O ho, hoóóó, po volbách Babišův a Sobotkův ekonomický zázrak!

 

Titulky novin
Titulky novin

Připočtěme šok z intervencí ČNB,  novinové výkřiky o děsivém předvánočním zdražení guvernérem Singerem a zdražením všeho od benzínu přes jídlo až po dovolené.

 

Ani největší experti a odborníci se neshodnou, tak co si má potom běžný občan myslet? Lapidárně řečeno: nic!!! Tedy co se paniky a titulků týče. A výkřiky majitelů některých firem brát s rezervou. Dokonce i Václav Klaus to kritizuje více v infinitivu, než aby předložil tvrdá data, proč by to bylo špatně. ČNB totiž nezodpovídá za několik procent firem, kterým se tím přitíží. A to skutečně. Ne o moc, ale trochu ano. Ale za celý stát. Co je však důležitější? USA tisknou peníze jak pomatení. Nikdo neví, zda už to není přes míru. Stejným směrem jde ECB (Centrální evropská banka) a je to otázka, kdo z koho. Zdánlivě nesmyslný boj s americkým FEDem a ECB může překvapivě Česká republika vyhrát, protože vlastní měna může relativně rychle korigovat vývoj událostí. Zatímco euro a především dolar má tolik proměnných, potulujících se po celém světě, že nadvláda není jednoznačná, překvapivý a dobrý tah ČNB může znamenat pro zaměstnanost a ekonomiku dobrý směr. 

 

A vzhledem k tomu, že tahy ČNB byly v tomto složení skvělé, já prostě tentokrát věřím, že pod vedením guvernéra Singera opět odvede kvalitní ekonomickou ofenzivu.

 

A jak to souvisí s úvodem?

Docela jednoduše. Právě zprávy o razantním vzestupu českého průmyslu, právě pro některé překvapivě dobrá výkonnost našich firem a extrémně zdařilý vývoz zpevnily korunu vůči zahraničním měnám. A proto ČNB začala skupovat eura a zvyšovat objem českých korun.

A právě výše jmenovaní jásají, jak dobře se podařilo srazit „špatnou“ vládu, která od jara růst ekonomiky zařídila. Pouze všichni ekonomové a odboráři s přídavkem: překvapivě....

 

Samozřejmě je to fraška a stále více se ukazuje, že pád vlády byl totální podraz. Od jara se ukazatele obrací do plusu, i když Evropa v kondici není. A tandem Nečas – Kalousek by byl chválen. Kdyby byla Nečasova vláda u moci, (a bez hloupých hádek), každý měsíc by získávala další body a kladné hodnocení. A to se do krámu opozice, která se třásla na vládnutí, nehodilo. Jak s tím souvisí Ištvan, zlato a 150 milionů? Nevím, ale určitě čas ukáže!

_____________________________________________________________________________

Hrubý národní produkt poklesne o 0,9 procenta, zatímco srpnová předpověď počítala s poklesem o šest desetin procenta horším.

"Růst HDP v kratším horizontu oživuje proti základnímu scénáři rychleji," uvedl Singer.

Míra nezaměstnanosti v Česku v říjnu zůstala na zářijových 7,6 procenta (Slovensko 14,5%, Španělsko 26,7 %, Francie 11%, Itálie 11,5%, Portugalsko 17,5%, Finsko 8,2%, Švédsko 8,4%, Řecko 28,4%)

Obchodní bilance v září s přebytkem 35,1 mld.

ČR: Maloobchodní tržby za září +3,7 %

Průmysl v září y/y +7,1 % nad oček. +6,3 %

Pouze ve stavebnictví byl další pokles, ale po předešlé předimenzované výstavbě a statisících zahraničních pracovníků, kteří k nám přišli z východu je to možná dobře.

Prostě se stal zázrak. Po Ištvanově puči parta natěšených nových politiků ještě nezačala pracovat (Babiš prý ano, volby a rekonstrukce státu jsou dřina) a ekonomika roztáčí svá kola.

 

Panna Maria, matka Ježíše Krista zázrakem neposkvrněného početí jen tiše může závidět.

petrpokorny.bigbloger.lidovky.cz

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...