Antarktida nepatří žádnému státu.

Na Antarktidě byla naměřena nejnižší teplota na světě.
Na Antarktidě nenajdete žádné lední medvědy (ti žijí na severu).
Antarktida je poslední nedotčený kontinent světa s nádhernou přírodou.

 

Antarktida
Antarktida

Poslední kontinent, který je uchován ve své panenské čistotě bez zásahů civilizace a je domovem největšího množství zvířat na světě, je stále lákavějším cílem pro cestovatele. Pokud nejste zrovna polárníci, můžete objet Antarktidu objet lodí.

 Antarktida je vzdálena asi 4 000 km od Afriky, 3 200 km od Austrálie a 1 450 km od Jižní Ameriky. Téměř celý kontinent leží na jih od jižního polárního kruhu. Skládá se z rozsáhlé pevniny a mnoha příbřežních ostrovů. Dělí se na Východní Antarktidu, která je rozlohou větší a chladnější, a Západní Antarktidu s členitějším pobřežím. Mezi nimi je Transantarktické pohoří. Led pokrývá 99,6 % povrchu s objemem cca 25 miliónů krychlových km, což je přibližně 80 % světových zásob sladké vody. Nejsilnější vrstva ledové pokrývky je silná 4 776 metrů! Téměř 90 % veškerého ledu na zeměkouli náleží právě Antarktidě.

Číselně vyjádřit rozlohu pevniny je složité vzhledem k četným rozlehlým šelfovým ledovcům, které vyplňují mořské zálivy a na mnoha místech tvoří pobřeží Antarktidy (asi z 55,7 %). S těmito ledovci je plocha Antarktidy zhruba 14 108 000 km čtverečních, bez nich asi 13 209 000 km čtverečních. Průměrná nadmořská výška je 2000 m, nejvyšší vrchol pak je Vinson Massif (4897 m. n. mořem). Na Rossově ostrově je nejvyšší činná sopka Mt. Erebus (3 795 m. n. mořem).

Antarktida je také nejchladnější kontinent. Teploty se ve vnitrozemí v zimě pohybují kolem -60 stupňů Celsia, v létě mezi -10 až -40. Nejvyšší naměřená teplota je +14 stupňů Celsia, nejnižší -89,4. Antarktida se vyznačuje velmi nízkými srážkami s ročním úhrnem 166 mm. Časté je i nepříznivé bouřlivé počasí a silný vítr. Směrem do vnitrozemí se rychlost větru snižuje.

V Antarktidě jsou jen 3 druhy kvetoucích rostlin, asi 60 druhů mechů a lišejníků, pod povrchem zvětralých hornin žijí mikroby, řasy, bakterie a houby. Z živočichů byli nalezeny dva druhy tučňáků a racek. Hojná je však zvířena v mořích. Živočichové se soustřeďují především při pobřeží, protože se zde rychle zvyšuje množství planktonu, který jim poskytuje výživu.

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...