Ministr školství Dobeš aneb záhada Bermudského trojúhelníku

Že snižování nesmyslné administrativy bude řídit také EU by mě ani ve snu nenapadlo,Ministr školství Josef Dobeš. aneb když logika pláče a občan se diví: kdo vlastně může za to, že naše peníze, posílané do Bruselu, těžko do školství dostáváme zpět?

Stejně jako mnozí jiní jsem se domníval, že se chyba stala podle všeho za nekvalitním projektem, za "tunelováním" jak se u nás s oblibou říká, neboli za lemplovstvím či klasickou zlodějnou. Jenomže ten, kdo byl nejvíce zodpovědný za sepsání titulů pro čerpání našich dotací přes Brusel říká pro časopis Týden říká:

Jan Vitula,  šéf jihomoravské TOP 09

Část z nich hodnotí nastavení systému, tedy naši práci. U nich je hodnocení "jedna", což znamená, že vyhovují. Pak je několik bodů s hodnocením "tři". To už je natolik vážné, že komise přeruší platby, dokud se nenapraví chyby. Takovou známkou auditoři ohodnotili pouze způsob, jakým způsobem ministerstvo dodržuje nastavená pravidla. Na papíře je tedy systém v pořádku, ale ve skutečnosti nefunguje.

A proč nefunguje?

V pravidlech je přesně popsáno, jakým způsobem se má dělat kontrola. Když to auditoři porovnali s realitou, oznámkovali výkon kontroly trojkou. Tady se nejspíš projevily často kritizované odchody úředníků v éře ministra Dobeše. Kontrolu totiž může na úrovni vykonávat člověk, která na svém místě pracuje rok či dva.

Jímá mě hrůza. Vše v pořádku, ale co kdyby?

Člověk se diví a žasne. Tak nikoliv za chyby, za vadné sepsání, za neprůhlednou žádost, ale za kádrování, zda máme správné lidi na správných místech. Jak to někdo z Bruselu sakra může vědět, když dotyčné úředníky ani nezná?

 Evropská komise poslala do Prahy zprávu, že čerpání peněz pozastavila, dokud ministerstvo neodstraní chyby. Chyby jsou v tom, že úředníci nemají důvěru evropských komisí. Jsou tam prý krátce. Když je propustíme a nabereme další, budou tam snad déle? Je to skutečná záhada Bermudského trojúhelníku, když spisy se prý nalézají, aby posléze zase mizely. Normální by řekl, že když se to odešle do Bruselu, tak se to přečte, zkontroluje a posléze  se s našimi penězi pošle zpět.

Buď tedy Vitula z TOP 09 kecá, nebo nás zachrání jedině demolice bruselské administrativy. Osobně se přikláním k obému, protože vždy záleželo na tom, jak je kvalitní úřední a  který nespadl z višně či Marsu, ale nikoliv na délce odpracovaných let, pokud v úřadě není první den. A navíc, většina těchto úředníků dotační systém zná, takže může volně přecházet mezi ministerstvy či jinými úřady.

Takže odvoláním ministra se chyby, které nejsou, opraví?

Pokud je to vše pravda, utečme, dokud je ještě čas!

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Fanouš
před 5 roky

Když mají projekty jedničku a kontrola kvalitní projekty ani nemusí kontrolovat, dostala trojky? Mohou být dotační tituly dobré a kontrola TĚCH DOBRÝCH selhala? Něco je debilního...

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...