Mach (Svobodní): Návrh odpovědi premiéra Nečase kancléřce Merkelové

Premiéři si často nepíšou dopisy sami. Zde tedy mám pro Petra Nečase návrh dopisu pro paní Angelu Merkelovou ohledně požadované půjčky devizových rezerv na eurozónu. Stačí podepsat a odeslat do kancléřství.

 

Vážená paní spolková kancléřko,

obdržel jsem Vaši žádost o půjčku, resp. vaši nabídku České republice, aby investovala 3,5 mld eur (90 miliard korun) formou půjčky do Mezinárodního měnového fondu, který chce příští rok peníze investovat do státních dluhopisů zemí eurozóny, tedy do dluhopisů, které si už žádný soukromý investor není ochoten kupovat.

Na zasedání vlády a po konzultacích s Českou národní bankou jsme se rozhodli vaši nabídku nevyužít.

Vzali jsme přitom do úvahy, že naše centrální banka má své prostředky nyní investované mimo jiné v cenných papírech Švýcarska, Kanady, Austrálie a dalších zemí, jakož i v akciích prosperujících firem. Řecké a podobné nyní bezcenné dluhopisy jsme včas prodali. Ve vší úctě k odhodlanosti vašich přátel z eurozóny dostát za pět let svým závazkům nepovažujeme za výhodné tyto cenné papíry prodat, abychom za utržené peníze poskytli půjčku fondu, který za ni záhy nakoupí italské a řecké dluhopisy.

Neberte prosím naše rozhodnutí nevyužít vaši nabídku jako jakýkoliv akt nepřátelství. Náš poradce Národní ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček (ten s těmi rezavými vlasy), říká, že není nic výhodnějšího, než takováto půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu. Naše nevyužití vaší nabídky tak bude jistě příležitostí pro spoustu dalších zájemců z celého světa takovou investici učinit.

Náš ministr financí ovšem řekl, že „z fiskálního hlediska je ta operace velmi nevýhodná a velmi riskantní“ a navrhoval, ať se pokusíme dojednat lepší podmínky půjčky.

Napadlo mě tedy, že bychom vám rádi půjčku poskytli, pokud byste jako třetí strana poskytli nějakou rozumnou záruku. Z výroční zprávy vaší centrální banky vyplývá, že máte 3 tisíce tun zlatých rezerv. Pokud nám dáte do zástavy 90 tun zlatých rezerv, což odpovídá požadované půjčce, rádi vám za férový úrok půjčku pro vaše přátele poskytneme. V případě, že by nebyli schopni vrátit půjčku v tomto ekvivalentu, by zástava propadla v náš prospěch.

Pravděpodobnost, že by půjčku řádně nesplatili, nebo že by došlo ke znehodnocení eura, jistě považujete za zanedbatelnou, takže tu zástavu berte jen jako symbolickou. Pravděpodobnost, že se vám zástava nevrátí, je stejně malá, jako že Itálie nebude schopna půjčky řádně splatit nebo že se euro do doby splatnosti znehodnotí.

Neváhejte se na nás znovu obrátit, pokud by vám nabízené podmínky vyhovovaly.

S přátelským pozdravem,

Petr Nečas
předseda vlády České republiky

Dopis je fikce. Autor: Petr Mach

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
KROKODÝL
před 5 roky

Myslím,že by to v reálu dopadlo následovně (byť přesně takto bych si představoval garanci směrem k ČR):
1.Merkelová by asi začala vzteky znovu menstruovat.
2.Sarkozyho by trefil šlak a Le Pennová by měla snadnější pozici.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...