Data Českého statistického úřadu z minulého roku potvrzují - ekonomika

Loni jsme naspořili 90 miliard navíc.

Domácnosti méně utrácejí, více spoří, zpracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí z dat Českého statistického úřadu, ministerstva financí, ČNB, České správy sociálního zabezpečení a Asociace pro kapitálový trh.

Předešlé - data potvrzují

Analýza na rok 2012 - bude v České republice lépe?

Domácnostem vzrostly úspory o 90 miliard

I při nižších peněžních příjmech dokázaly domácnosti navýšit stav úspor. Podle dat České národní banky se meziročně zvýšil o 90,1 miliardy korun, tedy o 5,6 procenta, na 1 698,9 miliardy korun. „Růst úspor je pozitivní alespoň v tom, že lidé si vytvářejí nějakou rezervu.

"Podíl úvěrů vůči vkladům je pouze asi sedmdesát procent. Čili český bankovní sektor je poměrně unikátní ve světovém měřítku tím, že má velmi vysoký přesah vkladů oproti úvěrům," sdělil redakci hlavní ekonom Raiffeisenbank a exministr financí Pavel Mertlík.

Zmatení renomovaní analitici - vysvětlení v analýze viz výše

Podle analytika agentury STEM se nedá mluvit o tom, že by se na českých domácnostech projevila krize. A i když se to neděje, tak pesimistická očekávání do budoucna jsou v Česku nečekaně silná. „Očekávání jsou nezvykle skeptická i v měřítku evropském. Na základě všech údajů totiž vychází, že Češi jsou skoro tak skeptičtí jako Řekové nebo Portugalci, přestože jejich ekonomická situace je nesrovnatelně lepší,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Huk. „Češi jsou vždy opatrní, ale teď je to naprosto udivující, že přes tu poměrně dobrou ekonomickou situaci, naprostá většina očekává, že dojde k nějakému zhoršení do budoucna,“ myslí si analytik.....

Důchodci si loni polepšili

Příznivě vyznívá zpráva pro důchodce. Zatímco životní náklady jejich domácností se zvedly za toto období o 2,8 procenta, důchod díky valorizaci k 1. lednu 2011 vzrostl o 456 Kč na 10 536 Kč, tedy o 4,5 procenta. „Otázka je, do jaké míry se to dotklo různých skupin důchodců, protože na inflaci se nepodílely nákladové složky rovnoměrně,“!

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...