Další komiks US: porodní asistentka je nesvéprávná

 

Podle ÚS nelze na jednání porodních asistentek vztahovat stejné nároky jako na poskytování zdravotní péče v porodnici. 

Ivana Königsmarková
Ivana Königsmarková

Ivana Janů, ústavní soudkyně: " Porodní asistentky by měly včas reagovat na známky, že se něco vyvíjí špatně."

Čímž v podstatě říká vtipně. Porodní asistentky by měly být garantem bezpečného porodu v rámci dostupných vědeckých znalostí, ale když nebudou znát nic a dítě či rodička zemřou, porodní asistentka nenese žádnou zodpovědnost, neboť rodička se rozhodla, že nechce kvalitu, ale domácí riziko a za případnou smrt nese finanční zodpovědnost společnost…

Nikdo nemůže chtít od porodní asistentky to, co se dokáže doktor v porodnici, ve svém verdiktu vynesl Ústavní soud. A za smrt si může v případě neschopnosti porodní asistentky rodička sama.

Možná, že verdikt by byl v duchu svobody občana. Kdyby… Kdyby finanční riziko miliónů korun v českém případě (zbytečná smrt dítěte) nesla rodička (rodina) a v případě celoživotního poškození porodní asistentka a rodička a nikoliv ti, co dávají do společného zdravotního pojištění a pak schází peníze třeba na léčbu rakoviny dětí apod…  A je s podivem, že tento dodatečný nález Ivana Janů, ústavní soudkyně ve svém rozsudku neuvádí. Srovnáme li to s jinými rozhodnutími, tak je to na úrovni kaskadéra: kdo má nést riziko v případě úrazu? Mají speciální připojištění a z toho svá rizika hradí.

A rodička společně s porodní asistentkou by za kaskadérský porod, kdy převážná  většina žen v dnešní době není absolutně fyzicky vybavena ke klasickému porodu (pohyb, sedavá zaměstnaní, ochablé svaly apod.) měla nést nejen morální, ale i finanční riziko. Je v tom zahrnuto a případné ochrnutí dítěte, poškození dítěte (občana na celý život) v nerozpoznaném rizikovém porodu.

Jedině uceleným zákonem i o finančním vypořádání by bylo naplněno právo svobodného rozhodnutí matky -  rodičky nepřenášet cokoliv na ostatní společnost a neplatil by rozsudek:

porodní asistentka je nesvéprávná…

 

A to už jaksi Ivaně Janů, ústavní soudkyni, nedošlo. (pokud to nebude řešeno dodatečně a generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil se o tom pouze nezmínil)

 

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...