Jsou výhodné dluhopisy České republiky? (Pro širokou veřejnost)

 

Je jasné, že v době reklam a podrazů je třeba podat informace těm, co se rozhodují, kam s penězi, pokud mohou na rok postrádat pět či více tisíc. (Může se koupit i za tisíc, ale výhodnost už je naprosto zanedbatelná)

Nejkrásnější, či nejlépe podaný příklad pro širokou veřejnost uvedu na České spořitelně, která spravuje vklady největšího množství drobných střadatelů (5 265 097). A v podstatě každý z nás se s touto bankou setkal.

Jak funguje banka?

Sbírá peníze od střadatelů, za které nevyplácí skoro žádné úroky a naopak půjčuje tyto peníze za velký úrok. Navíc velmi dobře známe, že už nikdo si vkladní knížky nezakládá, protože minimální úrok lidem ani inflaci neošetří. Lidé rezignovali a celé úspory prohánějí přes službu, která má název SERVIS 24. Lidé prodělávají, peníze ztrácí hodnotu a majitel Spořitelny, Ernste bank jásá, jak nás odírá. Samozřejmě z toho vesele žije i Rakousko, protože peníze odvádí do rakouského systému a v podstatě sponzorujeme rakouské hospodářství.

PŘÍKLAD: Česká spořitelna je součástí mezinárodní skupiny Erste Bank, která vlastní téměř stoprocentní podíl.

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, zvýšila v prvním pololetí 2011 čistý zisk o 5,2 procenta na 496,3 miliónu eur (zhruba 12 miliard Kč). Ale České spořitelně v pololetí stoupl čistý zisk na 7,2 mld. Kč. Jak je možné, že tato skupina tak obrovsky těží z České spořitelny, potažmo od občanů České republiky? Erste Bank je jednou z nejsilnějších skupin ve středoevropském regionu. Poskytuje finanční služby 17,5 miliónům klientů v 3200 pobočkách v osmi zemích.

Co se děje při vydání dluhopisů Českou republikou?

Vzhledem k hospodářským výsledkům proti ostatním státům je náš dluhopis naprosto bez rizika. Dokonce se prudce zvedá raiting - ekonomické mezinárodní hodnocení. A v téže době vydá vláda dluhopisy. Peníze, které ležely ladem ve Spořitelně a rakouská banka, potažmo ze zisku i Rakousko, začaly vydělávat pro Českou republiku. Rakouská banka rázem přichází o lehké peníze českých střadatelů a bude si muset shánět obtížněji na trhu. A paradoxně to mohlo být tak, že občané zadarmo nechávali peníze rakouské bance a ta našim vládám půjčovala na velké úroky. Absurdní a není mi jasné, proč naše dluhopisy nebyly vydány daleko dříve.

Takže je naprosto jasné, že drobný střadatel dostane konečně úroky jak za bolševika (i když při větší inflaci) a český občan na tom vydělá dvakrát: stát si půjčí levně, a občan dostane úroky. Ale německé, rakouské či třeba francouzské banky budou řvát, potažmo jejich "televizní mluvčí", protože přijdou o bezpracný zisk. A stačí se podívat, kdo zaměstnává ty, co dluhopisy kritizují. Musím dát ministru Kalouskovi za pravdu. A obrovské propady majitelů zahraničních bank mohou způsobit otřes i lidem, co mají své úspory u nich i když se vlády za ně zaručují. Ale přiklad Řecka ukazuje jasně, kde je hranice.

Závěr: samozřejmě, že odborníci znají větší výnosy. Ale 99% střadatelů tomu nerozumí a těm doporučuji za volné prostředky, které rok nebo pět let nepotřebuji,  nakoupit dluhopisy. Je to snadné, stačí občanský průkaz. Já už dnes patřím k majitelům dluhopisů, ač nejsem politik ani zaměstnanec bank. A běžným občanům nákup doporučuji.

P.S. Napsal jsem to lidovou formou, aby to pochopila i babička z HorníDolní a neměla strach, že o peníze přijde. I když vyrovnaný rozpočet bez půjček by pro občana bylo vůbec to nejlepší, jak prosazoval Václav Klaus. Bohužel...

Petr Pokorný

Rubriky: , , ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Petr Pokorný
před 5 roky

Přitom platí pro občana České republiky výše popsané. Zda je to tak strašně nevýhodné, nechť každý posoudí sám. Je to jednoduché srovnání. Navíc, dluhopisy nabízí pevnou, tedy stálou úrokovou sazbu po celou dobu spoření, zatímco u spořicích účtů se může kdykoliv změnit. Na pětiletý, ač vysoký v posledním roce úrok by mohla být nevýhodou inflace, pokud by se totálně zvýšila. Ale to se nepředpokládá. V současném stavu Evropy to není reálné, pokud se systém nezhroutí.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...