Jsou výhodné dluhopisy České republiky? (Pro širokou veřejnost)

 

Je jasné, že v době reklam a podrazů je třeba podat informace těm, co se rozhodují, kam s penězi, pokud mohou na rok postrádat pět či více tisíc. (Může se koupit i za tisíc, ale výhodnost už je naprosto zanedbatelná)

Nejkrásnější, či nejlépe podaný příklad pro širokou veřejnost uvedu na České spořitelně, která spravuje vklady největšího množství drobných střadatelů (5 265 097). A v podstatě každý z nás se s touto bankou setkal.

Jak funguje banka?

Sbírá peníze od střadatelů, za které nevyplácí skoro žádné úroky a naopak půjčuje tyto peníze za velký úrok. Navíc velmi dobře známe, že už nikdo si vkladní knížky nezakládá, protože minimální úrok lidem ani inflaci neošetří. Lidé rezignovali a celé úspory prohánějí přes službu, která má název SERVIS 24. Lidé prodělávají, peníze ztrácí hodnotu a majitel Spořitelny, Ernste bank jásá, jak nás odírá. Samozřejmě z toho vesele žije i Rakousko, protože peníze odvádí do rakouského systému a v podstatě sponzorujeme rakouské hospodářství.

PŘÍKLAD: Česká spořitelna je součástí mezinárodní skupiny Erste Bank, která vlastní téměř stoprocentní podíl.

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, zvýšila v prvním pololetí 2011 čistý zisk o 5,2 procenta na 496,3 miliónu eur (zhruba 12 miliard Kč). Ale České spořitelně v pololetí stoupl čistý zisk na 7,2 mld. Kč. Jak je možné, že tato skupina tak obrovsky těží z České spořitelny, potažmo od občanů České republiky? Erste Bank je jednou z nejsilnějších skupin ve středoevropském regionu. Poskytuje finanční služby 17,5 miliónům klientů v 3200 pobočkách v osmi zemích.

Co se děje při vydání dluhopisů Českou republikou?

Vzhledem k hospodářským výsledkům proti ostatním státům je náš dluhopis naprosto bez rizika. Dokonce se prudce zvedá raiting - ekonomické mezinárodní hodnocení. A v téže době vydá vláda dluhopisy. Peníze, které ležely ladem ve Spořitelně a rakouská banka, potažmo ze zisku i Rakousko, začaly vydělávat pro Českou republiku. Rakouská banka rázem přichází o lehké peníze českých střadatelů a bude si muset shánět obtížněji na trhu. A paradoxně to mohlo být tak, že občané zadarmo nechávali peníze rakouské bance a ta našim vládám půjčovala na velké úroky. Absurdní a není mi jasné, proč naše dluhopisy nebyly vydány daleko dříve.

Takže je naprosto jasné, že drobný střadatel dostane konečně úroky jak za bolševika (i když při větší inflaci) a český občan na tom vydělá dvakrát: stát si půjčí levně, a občan dostane úroky. Ale německé, rakouské či třeba francouzské banky budou řvát, potažmo jejich "televizní mluvčí", protože přijdou o bezpracný zisk. A stačí se podívat, kdo zaměstnává ty, co dluhopisy kritizují. Musím dát ministru Kalouskovi za pravdu. A obrovské propady majitelů zahraničních bank mohou způsobit otřes i lidem, co mají své úspory u nich i když se vlády za ně zaručují. Ale přiklad Řecka ukazuje jasně, kde je hranice.

Závěr: samozřejmě, že odborníci znají větší výnosy. Ale 99% střadatelů tomu nerozumí a těm doporučuji za volné prostředky, které rok nebo pět let nepotřebuji,  nakoupit dluhopisy. Je to snadné, stačí občanský průkaz. Já už dnes patřím k majitelům dluhopisů, ač nejsem politik ani zaměstnanec bank. A běžným občanům nákup doporučuji.

P.S. Napsal jsem to lidovou formou, aby to pochopila i babička z HorníDolní a neměla strach, že o peníze přijde. I když vyrovnaný rozpočet bez půjček by pro občana bylo vůbec to nejlepší, jak prosazoval Václav Klaus. Bohužel...

