EU proplatila fitness pro psy, ztráty krále a tyrolským farmářům kurz emocí

Vraťme se do nedávné minulosti

Tuhle zaplatí z fondů 411 tisíc eur (miliardu korun v přepočtu) na rehabilitační centrum pro maďarské psy, které zeje prázdnotou a vymyslela si ho technologická firma. Támhle dá 16 tisíc eur na podporu lásky tyrolských farmářů ke krajině, kterou obdělávají. Jak se to dělá? Zemědělcům se mluví do duše. Mimochodem, rakouská vláda na tentýž program přihodila více, 24 tisíc eur.

Skeptický britský institut Open Europe včera zveřejnil svůj každoroční seznam padesáti zbytečných projektů, na které Unie přispěla.

„Evropský rozpočet není logický, je příliš složitý a beznadějně zastaralý. Navzdory úsporám, které dělá celá Evropa, se tady utrácejí ohromné peníze za projekty, které nijak nepomáhají vrátit ekonomiku zpět do správných kolejí,“ hodnotí příkře stav evropského rozpočtu šéf zmíněné instituce Mats Persson. Kritizuje i nájem limuzín s diskrétními řidiči od firmy Biribin Limousines za pět milionů eur pro europoslance ve Štrasburku. Je tak vidět, jak se prodražuje tradice Evropského parlamentu mít dvě sídla v Bruselu a Štrasburku, od čehož zakladatelé EU nechtějí ustoupit. Tohle „cirkusové“ stěhování na deset zasedání do Štrasburku vždy jen na čtyři dny stojí 200 milionů eur ročně.

Bruselští úředníci teď hekticky dohledávají detaily každého kritizovaného projektu, aby je v příštích dnech osvětlili nebo uvedli na pravou míru.

Na některé „hlouposti“ přijdou při svých kontrolách auditoři. Vloni se třeba stalo, že italské ovce někdo spočítal dvakrát, a tím pádem chtěl dvakrát vyšší dotaci. A řecké lesy někdo vydával za pastviny, rovněž výhodnější. Kontroloři také chodí po skončení projektu. Když nefunguje, peníze se musí do EU vrátit.

„Evropská komise zvládá nakládání s penězi o něco lépe než v předchozích letech,“ hodnotí letošní zprávu auditorů europoslankyně a členka europarlamentního výboru pro rozpočtovou kontrolu Andrea Češková (ODS). Upozorňuje však na to, že chyba se dá najít téměř v každé z kapitol evropského rozpočtu. Peníze na projekty přidělují v každé zemi domácí instituce, v českém případě ministerstva. Právě proto, aby se peníze daňových poplatníků ohlídaly, je však nutné vyplnit desítky těžkopádných lejster a pak je kontrolovat.

Do evropského rozpočtu přispívá 27 členských zemí částkou, která odpovídá procentu roční ekonomiky (HDP). Vloni to bylo celkem 102 miliard eur (2,5 bilionů korun). Pro srovnání, jsou to dva české roční rozpočty. Největší balík peněz jde na dotace zemědělců (asi 40 procent). Další peníze do fondů na podporu regionů nebo na evropské instituce, administrativu, platy a penze eurokomisařů i poslanců.

***

FAKTA

Hitparáda eurokiksů 700 milionů pro Sicílii na rozvody vody, teče však stále nepravidelněji. 7,5 milionu eur na kampaň o užitečnosti eurofondů v Andalusii. 7 milionů pro ZOO v Hannoveru na kanadský pavilon Yukon. 5,5 milionu na předimenzovaný „benátský“ akvapark Budapešti. 5,25 milionu na nájem limuzín s řidiči pro poslance ve Štrasburku. 411 tisíc eur na fitness pro psy pro maďarskou IT firmu. Zatím prázdné. 209 tisíc pro švédského krále na dotacích na ztrátové pozemky. 900 tisíc na luxusní golfový a lázeňský areál v Meklenbursku. 16 tisíc Tyrolanům na upevnění emočního sepětí s krajinou. 2 tisíce na zemědělské dotace pro sportovní kluby motoristů v Anglii. Pramen: Open Europe, EU fondy 2009

„Utrácejí se ohromné peníze za neužitečné projekty.“ Mats Persson šéf britského Open Europe

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
xx
před 3 roky

Ale na druhou stranu pane Pokorný, i tyhle nesmyslné výdaje zvedají HDP !

Už chápete, proč je HDP naprosto nesmyslný údaj v souvislosti s hospodářstvím a jeho výkonem ?

Kdyby vlády všech zemí masivně investovaly do zdvojnásobení počtu dálnic v každé zemi, raketově by to vystřelilo HDP celé EU až na měsíc.

Ale ekonomiku by to v následujících letech položilo. Přesto by se všichni analytici i centrální bankéři a politici mohli chvíli plácat po zádech, jak jim pod rukama ekonomika roste.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...