Malá SMS půjčka s nulovým úrokem - další lichvářská špína

Praha - Hitem pro zoufalé zájemce o peníze, kterým většinou už žádná banka nepůjčí, se v poslední době stávají SMS půjčky. Stačí vyťukat jednoduchý kód a peníze jim okamžitě přistanou na účtu.

Stejně jako ostatní nebankovní půjčky se tváří jako spásné řešení všech finančních trablů, ve skutečnosti vás ale mohou nemilosrdně sedřít z kůže.

Vedle aktuální reklamní kampaně oslovila společnost Kredia.cz s návrhem na spolupráci i redakci nezávislého webu Peníze.cz. "Rádi bychom čtenáře seznámili s konceptem malých půjček a vyzdvihli i výhody, které tento systém představuje," napsala zástupkyně společnosti Kredia.cz.

Navštívili jsme web společnosti a usoudili, že bychom s ní čtenáře opravdu seznámit měli. Ale že užitečnější bude, když vyzdvihneme spíš nevýhody.

Upozorňujeme však, že tato firma není na trhu žádnou výjimkou, řada jiných společností má ještě tvrdší pravidla a komunikuje podstatně méně otevřeně. Kredia nám poslouží jen jako modelový zástupce.

 

Za dva týdny čtvrtinu navíc

Kredia.cz nabízí SMS půjčky od jednoho do čtyř tisíc korun. Inzeruje, že si účtuje nulové úroky.

Hned vedle se ale dočtete, že RPSN (roční procentní sazba nákladů) dosahuje 559-608 procent v závislosti na velikosti půjčky.

Když si u Kredia.cz půjčíte tisícovku, musíte do dvou týdnů vrátit 1 250 korun.

Pro aktivaci první SMS půjčky musíte vyplnit internetový formulář, rámcovou smlouvu. Počítá se, že se budete vracet: při každé další žádosti pak už stačí jen odeslat SMS.

Zájemce při vyplňování formuláře obvykle zaškrtne i souhlas s obchodními podmínkami. A v těch se občas skrývají "perly", které mohou vyjít hodně draho.

Smluvní pokuta i vysoké poplatky

Jakmile se splátka opozdí, začne vám nabíhat smluvní pokuta ve výši 0,05 procenta denně - to je oproti konkurenci ještě celkem solidní, u jiných firem je běžné i 0,25 procenta.

Kromě toho vám ale začnou chodit upomínkové SMS a za každou z nich si firma naúčtuje 250 korun. Stačí, když pošle tři a z půjčené tisícovky jsou během pár týdnů dva tisíce.

V případě že firmu požádáte o splátkový kalendář, vystaví vám ho za 350 korun, stejnou sumu zaplatíte při každé jeho další úpravě.

Smlouva, kterou závazně uzavřete vyplněním internetového formuláře, navíc obsahuje rozhodčí doložku.

V případném sporu mezi vámi a Kredia.cz bude rozhodovat rozhodce ze společnosti vybrané věřitelem - vaše šance na úspěch je tedy mizivá.

"Smlouvy s rozhodčí doložkou by klienti vůbec neměli uzavírat," apeluje Lucie Petránková ze sdružení Spotřebitel.net.

O dalších možných komplikacích čtěte ve zbytku článku na webu Peníze.cz,
kde najdete i diskuzi k tématu.

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...