Petr Pokorný

Rubriky: , , ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
bobby mikeš
před 5 roky

no nevim, myslím že si to žid pohlídá a stejně bude vysávat tuhle zemi dál

Petr Pokorný
před 5 roky

A na závěr: pojištěné banky sice jsou, ale: belgická Dexia se hroutí, Deutsche Bank je v katastrofálním stavu a prudce snižuje výdaje, totéž má asi dalších deset bank, mnoho dalších je na pokraji problémů. Proto ten, co ukládá peníze, raději dnes volí jistotu, přestože by někde dostal možná víc. Skutečně? A přitom pomůžeme sami sobě, stát nebude závislý na výkyvech. Dokonce ani nevíme, co udělají dceřinné banky u nás zahraničních matek. Tak co je nejvýhodnější?

Petr Pokorný
před 5 roky

Po pěti létech při zavázání:
9350 Kč - Evropsko-ruská banka TV Fix
9138 Kč - Unibon, spořit. a úvěr. družstvo
8925 Kč - Evropsko-ruská banka TV
8925 Kč - Akcenta spoř. a úvěr. družstvo
8622 Kč - WPB Capital spořicí účet
8396 Kč - reinvestiční spořicí státní dluhopis
7925 Kč - kuponový spořicí státní dluhopis
7650 Kč - WPB Capital Term. vklad
7225 Kč - Wüstenrot hypot. banka TV ProZisk

Pětiletý reinvestiční dluhopis.
Příklad:Koupíte si dluhopisy za 50 tisíc korun.
Po pěti letech získáte hrubý úrokový výnos 8396 korun a dostanete zpátky vložených 50 tisíc.

Petr Pokorný
před 5 roky

Přitom platí pro občana České republiky výše popsané. Zda je to tak strašně nevýhodné, nechť každý posoudí sám. Je to jednoduché srovnání. Navíc, dluhopisy nabízí pevnou, tedy stálou úrokovou sazbu po celou dobu spoření, zatímco u spořicích účtů se může kdykoliv změnit. Na pětiletý, ač vysoký v posledním roce úrok by mohla být nevýhodou inflace, pokud by se totálně zvýšila. Ale to se nepředpokládá. V současném stavu Evropy to není reálné, pokud se systém nezhroutí.

Petr Pokorný
před 5 roky

Státní dluhopis
Jednoletý diskontovaný s úrokem 2 % ročně.
Příklad: Kdo si koupí tisíc kusů za 980 korun, dostane po roce 1000 korun (díky zaokrouhlení mu přitom banka nestrhne daň z úroků ).
Příklad: Kdo nyní investuje 50 tisíc korun, vydělá na tom zhruba 1020 korun

Petr Pokorný
před 5 roky

Nejlepší vklady po jednom roce
z 50tisíc (spořící účty) možnost okamžitého výběru
1205 Kč - Metropolitní spořitelní družstvo (jen osobně)
1010 Kč - Zuno Bank myMoney Spoření
988 Kč - Wüstenrot hypoteční banka Spořicí účet
988 Kč - Equa bank Spořicí účet
890 Kč - Axa Bank Spořicí účet (při založení 3. října)
858 Kč - mBank eMax Plus (min. limit pro platby kartou)
850 Kč - Waldviertler Sparkasse (osobně, za 20 Kč/měs)
814 Kč - GE Money Bank SÚ Gold (jen k placenému běžnému účtu, od 24. 10. klesá úrok z 1,9 na 1,8 %)
771 Kč - GE Money Bank SÚ Optimal (jen k běž. účtu)
749 Kč - ING Bank ING Konto
728 Kč - Poštovní spořitelna (ČSOB) Era Červené konto
725 Kč - ČSOB Spořicí účet s

xx
před 5 roky

Nevěřil bych, že dnes existují lidé, kteří nechápou že běžný účet v bance není určený ke spoření a že pro spoření existují spořící účty.

Nechci se zastávat bank, ale investovat do státních dluhopisů mi přijde stejně hloupé, jako spořit si peníze na běžném účtu.

Notabene, když stát pro příští rok připravil inflaci o 1,5 procenta vyšší než nabízí úrok na svých dluhopisech. To je přece neuvěřitelné, jak jsou zejména bohatí lidé hloupí. Nabízí se otázka, jak takový hlupáci k penězům přišli.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...