Jak naše vláda oškubala zahradníky a malorolníky

 

Vidím dnes už senátora Velebu, jak pláče v televizi nad zkažeností vlády a ne-pomoci českému venkovu. Přijedu na Zahradu Čech do Litoměřic a slyším stejný pláč.

Člověka až srdce zabolí, když vidí neschopnost státu postarat se o své lidi. Ten hrozný Baumax a jemu podobné obchodní domy, co zruinují českého venkovana. A občan je naprosto bezmocný proti zlovůli neschopné vlády.... 

A tak se podívejme po stopách, co se vlastně stalo. Pokud navštívíme tyto velkoprodejny, skutečně je všude čínské, vietnamské, taiwanské či bangladéšské zboží. Jinde polské či německé a rakouské. U prvních čtyř je jasné. Hodinová mzda hovoří za vše. Dokonce i polská láce svědčí o tomtéž. Ale co německé a rakouské? Potraviny dorovná německá a rakouská vláda natolik, že mohou u nás prodávat pod cenou a ještě se nám smějí. Ale co zahradníci a malorolníci?

Chcete li okrasné květiny či keře, české také nenajdete. Všude jsou holandské, belgické či německé, ale české? Proč lidé ze Zahrady Čech nedodávají do velkobchodů a velkoprodejen a nepozvednou český venkov? Třeba pražský Baumax ročně prodá za pět až sedm miliónů korun okrasných keřů.  Co za tím vězí? Blokování českého venkova? Ne!

I když se naši zahradníci spojili, nebyli schopni dodat ani polovinu. A tak vymysleli báječný způsob obživy. (Až na pár výjimek) Svá políčka začali používat jenom pro svoji zábavu a kamufláž a stali se z nich překupníci. Prostě tyto keře a květiny nakupují v Holandsku, Belgii či jinde a přeprodávají je obchodním domům, zemědělskou půdu nechávají ladem a dostávají dotace na udržování krajiny, neboli jednou ročně posekají a své mají jisté. Nakonec se to tento rok začíná řešit přímými objednávkami z dotyčných zemí, protože přirážka na překupníky se nevyplatí a Veleba...

Veleba, který se prolhal až do senátu, řve, jak si tato vláda neváží českého venkova a zvažuje blokády Prahy, protože prý malozemědělci jsou na tom bídně a nikdo se jich nezastal.

 

Ptačí zob - živý plot
Ptačí zob - živý plot

Mimochodem, i ten ptačí zob, nejjednodušší živý plot v našich podmínkách byl od českých zemědělců a zahradníků tak předražený, že byl neprodejný a tento rok už ho většina obchodních domů nechce. (Možná už žádný)

 

A jako perlička na závěr: Poláci kašlou na EU a prostě tito malozemědělci platí daně ve výši… 0%. !! To se jim to potom do České republiky vyváží. Jak to ale bude řešit polská vláda, když jí peníze mizí rychleji než naší vládě a někde na daních peníze vybrat musí?

 

Petr Pokorný

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...