OSA - autorská práva: zrůdný zločin v roce 2013?

petrpokorny.bigbloger.lidovky.cz

Šílené, neuvěřitelné, zvrácené. Ne, spíš je to naprostý zločin: odsoudit 17 letého chlapce za adresy. Čtete dobře - za odkazy na internetu Ústavní soud v čele s bývalým komunistou Rychetským rozhodl:

 

Soudy ho uznaly vinným a dostal pětiměsíční podmínku, ale trest mu v lednu smazala amnestie. Státu propadl také jeho notebook. Za porušení autorského práva přitom studentovi původně hrozily až čtyři roky vězení.

"Ze všech uvedených důvodů se jedná o kriminální čin, na nějž je nezbytné použít prostředky trestního práva, včetně trestní represe," stojí v potvrzeném verdiktu Ústavního soudu.

 

Co že to ten mladík udělal? Za co měl zaplatit 122 milionů organizaci OSA, která vybírá peníze snad i od mrtvých, kteří vypouští vzduch a zní to jako několik tónů?

Založil webovou stránku a na ní dal odkazy na filmy, které se dají stáhnout mna internetu. Neprodával filmy, nestahoval filmy, z filmů neměl žádný zisk. Byly tam pouhé adresy (jak lze zjistit z rozsudků a z veřejných zdrojů). Je jasné, že se mu zvýšila návštěvnost na webové stránce. Za reklamy, NIKOLIV ZA FILMY, ale za reklamy tam umístěné si student vydělal do čtyřiceti tisíc za celé období. To znamená, že za reklamy mohl dostat 1500 až asi 2500 korun měsíčně. Ty peníze jsou legální, nic neprovedl, nekradl, nenabízel filmy za úplatu, nic. Pouze tam měl odkazy jako má Google, Seznam, ale v podstatě každá webová stránka.

Zrůdná OSA za to žádala 122 milionů!

Ano, čtete dobře, 122 milionů za pouhé odkazy. Tudíž nikoliv od toho, kdo by prodával filmy legálně či nelegálně, ale za pouhé odkazy! Některé šlo sledovat on line.

"Je potřeba změnit celý autorský zákon v parlamentu, aby nebylo možné za něco tak absurdního stíhat středoškoláky. Například podle slovenského autorského zákona je odkazování v pořádku. Je hodně nešťastné, že je možné u nás někoho za tohle odsoudit," dodal Ferjenčík z Pirátské strany.

Mladík přitom neumisťoval na svých stránkách celé filmy ke stažení, ani neumožňoval jejich zhlédnutí přímo ze svého serveru. Shromažďoval pouze odkazy a takzvaná embedovaná videa z jiných serverů.

Zdroj: http://liberec.idnes.cz/ustavni-soud-uznal-vinnym-mladika-za-odkazy-k-filmum-pcb-/liberec-zpravy.aspx?c=A131011_135034_liberec-zpravy_tm

 

Tento rozsudek nemá logiku a je jakoby z bolševické doby. Každý asi pochopíme, že prodávat filmy načerno za úplatu je trestné. Každý asi pochopíme, že vlámat se do něčí databanky a nechat promítat film je trestné. Pokud však někde kdekoliv na internetu jsou filmy a někdo je zpřístupní pouze propojením a ohodnotit to jako krádež z hodnotou 122 milionů je naprostý zločin a ten, kdo tento rozsudek uvádí v život, by měl navždy opustit lavice soudcovské stolice.

Těžko však říci, co s Ústavním soudem, jehož hlavním šéfem je napravený a polepšený komunista Rychetský.

Před mnoha léty jsem napsal:

Válka pirátům hudebních nosičů

Co je ilegální kopie?

 Proč autor skladby dostává desátky, proč autor filmového díla dostává desátky a velice se bouří proti "ilegálním" kopiím, i když z nosičů jsou řádně placeny daně? Vždyť již jednou své dílo společnosti prodal, tak jaké má právo tuto společnost vydírat? Ano, je to celospolečenský problém, kdy si určitá bohatá vrstva nechala vypracovat zákony šité na míru a dnes  je holá nemožnost tato privilegia odbourávat!

