ČSSD chce zvýšit daně bohatým společnostem. A Maďarsko je za to ukřižováno!

převzato : IHNED.cz

Brusel dluhy zmítanému Maďarsku nedopřeje chvíli klidu. Evropská komise zemi posílá k evropskému soudu, a to kvůli zdanění telekomunikačních společností. Nejde přitom o první spor země s EK.

A naše levice by měla pozorně sledovat, co se stane.

Nedělejte z voličů blbce! EU to nedovolí!

Evropská komise předala Maďarsko Soudnímu dvoru EU. Stěžuje si tam na jednorázové zdanění telekomunikačních společností, které Budapešť zavedla. Podle komise je takový postup v rozporu s evropským právem.

Nejde přitom o první spor, který EU v poslední době s Maďarskem vede. Relativně čerstvý je spor o ústavní změny, včetně změny zákona o maďarské centrální bance.

Maďarsko se snaží vymanit z dluhů

Maďarsko daň zavedlo v roce 2010 ve snaze výrazněji snížit rozpočtový deficit, a dostat se tak s ním do pásma, které vyžaduje Brusel. Budapešť speciální daní zatížila i některá další odvětví včetně bank. Od samotných telekomunikačních firem si chce Maďarsko během tříletého období v přepočtu zajistit kolem 800 milionů dolarů (asi 14,9 miliardy Kč).

Evropská komise, která plní funkci evropské exekutivy, Maďarsko dvakrát varovala, že mimořádné zdanění vybraných odvětví není v souladu s unijním právem. Budapešť ale na výzvy k nápravě nereagovala a legislativní změny ponechala v platnosti. Nejvyšší soud EU tak bude nyní rozhodovat, zda vyměří Maďarsku pokutu.

"Komise má za to, že jde o nezákonnou daň, protože zákon o telekomunikacích v EU mimořádné zdanění tohoto odvětví připouští pouze v případech, kdy je nutné pokrýt mimořádné náklady spojené s regulací odvětví, nikoli v případech, kdy se zdaněním generují dodatečné příjmy pro státní rozpočet," uvedla komise.

Maďarsko není jediné

 

Maďarsko ale není jedinou členskou zemí, kterou EU ze stejných důvodů postavila před soud. Kvůli porušení zákona o telekomunikacích Brusel podal stížnost i na Francii a Španělsko. I tyto státy chtěly po operátorech, aby platili mimořádnou daň.

"Zvýšení finanční zátěže telekomunikačních společností by mohlo ovlivnit výši účtů, které platí spotřebitelé, poškodit konkurenční prostředí a zároveň zpomalit investice v odvětví, od něhož se očekává, že bude motorem hospodářského růstu," píše se ve stanovisku komise.

Mimořádná daň se v Maďarsku týká společnosti Magyar Telekom, která patří do skupiny Deutsche Telekom, a dále firem Telenor a Vodafone.

Autoři: eko

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...