Křivě pronásledovaný primátor za ODS z Kladna dostane odškodné!

Bývalý kladenský primátor Milan Volf vysoudil milionové odškodnění za několikaleté neoprávněné trestní stíhání. Soud totiž před časem pravomocně zamítl obžalobu, podle které bez souhlasu zastupitelstva poskytl čtyřicetimilionovou dotaci zimnímu stadionu, který nebyl v majetku města. Volf se očistil i z obvinění, že bez řádné soutěže prosadil nákup luxusního Audi A8.

TV Barrandov

 

"Pokud děláte primátora města, nikdy jste nic neudělal a než se otočíte, tak sedíte ve vazbě a bráníte se něčemu, co není pravda a to pět let bez dvou dnů, tak na to nezapomenete celý život," řekl před soudní síní TV Barrandov Milan Volf. "Nějaký čas na mě všichni koukali jako na nevídaného lotra. V Kladně tomu tak nebylo, tam myslím, že mám tu pověst docela slušnou, ale stalo se mi, že mě potkávali v jiných městech a ukazovali si na mě, protože to byla obrovská medializace."

 

Volfa zatkla policie v březnu 2004 a ten skončil na dvanáct dní ve vazbě. O dva roky později ho soud potrestal patnáctiměsíční podmínkou. On ale dál bojoval za svou nevinu a uspěl. 20. března 2009 ho Krajský soud v Praze obžaloby pravomocně zprostil.

 

Kladenský primátor ale přišel krátce po svém zatčení o místo v čele města. Zaplatil desetitisíce korun za právníky a znalecké posudky a má za to, že stíháním utrpěla i jeho pověst. Od státu proto požadoval odškodnění ve výši 2 031 094 korun. Úředníkům se ale do placení nechtělo, a to Volf nechápe.

"Pokud se někomu něco takového stane, tak by se k tomu měl stát postavit čelem. Takže bychom v této soudní budově vůbec neměli být," tvrdí Volf.

Právní zástupkyně Ministerstva spravedlnosti Anna Staňková dnes v závěrečné řeči navrhla, aby samosoudce Aleš Sabol kladenskému exprimátorovi žádné peníze nepřisoudil. "Budu stručná, žalovaná strana navrhuje zamítnutí žaloby." Důvod neuvedla.

 

Soudce měl ale nakonec jiný názor a rozhodl, že Milana Volfa má stát odškodnit částkou ve výši 1 181 094 korun. Zahrnul do ní ušlý primátorský výdělek a také Volfovy výdaje za právníky a znalce. Na druhou stranu je ale podle Sabola promlčený nárok Volfa na odškodnění za nemajetkovou újmu. "Žaloba se, co do částky 850 tisíc korun s příslušenstvím, zamítá," řekl dnes soudce s tím, že ji exprimátor nepodal včas. Ten se brání, že celou věc zdržovalo Ministerstvo spravedlnosti. Žadost o odškodnění u něj podle Volfova právního zástupce Josefa Vostrejše měla ležet celé dva roky. "My s největší pravděpodobností do toho zamítavého výroku podáme odvolání a necháme to přezkoumat Městským soudem v Praze," řekl po rozsudku TV Barrandov Vostrejš.

 

"Mám malé dítě, šťastnou rodinu, podnikám," shrnuje svůj současný život někdejší první muž Kladna Milan Volf. Dodnes vidí za svým stíháním politický boj. Z ODS odešel, ale v politice je pořád činný dál a věří, že se do primátorského křesla jednou vrátí.

Autor: Jiří Pánek


Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...