Proč výrobce jezdících schodů (konkrétní osoba) nedostává desátky od každého pasažéra? Proč výrobce jednotlivých ne - sériových stolů a dalších vybavení nedostává desátky od každého návštěvníka? Proč štukatér, dlaždič chodbových a pouličních mozaik nedostává za kvalitní dílo desátky od každého turisty? Dokonce mu je ukradne magistrát, stát nebo kterákoliv jiná instituce! Pokud nazpívá zpěvák skladbu, dostane za ní zaplaceno. Fajn. Pokud vytvoří štukatér krásné průčelí stavby, dostane za něj zaplaceno. Fajn.

Tak ať mi někdo vysvětlí, proč mám dvacetkrát platit  za jednu a tutéž skladbu, dvacetkrát vysílanou v rádiu?  Tak ať mi někdo vysvětlí, proč nedostane štukatér tolikrát zaplaceno od všech zpěváků, kteří krásným průčelím procházejí? 

A představme si ještě absurdnější věc. Tento zpěvák či skladatel by měl zaplatit všem ostatním, kteří musejí skladbu trpně poslouchat, aniž by se jim líbila! Že je to nesmysl? Vždyť je pouze jeden originál a ostatní jsou jen zdařilé kopie!  Nahraný nosič by měl mít pouze cenu nosiče + výrobní náklady! 

 Jsou  však dva okruhy. Jeden je finanční, kdy by trh spravedlivěji dokázal vyrovnat bohatství mezi občany a bohatí by se rekrutovali ze všech vrstev. Jenomže  to by rázem znamenalo, že  bohatí vyděrači, zákonem nespravedlivě posvěcení  přicházeli o obrovské zisky!  Trh by totiž dokázal, že řidič, zedník či učitel je minimálně tak výrazná a kvalitní lidská bytost, která si zaslouží možná víc, než skladatel hudebního hitu. Jenomže jako již mnohokrát by za tím nesměla stát socialistická instituce, která si bůhví proč říká tržní. U nás je to prazvláštní OSA, ve světě IFPI (Mezinárodní federace fonografického průmyslu). A kdo že za tím ještě stojí? No přece ti, jimž monopolní - antimonopolní zákon velice vyhovuje - např. světoznámý Microsoft!

A ten druhý: jednoduše by to administrativa nebyla schopna zvládnout, aniž by náklady převyšovaly zisky. Pro mne termín pirátské nosiče je něco tolik neskutečného, jako když se ve feudálním řádu snažili zachovat právo první noci! Z lidského hlediska   velice absurdní, přesto  celosvětově funguje a trh dostává za uši. 

Závěr: než různé zbytečné vyhlášky, bumážky, nařízení, kontroly, podplácení a zbytečnou administrativu - nebylo by jednodušší vše zrušit, a trh si sám najde nejpřirozenější cestu?

A vysvětlení, že jenom v Evropě přijde o práci 600 000 lidí, je totální nesmysl. Je tomu skoro dvě stě let, kdy Frédéric Bastiat popsal v příběhu "Rozbité okno"  tuto hloupost. Přece peníze, ušetřené na hudebních nosičích, může občan dát PRÁVĚ těm štukatérům, zedníkům, či řidičům, kteří  narozdíl od neprávem zbohatlé společnosti jsou velmi rádi, když za ušetřené peníze vyjedou alespoň s rodinou na dovolenou! Nebo si snad někdo myslí, že se ušetřené peníze spláchnou do záchodu?

Já vím, je to jako foukání proti větru. ale pro mě pirátský nosič a podobné "zvláštnosti", (ve smyslu občana, nikoliv práva), neexistují!

Válka pirátům hudebních nosičů - parat.webzdarma.cz

 

Jsem z jiné (starší) generace, než se většinou rekrutuje Pirátská strana. Přesto musím říci, že většina jejich postupů je z hlediska morálky, zdravého rozumu a logiky daleko výše, než úctyhodné dámy a pánové z funkce nejvyšší: Ústavního soudu a obecných soudů! Ano, podporuji Piráty v jejich snažení!

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Quittner
před 3 roky

Fandím Pirátům. Je přirozenou vlasností každého know how stát se vlastnictvím všeho lidstva. Kdyby tomu tak nebylo, mohli by dnes klidně přijít arabské země s požadavkem, že chtějí platit licenční poplatky od celé euroatlantické civilizace za používání arabských číslic. (Směšné, že?)

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...