Reuters: Kapacita eurovalu má dosáhnout skoro bilionu eur

Kodaň – Ministři financí eurozóny zítra podpoří návrh zvýšit palebnou sílu dvou záchranných fondů skoro na bilion eur (asi 25 bilionů Kč). Vyplývá to z dokumentu, k němuž se dostala agentura Reuters. Takzvaný euroval, tedy finanční rezerva určená pro země, které se dostanou do problémů, bude mít téměř jistě kapacitu 940 miliard eur, možná ale ještě vyšší.

Dokument pro kodaňskou schůzku ministrů také uvádí, že pokud budou nějaké peníze potřeba od letošního července, zajistí je nový fond ESM. Ten bude moci sám poskytnout až 500 miliard eur těm vládám eurozóny, které si nebudou schopny půjčit na trhu. Naproti tomu fond EFSF, který může půjčit až 440 miliard eur, bude poskytovat servis jen třem zemím, které už požádaly o finanční pomoc; tedy Řecku, Irsku a Portugalsku. Na tyto účely už fond vynaložil skoro 200 miliard eur. 

Společně tak ESM a současný záchranný fond EFSF vytvoří euroval v objemu 700 miliard eur. Pokud by se ale ukázalo, že tato částka nebude stačit na případnou další pomoc některému z členů v období mezi letošním a příštím červencem, pak by se lídři eurozóny mohli dohodnout na zvýšení této částky o zmíněných 240 miliard eur. Tuto část by tvořila úvěrová kapacita, kterou ale ministři ještě musejí jednoznačně podpořit.

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová tvrdí, že Řecko nenechá za žádných okolností odejít z eurozóny. Důvodem je mimo jiné to, že nechce, aby se napříč eurozónou šířily obavy, která ze členských zemí přijde na řadu jako další. Berlín má také do pátku spolu s evropskými ministry financí rozhodnout, jestli posílí evropský záchranný fond na celkových 940 miliard eur.

Vše se ale dá shrnout: než aby padla německá banka, která podvodně a špatně půjčovala peníze, tak raději ať jsou v krizi všechny slabší státy na úkor Německa - což poslední výsledky potvrzují!

Dluhy, dluhy , dluhy, ale potrestáme Maďarsko, které nás politicky neposlouchá za... Údajné dluhy... Fraška!

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...