Samozvaný prezident pacientů a bolševický odborář Olejár vyhrožuje

Bude revoluce

Samozvaný prezident Svazu pacientů Luboš Olejár se svojí partou patří mezi nejhlasitější kritiky vládou tlačené zdravotnické reformy. Otevřeně mluví o občanské neposlušnosti a dokonce i o otevřené revoltě proti návrhu zákona, který by v podobě, o které budou poslanci v úterý jednat, ožebračoval pacienty povinně platící zdravotní pojištění.

Vystudoval strojní průmyslovku, se zaměřením na řízení a plánování.
Od roku 1987 je městským zaměstnancem v MHD Praha. (Odbornost přímo lékařská)

Politici TOP 09 v čele s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem se při představování nového zdravotnického zákona zaklínají prospěchem pro pacienty. Jak to hodnotíte vy?
Co má podle nich konkrétně přinést tento zákon pacientům dobrého? Jejich práva rozhodně nerozšiřuje. Přístup k informacím, o kterém politici mluví, je už dávno garantován zákonem. Stejně je to s archivací a dokumentací. Nepřinášejí v tomto ohledu nic nového. Jedinou věc přinášejí. Omezení práva pacienta na výběr lékaře. To co připravují je celkově neuvěřitelné.

Ve sněmovně by mělo dojít už k závěrečnému třetímu čtení tohoto zákona. Jak hodláte jeho protlačení zabránit?

Co "skrývá" novela zákona o veřejném zdravotním pojištění

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou budou v úterý projednávat poslanci, zohledňuje ekonomickou náročnost péče. Lékař musí pacientovi nabídnout standard hrazený z pojištění, pak teprve i nadstandard, na který si připlatí. Odbory ale mluví o ekonomickém "zastropování", podle nich to povede k tomu, že pacient dostane jen tu nejlevnější péči.

 

Pacientům má také stoupnout poplatek za den v nemocnici z 60 na 100 korun, ale zároveň mají platit 30 korun za recept, ne už za položku. Léky do 50 korun by už nehradily zdravotní pojišťovny.

To bude revoluce. Přece se takhle dvacet jedna let po revoluci nenecháme vydírat. Ať se nezlobí, ale chovají se stejně jako ti bolševici. To klidně v revoluci vyústí. Změny v zákoně udělají v poslanecké sněmovně ve výboru, nikomu to nedají projednat a myslí si, že s námi všemi takhle vyčurají. To prostě ne. Není možné, aby z ministerstva zdravotnictví poslali něco k připomínkování jednotlivým společenským organizacím, něco jiného pošlou do výboru do sněmovny a třetí verze už míří ke konečnému schvalování. S nikým se neradí. To to chtějí takhle potichu, po ´topolánkovsku´ protlačit? Tak bude revolta.

Co tím myslíte? Nějakou ještě větší stávku než kterou v minulém týdnu zorganizopvaly dopravní odbory? Nebo se třeba pokusíte uspořádat generální stávku?
My jsme se radili. Dopravní odbory (Olejár je jejich členem a pracuje v pražském dopravním podniku) vyhodnocovaly čtvrteční stávku i současnou situaci. Počkáme, jak vyjednávání dopadnou. Do čtvrtka jsme si dali čas na představení našich dalších kroků, které budou následovat. Myslím, že to bude brzy jasné. K tomu jednu poznámku. Nadstandard má být podle jejich návrhu stanoven nikolik zákonem, ale vyhláškou ministerstva zdravotnictv. Tak to si asi myslí, že jsme padlí na hlavu. Abychom si všichni v téhle zemi nechali nějakou TOP 09 vzít dnes garantovaný zdravotní standard.

Co vám přímo vadí na stanovení standardu vyhláškou?
Vadí mi, že tak zásadní věc by závisela na vůli několika lidí ze stranických sekretariátů. Toto je více práv pro pacienty? Ať se jdou vycpat.

Co říkáte na návrh, aby si pacienti všechny léky do 50 korun museli hradit sami?
Absolutně nepřijatelné.To je porušení všech základních ústavních principů. Práva na léčbu z veřejného pojištění. V této zemi si přeci platíme pojištění, tak ať je to hrazeno z něj. Odmítáme tento model. Nenecháme jim to zavést. Jestli to zavedou, budou mít občanskou neposlušnost, klidně i revoltu. Můžu vám říct, že ta naštvanost lidí je opravdu už dost velká.

