Vytunelovaná země česká 1.díl Před vstupem do EU - rok 2000

V roce 2000 jsme přemýšleli, jak dál, když se změnila struktura na Evropskou unii. A tento text byl pro "Den daňové svobody" při Liberálním institutu.

Neměli bychom nejdříve dát lidem více informací?

Zamyslel se někdo nad tím, jak nám byl liberalismus dříve prezentován? Například ve slovníku A-Ž z roku 1972: Liberalismus - 1. "Politické hnutí a ideologie buržoasie, zejména z doby jejího boje s feudalismem….3. Přeneseně smířlivost, bezzásadová shovívavost k ideovému protivníku". A s těmito názory se stýkala převážná část obyvatelstva naší země. Můj dojem je ten, že je třeba nejdříve propojit všechny vrstvy obyvatelstva k informacím na toto téma. Kdo zná podstatu volného trhu z lidí, kteří mohou rozhodovat ve volbách a kdo tuší, jak by měl fungovat liberální trh?

Při osobním průzkumu odpovědi oscilují: "Nevím, neznám odpověď, až po výše uvedené - trh, kde si každý dělá co chce - neboli vykořisťování občanů kapitalisty". Jak z tohoto bludného kruhu vyjít? Snad zpopularizovat neprofesionální tvorbou a ukázat lidem polopaticky, jako například v článku Petra Macha "Daně nejsou nízké…,"a tím informovat ty, jichž se to konkrétně dotýká. Alespoň lidovější formou poukazovat na naivnosti přerozdělovacího procesu. Zatím jsme stále příliš zahleděni do osobních půtek politiků, svázáni zákony, podzákony, ustanoveními atd., a někdy nám uniká to nejpodstatnější: Kam až jsme se dostali, když se zrušil trh a totálně jsme byli spoutáni jednotnými nařízeními komunistické direktivy za posledních padesát let? Ale položme si další otázku: je šance v dohledné době prolomit hradbu obrovského množství daňových nerovností, když ti, kteří tomu nejvíc rozumějí, by jednotnou daní byli nejvíce ohroženi (tzn. ekonomové a právníci)?

A další, snad ještě krásnější, ale o to zákeřnější je politická demagogie některých volených zástupců lidu. Z jejich vyjádření:"jaká je protihodnota liberálnímu trhu? Přece - nedělejte nic, my se o vás postaráme"! Jak lákavé! Jenomže to má ještě jeden háček, a to zásadní! Ona taková "legrace" vždy něco stojí.A tahle je "sakra" drahá! A který z hromadných sdělovacích prostředků se v dobré víře pokusí osvětlit lidem, co může znamenat liberální trh.?Ale ruku na srdce, prosím, kolik faktů mají možnost slyšet bez ekonomických frází ti, jichž se to opravdu týká? Já sám jsem přesně formulovaných, pokud možno jednoduchých pro pochopení širší veřejnosti četl pouze několik. Jak potom má občan vědět, co je dobré pro něho a co ne?

Čeká nás ještě složitý proces, ve kterém jsem však optimistou. ANO, jednoznačně se stavím za snížení daní, jednoznačně se stavím za snížení míry přerozdělování a jednoznačně se stavím za snížení byrokracie!! A dokonce tvrdím, že Brusel a západní Evropa nás velmi potřebuje, neboť na rozdíl od nich jsme tu pseudoekonomickou hrůzu zažili a právě oni od nás by měli přejímat návrhy, jak se té šílenosti vyvarovat!! Petr Pokorný

Bohužel, dnes v roce 2013 vidíme, že se to nepovedlo a najeli jsme opět nepoučitelně na systém, který je velmi podobný RVHP. Snad s tím rozdílem, že je větší svoboda a není vláda jedné strany. Zatím.

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...