ČNB: Bankovní unie by ohrozila finanční stabilitu Česka

Některé návrhy, které k vytvoření jednotné regulace bankovního systému v Evropské unii v minulých dvou týdnech předkládal Brusel, značně ohrožují finanční stabilitu České republiky. Prohlásil to guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Podobný názor má i premiér Petr Nečas, bankovní unie by podle něj Česko poškodila. Nečas zároveň předpokládá, že blížící se summit EU nedojde v této otázce ke konkrétním závěrům.

 Miroslav SingerProti je mimo jiné Británie.

Nakloněné některým návrhům týkající se bankovní unie není ani Německo. Podle kancléřky Angely Merkelové musí nejprve vzniknout pevná politické unie. Pohled Merkelové koresponduje s většinovým názorem Němců, kteří nehodlají platit dluhy ostatních, pokud nad nimi nebudou mít účinnou kontrolu.

Česko se řadí ke kritikům navrhovaného plánu. Zmiňovaná bývá zejména hrozba rozsáhlých přesunů peněz mezi českými bankami na pomoc jejich zahraničních matek. Proti bankovní unii se teď otevřeně postavil i guvernér ČNB.




„Bohužel, musím říci, že pro naši zemi a její finanční stabilitu některé věci navrhované v posledních dvou týdnech na úrovni EU znamenají vysoké střednědobé riziko pro finanční stabilitu,“ podotkl Singer, jehož citovala agentura Reuters.
Prezident EU Herman Van Rompuy zveřejnil sedmistránkový materiál, který jde ještě dál. Počítá s vytvořením ministerstva financí pro země eurozóny. Úřad by ve střednědobém výhledu například vydával takzvané eurobondy, tedy společné státní dluhopisy za celou eurozónu. Sjednotil by také regulaci bankovního sektoru, což ČNB odmítá.

Nečas v Bruselu vznik bankovní unie nepodpoří

Premiér Petr Nečas dnes avizoval, že jeho vláda nepřijme návrhy na hlubší fiskální integraci EU a na vytvoření bankovní unie, o nichž se bude ve čtvrtek a pátek jednat na summitu EU v Bruselu. Praha chce podle Nečase zabránit poklesu kapitalizace českého bankovního sektoru.

„Jakékoliv oslabení národního regulátora bychom viděli jako velmi komplikovanou věc. Navíc některé ty kroky, které tam jsou navrhovány, mohou vést k narušení jednotného trhu v oblasti finančních služeb, což by byl velký krok zpět, a mimochodem krok, který brzdí ekonomický růst. Prostě je tam celá řada problematických míst a vláda se shodla na tom, že nemáme na tyto věci kývat,“ uvedl Nečas.

Kalousek: Tuzemské banky nesmí být v rukou cizího regulátora

Nutnost vyváženého postavení regulátorů v zemích, kde sídlí dceřiné společnosti velkých bank, s regulátory ve státech jejich mateřských firem zdůraznil už dříve také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

To, co doposud Evropská komise předložila k jednání, podle Kalouska posiluje regulační orgány v zemích mateřských ústavů. V Česku je naprostá většina bank vlastněna zahraničními finančními domy. Praha tak podle Kalouska musí usilovat o to, aby regulátoři v mateřských zemích bank i ty v místě sídla jejich dceřiných firem měly vyrovnané pravomoci.

Největší nebezpečí je podle Kalouska ve skutečnosti, že materiál předpokládá možnost vzniku bankovní unie bez účasti všech členských zemí EU. „Tady podle mého názoru vzniká obrovské riziko, že to bude konec jednotného vnitřního evropského finančního trhu,“ uvedl v úterý ministr financí.

Evropská unie by také mohla získat dalekosáhlé pravomoci přepisovat národní rozpočty zemí eurozóny porušujících dluhová a rozpočtová pravidla, plyne z posledních návrhů, o nichž budou ve čtvrtek a v pátek jednat lídři EU. Brusel by na základě těchto návrhů získal další pravomoci, aby mohl fungovat jako určité ministerstvo financí všech 17 členů eurozóny.

Zdroj

ČNB a E15

Rubriky: ,

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...