Myslíte, že případná další stávka bude účinější než ta předešlá? Ve čtvrtek se vám například Prahu příliš ochromit nepodařilo.
To, že média píší, že demonstroval pouze sedmisethlavý dav na ulici? To byla jenom podpora těch akcí, které se odehrály v dopravních firmách. Berte tu naší předchozí stávku jenom jako jakési výstražné sdělení. Chtěli jsme zastavit metro a to se nám poprvé v historii podařilo. Není příliš na výběr. Myslím, že další případná stávka by byla mnohem mohutnější. Podívejte se, volby rozhodly o tom, kdo bude vládnout. Věci veřejné ani ODS nic podobného jako zvyšování spoluúčasti pacientů ale v programech neměly a teď se nechají válcovat TOP 09. Lidé se cítí podvedení. Musíme se proti této klice, nebojím se říct mafii, postavit.

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
marie dubanova
před 5 roky

10 dnů, jsou to dva tisíce, a pak jim na ty zbývající tři neděle zůstane pouze tisícovka, myslíte, že je to tak akorát? Já si to nemyslím.

A podobný případ - poněkud jiné kategorie ale výsledek stejně žalostný - je učitelská dvojice, - dvě děti jedno ve školce, druhé ještě maličké, paní je s miminkem doma. Měsíční příjem rodiny jest cca 25.000.- , minulý týden jsem s paní hovořila a říkala že má strach až "to", tím mínila poplatky a příplatky na léky i zvýšená platba za pobyt v nemocnici, začne platit, aby děti neonemocněly, a nemusely do nemocnice, že by na to neměli peníze...
Nejsem si jistá, že je to šťastné řešení, zvyšují se nájmy, ceny základních potravin, ceny léků, jak to může skončit?

marie dubanova
před 5 roky

Vážený pane Pokorný, domnívám se, že sociální systém je nastaven dobře, ale obávám se, že je dosti podivně "čerpán", a nad tímto podivným čerpáním, chybí důsledný úřední dohled.
A Vaše další námitky, že :"neznáte nikoho kdo má hlad, pokud peníze nepropil".
To jste šťastný člověk, a pravděpodobně se pohybujete i v jiné společnosti, nežli já. Moji sousedé - penzisté, - paní, má penzi 8.400.- kč, její manžel má podobný příjem - nájemné jim činí cca 10.000.- kč, zůstane jim něco přes 6.000.- kč, léky je stojí měsíčně dohromady cca 3.000.- kč
V případě, že by jeden či oba onemocněli a museli do nemocnice - a nyní bude stát jeden den pobytu, tu 100.- a kdyby tam byl každý z nich pouze cca

marie dubanova
před 5 roky

Vážený pane Pokorný, domnívám se, že sociální systém je nastaven dobře, ale obávám se, že je dosti podivně "čerpán", a nad tímto podivným čerpáním, chybí důsledný úřední dohled..

A Vaše další námitky, že :"neznáte nikoho kdo má hlad, pokud peníze nepropil".
To jste šťastný člověk, a pravděpodobně se pohybujete i v jiné společnosti, nežli já. Moji sousedé - penzisté, - paní, má penzi 8.400.- kč, její manžel má podobný příjem - nájemné jim činí cca 10.000.- kč, zůstane jim něco přes 6.000.- kč, léky je stojí měsíčně dohromady cca 3.000.- kč

V případě, že by jeden či oba onemocněli a museli do nemocnice - a nyní bude stát jeden den pobytu, tu 100.- a kdyby tam byl každý z nich pouz

Petr Pokorný
před 5 roky

Vážená pani Dubanová, ač je to divné, lidé nejchudší mají násobnou a kvalitativně nesrovnatelnou péči, než měli VŠICHNI před rokem 1989. A to nejenom možností vývoje, ale včetně nejdražších léků. A navíc to u nás není jako v USA, kde ten, kdo neplatí, ze zdravotnictví nic nedostane. I bezdomovec a lempl dostane skoro vše. Neznám nikoho, kdo má hlad ze skutečné nouze, pokud se nepředlužil a peníze nepropil. Dokonce nezaměstnaní a flákači říkají, že prý nemají na dovolenou, tak sednou do auťáku a jezdí sem a tam. Aby si užili. Není to divné, ten náš sociální systém?

marie dubanova
před 5 roky

článek má nadpis :" Samozvaný prezident pacientů a bolševický odborář Olejár vyhrožuje
Bude revoluce"..Ráda bych se pohoršeného, pana Pařáta zeptala kam se má obrátit eventuální pacient v případě, že potřebuje lékařské ošetření a na všechny ty požadované platby nemá jednoduše peníze, kdo se takového pacienta zastane?.Či kdo se o jeho problémech minimálně zmíní, od pacientů se chtějí pouze poplatky stále vyšší a vyšší, doplatky za léky, rovněž stále vyšší a vyšší - kdy tomu bude konec, pane Pařáte, nemáte tušení?

dubanova marie
před 5 roky

na to, aby viděl ten "bordel", který je tady a nejen ve zdravotnictví, není nutné být medicínsky vzdělán..

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...