Klaus, Kohout, intervence ČNB a geniální myslitel zemědělec Veleba

 

Plést se mezi tyto uznávané ekonomy je naprostý nesmysl. V otázce intervencí ČNB nejsem tak pyšný, abych je mohl rozsoudit. Ale.

Nemohu se zbavit dojmu, že ne vždy je možno držet přísně ekonomických pravidel, když svět se hne jinam. Když vidím, co dělá FED, když vidím, co dělá ECB, švýcarská centrální banka a další, nějak mi to s výroky pánů Klause a Kohouta neladí. Ba co víc, podívám se Evropu, jak se jí daří a zda naše exportní podniky potřebují nějaký impuls a co mě napoví? I Václav Klaus počátkem devadesátých let udělal polštář, aby nás Evropa nepřeválcovala. A totéž udělala ČNB, která asi tušila, jaká data z Evropy i od nás příjdou.

Evropa padá, východ vkládá peníze do staveb a my byty či kanceláře nepotřebujeme. (červenec propad -8%). Takže mírný pokles se mohl očekávat, ale potřebujeme povzbudit domácí výrobu.

A jak číst výkřiky dalších " rádoby expertů"?

 

Korunu tomu dodá velký zemědělský myslitel senátor Veleba. Dovážíme 50% masa, třeba vepřového a proto se maso zdraží minimálně o čtyři koruny. Zajímavé. A tak si tak přemýšlím: ČNB vyhlásila, že tento kurs bude držet dlouho, třeba rok a půl. Proč by byli donuceni naši zemědělci zdražit o čtyři koruny, když se zdraží maso ze zahraničí? Není to právě doba, kdy zachováním ceny se výrazně zvýší odbyt našeho masa, zemědělci budou moci založit chovy a ještě je prodat? Tudíž okamžitě zvýšit stav prasat a pak to pustit na trh? Nedělá si snad z nás pan zemědělec legraci?

Někdy mi připadá, že i kdyby zemědělci nedělali nic, stáli u silnic a pouze dostávali dotace, stejně by Veleba řval, jak se mají špatně.

 

Ale všechny noviny budou unisono řvát: ČNB nám zdražila potraviny a dav bude ječet, že to jsou pravicoví podvodníci...

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

petr jansky
před 3 roky
*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...