Eidam – dotační zločin EU zakrývá zemědělská loby

 

Aby bylo jasno hned úvodem: ten zločin nedělají čeští zemědělci, ale jsou napojeni na téže zločinné struktury, které vybírají peníze, aby nám za ně zlevnily mléko a mléčné výrobky.

Nic nedotuje pan Brusel, ale sami sobě tam posíláme peníze, aby cena byla opticky levnější. Přitom je dražší!  (Viz klip Babišovy dotace)

 Veleba tvrdí, že máme velmi kvalitní mléko. Zda velmi kvalitní bez laboratorních zkoušek těžko říct, ale s určitostí je pravda, že nemáme nekvalitní.

V dojivosti už se od Německa příliš nelišíme a v čem je tedy velký rozdíl? V platovém ohodnocení a těžko by se našel někdo, kdo by to zpochybnil. Neboli náklady na výrobu jsou kvůli mzdám v Německu výrazně vyšší, i když u nás máme vyšší daně.

 

A tak je potom čirou záhadou, když se podíváme na etikety z Billy – rakouského řetězce, jak mohou dosáhnout daleko nižší ceny výrobku při vyšším obsahu tuku?

(TVS je značka, kolik procent tuku obsahuje sušina, když se odstraní veškerá voda. A víme, že plnotučné mléko je daleko dražší, než odtučněné, totéž je u sýrů)

Vlastně, proč čirou záhadou? Zase v tom je kouzelné slovíčko „dotace“, neboli předplacení levnější ceny. A fakt tu slevu nechci zadarmo…

Neuvěřitelná estráda s dotacemi!

Na mapce vidíme vývoz. Ten vývoz, aby se uskutečnil, je doprovázen dotacemi. Dobře, jsme slabší stát, zemědělcům trochu pomůžeme. Ale ouha. Němci udělají totéž (jinak by se jim doma vše hromadilo a vyvezou to nazpět k nám. A dvojitá dotace vytvoří rozdíl cen, jež jsou výše. Takže nakonec paradoxně je kvalitnější Eidam s větším obsahem tuku levnější, než zpracovaný u nás. A lidé si ještě nakoupí levnější, kvalitnější německý. Kdo řekne, že za to může naše vláda, je zralý (promiňte) na facku. A tak našim podnikům nezbyde nic jiného, než požádat o dotace a vyvézt potraviny do Afriky, kde se děje zase stejný cirkus.

 

Cesty mléka tam a zpět: vlk se nažral, koza je celá...
Cesty mléka tam a zpět: vlk se nažral, koza je celá...

A nyní tu dotační estrádu doložme čísly,

 aby si čtenář udělal představu a měl jistotu, že to není vycucáno z prstu…

 

Když se totiž dostaneme k přesným číslům, jsme překvapeni, kolik zaplatíme, abychom dostali slevu. A že zaplatíme docela dost….

 

Vezmeme si na pomoc rok, který Veleba kritizoval: .rok  2009 Dotace na export mléka z ČR činí již téměř 100 milionů korun. Dotace na vývoz mléka a mlékárenských výrobků jsou jedním ze dvou opatření EU, kterými se snaží podpořit odbyt a ceny surového mléka. Druhým jsou intervenční nákupy mlékárenských výrobků, jejichž platnost unie nedávno prodloužila do konce letošního listopadu. ceny mléka o 2,5 eura (vyvolaný exportní refundací ve výši 5 eur na 100 kg mléka)

Praha 30. května 2010(ČTK) - Tuzemské firmy získaly od vstupu do Evropské unie zemědělské dotace v objemu přes 150 miliard korun. Největší objem dotací čerpaly firmy, které patří do holdingu Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Kromě velkých zemědělských podniků figurovaly mezi 20 největšími příjemci dotací například mlékárna Madeta, obchodník s mlékárenskými výrobky Milkpol nebo škrobárna Lyckeby Amylex. Napsal to týdeník Euro v nejnovějším vydání, které vyjde v pondělí.

„Zemědělci dostali na přímých platbách téměř 100 miliard, na rozvoj venkova šlo přibližně 38 miliard a na tržní opatření 13 miliard,“ uvedl pro Euro ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Více než miliardu korun poslal  Státní zemědělský intervenční fond během uplynulých šesti let mlékárně Madeta. Šlo o exportní subvence, bez nichž se zpravidla neobejde vývoz másla a sušeného mléka, do kterých se zpracovává přebytečné mléko. Přes 210 milionů korun dostala na export Mlékárna Hlinsko a 175 milionů Olma.

Na odliv nadprodukce často čerpají vývozní podpory také obchodníci. Téměř 285 milionů korun obdržela podle Eura od roku 2004 firma Milkpol, 148 milionů společnost Laktos a 76 milionů Lacnea.

 

Mlékárny na českém mléku v zahraničí vydělávají

Vývoz syrového kravského mléka za kvótový rok 2012/2013 činil 504 milionů tun, z toho producenti a odbytové organizace se na vývozech podílely 283 mil. tun. Zbývající množství vyvezli zpracovatelé mléka - mlékárny. Kupříkladu jen za měsíc červenec to bylo podle zmiňovaných odborníků 50 milionů litrů a z toho 40 % vyvezly mlékárny. Tím, že doma od zemědělců nakoupily o 70 haléřů až jednu korunu mléko levněji, než za kolik prodaly zahraničním odběratelům, především německým mlékárnám...


Největší příjemci agrárních dotací v období 2004-2010 (v mil. Kč) 1. Firmy ovládané Agrofertem 3895+ 2. Spojené farmy 1191++ 3. Eastern Sugar 1178,8 4. Madeta 1072,9 5. Agro - Měřín 755,2 +++ 6. Vojenské lesy a statky 472,7 7. Rostěnice, a. s. 403,9 8. Zemědělské družstvo Dolní Újezd 322,8 9. Lyckeby Amylex 308,9 10. Milkpol 284,9

Pramen: z údajů Státního zemědělského intervenčního fondu

Jedině vykopáním zločinců z Bruselu a narovnáním vztahů mezi státy docílíme levnějších potravin. To zlevnění bude právě o platy zločinců, kteří tyto přesuny peněz dělají! Je čas vystoupit z EU a budeme se mít lépe. Ale ihned navázat přímé vztahy a obchody s jednotlivými státy a podnikateli. Ale bez zločinného Bruselu! Nic víc. Stěhovat se nikam nebudeme! To nám jenom ti zločinci nasazují psí hlavy!



Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Petr Pokorný
před 3 roky

Zeolite, PAŘÁT chce být nejserioznější zpravodajská internetová a možná vůbec redakční stránka v České republice. Proto je většina DŮLEŽITÝCH textů rozdělena na dvě části. Jedna je běžná, čtenářská, aby se lidé dozvěděli, o co jde bez námahy a pak složitá a věcná, aby se mohly dohledat zdroje či fakta. Prostě nesmí být nikde pochybnosti jako u dnešní většiny "zaručených zpráv" které z poloviny lžou a ze 40% jsou polopravdy. V čele čt 24 a konče špínou Bleskem a spol...

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...