Jak Češi přicházejí o iluze (ekonomické)

 

Katastrofa, hrůza, zděšení, zoufalství... Srdceryvné výkřiky slovutných ekonomů zaplavují deníky a servry po prvním kvartálu.

A přitom tak obrovskou hrůzu kolem sebe nevidíme. Ano, pocity z katastrofických zpráv už společnost deprimují, ale je skutečně tak strašně? Co vlastně vězí v najednou strašných číslech, které se na nás vyvalily a vyděsily naše „špičkové odborníky – ekonomy“? Jak to skutečně je?

A najednou začínají prosakovat různé zprávičky o nějaké chybičce ve statistikách, či špatné výklady statistik. Kde je tedy zakopaný pes? Vymlouvá se vláda a její věrní či podřízení, nebo je něco divného...

A statistický úřad oficiálně oznamuje, že sběr dat je tak nečekaný, že se musí vše dokonale prověřit.

Hospodářské noviny 16.5. popisují např. stav v naší výrobě hraček, kdy Česko oficiálně podle statistik opustilo za první kvartál zboží v hodnotě 39 miliard, ale sdružení hraček tvrdí  o hodnotě 7 miliard.... Trochu velká chyba či nepřesnost...

Jan Bureš – hlavní ekonom Poštovní spořitelny upozorňuje na další záhadu, že průmysl a zahraniční obchod ukazuje vzestup, ale statistika pád. I zde (Katastrofický propad průmyslu Nečasovy vlády a pád Slovinska) je popsáno, jak vše běží relativně správným směrem. Jestliže se každý měsíc 3x po sobě zlepšuje vývoz a výroba, jak je možné, že v součtu je pokles?

Takže když čtu vyvalené Niedermayery, Sedláčky, aniž by byli schopni reálná fakta zdůvodnit, je tady cosi divného.

Vrátím se k hypotéze (první a musím říci hodně věrohodné) Jana Bureše. Ten v komentáři Český HDP není katastrofa na věcných a logických vyústěních, se kterými se ztotožňuji, píše: za tímto paradoxem je nejspíš vylepšení směnných relací. Pokud dovozní ceny klesaly a vývozní rostly (komoditní burzy to dokazují), zahraniční obchod se zdánlivě vylepšoval v kladných číslech. Ale ve skutečnosti se zhoršoval.

ALE!!!!

Pro naprosto nezasvěcené a můj dojem je bohužel že i pro slovutné a pseudozasvěcené: pokud by toto zhoršování platilo v číselné podobě, pro stát je to výborná zpráva. Průmysl jako celek hlásí enormní využití kapacit a vylepšení směnných relací by mělo přispět ke stabilizaci reálných příjmů domácností a jejich nadechnutí, což v tomto případě vede k optimismu a obratu v ekonomice. Výroba nových aut (od května Octavia) , peníze, které byly blokovány dlouhou zimou na opravy silnic a teprve v květnu použity, opravy dálnic a výstavba včetně odsunutých sezónních prací na květen, to vše spíše napovídá, že ekonomika se razantně otáčí, byť ukazatele za první kvartál vyvolaly zděšení. I když to zatím tvrdí jenom pár odborníků - jedinců a... Já.

A jedna na závěr: jeden z ne-ekonomických ukazatelů. Najednou zde opět slyšíme tři týdny ruštinu a slovenštinu ve velkém. Při nezaměstnanosti to budí zlobu. Na druhou stranu tito pendleři působí jako lakmusový papírek či barometr. Indikují stav ekonomiky. Mizí, je hůř, objeví se, blýská se na lepší časy. Kdo bude mít pravdu od května?

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
AJ
před 3 roky

Možná by pomohlo narvat další peníze do nejakého Bílého kruhu bezpečí,Klokánku a dalších feministických organizací. Ty totiž spolehlivě zajístí , aby se kola rozvodového průmyslu nepřestala točit. Muž obraný feministickou jjusticí pomocí nesmyslně nastaveného výživného skončí ve vězení . A celé tyto služby přispějí k růstu HDP.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...