Ekonomika USA vytvořila víc nových míst, než se čekalo

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v prosinci klesla na 8,5 procenta z revidovaných 8,7 procenta v předchozím měsíci. Dostala se tak na nejnižší úroveň za téměř tři roky. Americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 200.000 nových pracovních míst. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce.

Přírůstek pracovních míst výrazně překonal očekávání analytiků, kteří počítali se vznikem 150.000 nových pracovních příležitostí. Dnešní údaje jsou podle agentury Reuters zatím nejpádnějším důkazem zrychlení ekonomické aktivity v USA.

"Zdůrazňuje to, že americká ekonomika je na cestě k oživení navzdory přetrvávajícímu napětí v Evropě," řekl k dnešní zprávě o trhu práce analytik David Watt ze společnosti RBC Capital Markets.

Předešlé

Pokorný: Analýza na rok 2012 - bude v České republice lépe?

K poklesu došlo i k další alternativní statistice o trhu práce. Tzv. míra podzaměstnanosti (U6), sledující zkrácené úvazky u lidí, kteří si přejí pracovat na plný pracovní úvazek, byla v prosinci 15,2 procenta po listopadových 15,6 procenta.

"Pomůže to dalšímu zesílení 'laviny', protože čím více lidí získá práci, tím více poroste poptávka. A zaměstnavatelé pak musí najímat další pracovníky k uspokojení této poptávky. 'Udržuje to míč ve hře' a začíná být vidět soběstačná fáze rozvoje. "

Čtvrtý pokles v řadě

Ministerstvo nicméně opravilo listopadovou míru nezaměstnanosti na 8,7 procenta z původně ohlášených 8,6 procenta. V říjnu a listopadu podle revidovaných údajů vzniklo o 8000 pracovních míst méně, než ministerstvo původně oznámilo.

Míra nezaměstnanosti v prosinci zaznamenala již čtvrtý meziměsíční pokles za sebou a dostala se na nejnižší úroveň od února 2009. V celém loňském roce americká ekonomika vytvořila 1,64 milionu nových pracovních míst po přírůstku 940.000 míst v roce 2010.

Průměrná míra nezaměstnanosti loni klesla na 8,9 procenta z předloňských 9,6 procenta.

Počet míst dále poroste

Ekonomové podle agentury AP předpokládají, že v letošním roce v USA vznikne přes 2,1 milionu nových pracovních míst.

"K dosažení silného trhu práce ale nadále zbývá dlouhá cesta a stále se ještě může stát mnoho věcí v Evropě," upozornil analytik Frank Davis z makléřské společnosti Lek Securities.

Americké ministerstvo obchodu minulý měsíc uvedlo, že ekonomika USA ve třetím čtvrtletí stoupla pouze o 1,8 procenta namísto dříve odhadovaných dvou procent. Růst nicméně i po revizi zrychlil z 1,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

Statistický úřad Eurostat dnes oznámil, že míra nezaměstnanosti v Evropské unii i eurozóně v listopadu zůstala beze změny. V EU činila 9,8 procenta a v eurozóně 10,3 procenta.

čtk

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...