Tak se nám totáč vrátil, část 2.

 

Jetvart Manukjan
Jetvart Manukjan

Česká armáda naprosto selhala, místo obrany demokratických hodnot jako je svoboda slova, se nám ve spolupráci s policií tyto hodnoty naopak snaží vzít.

 

t.

Po vzoru sousedního Polska, kde již odsoudili za stejné jednání 100 lidí, a po neschopnosti získat podporu veřejnosti, se naši kritiku alespoň snaží umlčet. Podnět k trestnímu stíhání podal civilní zaměstnanec policie a současně příslušník Aktivní zálohy. Vyšetřuje to vojenská policie. A nezůstalo u jednoho obviněného. Soudit ho bude obvodní soud pro Prahu 6. Umlčení kritiky veřejnosti, je naprosto zásadní podmínkou každého totalitního státu. Umožnilo vznik koncentračních táborů, mučení a další zvěrstva prováděná totalitními režimy ať už to bylo nacistické Německo, nebo bolševický Sovětský svaz. Umožnilo i vládu českých komunistů. V obvinění jde o naprosté překroucení smyslu jak původního zákona č. 140/1961 Sb. §260 a 261 Podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Jeho současnou podobu najdete pod §403 a 404 trestního zákoníku č. 40/2009 sb. Zákon zůstal v průběhu let prakticky beze změn.

Jak vidíte z názvu jde o starý komunistický zákon, z doby totality, který komunisté nikdy proti svým vlastním praktikám nepoužili. V duchu nejlepších kafkovských tradic našeho národa  se zákon který má bránit práva a svobody lidí použil na jejich potlačení. Jeho použití vychází z myšlenkové konstrukce, že pokud kritizujete vlastní armádu, napomáháte tím nepříteli, kterým je v tomto případě Talibán. V podstatě se tím znemožňuje jakákoli kritika akcí naší armády v Afganistánu, nebo bývalém Iráku, tak i politiků kteří je tam posilají, jakákoliv kritika postupů Izraele proti Palestincům, kritika zásahů proti komukoli koho označí jako neonacistu. To je jen co mne bezprostředně napadlo, bude toho jistě více. Pokud někdo odsoudí praktikování zahraniční politiky svého státu, naprosto to neznamená, že by chtěl v Česku zavést vládu islámských fundamentalistů.

Myslím, že pan Kesudis nebyl obviněn náhodou, ale jde o promyšlený útok. Je to perfektní terč. Má cizí příjmení, takže dost Čechů to může brát jako obvinění cizáka, který nadával Čechovi. Byl komunista, ti nejsou moc populární. Jeho prohlášení je za hranou i pro lidi kteří mají na zahraniční mise v Afganistánu podobné názory. On ale není souzen za zlomyslnost nebo, vulgaritu, nýbrž za názor.

„Nejen české vojáky, ale vlastně všechny vojáky ISAF označuje za okupanty. Užití tohoto označení nelze jinak vysvětlit než jako projev nenávisti proti skupině lidí, kteří v rámci pomoci jiným nasazují své životy a zdraví,“ napsal ve znaleckém posudku specialista na extremismus."

Tak jako jsem v době naší okupace ji nikdy nenazval pomocí, nebudu to činit ani nyní, kdy ji sami  pomáháme uskutečňovat. Podle wikipedie je Vojenská okupace efektivní dočasná kontrola nad cizím územím. Podle mne to situaci odpovídá a žádnou nenávist k našim vojákům necítím. Já se za ně stydím.

Nejsem žádným odpůrcem obrany naší země armádou. Málokterou válku byli lidé schopni předvídat třeba i jen rok před vypuknutím konfliktu. Armádu potřebuje každý stát, bránit svou zemi je úctyhodné. Pokud by nás Talibán bez důvodu napadl, byl bych ochoten se jim postavit se zbraní v ruce. Ale bez důvodu jsme napadli my je.

S vyjímkou velmocí jako USA, které považují za oblast svých zájmů celý svět, se války vedou výhradně mezi sousedy. Některé bývalé velmoci občas vyšlou vojáky do svých bývalých kolonií udělat pořádek, pořád je považují tak trochu za svoje. To je třeba případ Francie. To jen na vysvětlení proč vojáci v zahraničních misích nebojují za naše zájmy. Ani Irák, ani Afganistán nás nikdy neohrožovali. V celé historii nenajdete jediný příklad, kdy by jeden slabý stát napadl jiný stát tisíce kilometrů vzálený. Stejně tak jim chyběli i prostředky, k našemu napadení.

Tyhle válečné výpravy naší civilizaci nijak neprospívají, naopak ji ohrožují. Talibán se rozšířil v zemi rozvrácené Sovětskou agresí. Islámský stát, vznikl na území rozvrácených států Sýrie a Iráku. U Mnoha teroristických útoků byl jasně udán jako důvod: útoky západních států na muslimské země. K těmto útokům chyběl jakýkoliv rozumný důvod. Afganistán nikdy USA nenapadl, byl to jen vliv této supervelmoci, který dokázal ohnout stanovy NATO. Evropa nyní sklízí co zasela, valí se na ni příval uprchlíků, ze zemí které pomáhala rozvrátit. Afgánci jsou zabíjeni již po desetiletí a klid tam nenastal. Nevěřím, že to další mrtvoly změní. Jediná nové průmyslové odvětví v Afganistánu je produkce opia a heroinu.

Jsem si vědom, že vojáky na zahraniční mise posílají politici. Je těžké to ovlivnit volbami, mise schvalovali politici všech vládních stran. Proti byli vždy pouze komunisté. Ve volbách je velice těžké to ovlivnit, tam nejde jen o jednu otázku.

 To ovšem neznamená, že vojáci jsou v tom nevinně. Armáda se netěší úctě spoluobčanů naprosto oprávněně. Naposledy nás bránila někdy ve středověku. Většinou to byla vina politiků, ale pokud bychom byli bez armády, naprosto nic v minulosti by se nezměnilo. Čeští vojáci často bojovali na obou stranách sami proti sobě. Velitelství armády a ministerstvo obrany se stalo synonymem korupce a neschopnosti. Těch afér bylo mnoho, doprovázeli takřka každý větší nákup. Armáda sama sebe téměř zbavila schopnosti obrany naší země, většinu těžkých zbraní vhodných k obraně země prodala a místo nich nakoupila lehké zbraně vhodné pro boj s partyzány. Zatímco před nepřítelem vždy složila zbraně bez boje, armáda používá svou sílu proti civilistům které by měla bránit. Vojenská policie se samopaly obsadila budovu České televize v honbě za ztracenými dokumenty, vojenská rozvědka sledovala zákonitou manželku na přání žárlivé milenky. Našim vojákům bohužel nejsou jasné ani  zákadní společenské a psychologické znalosti, natož životní moudrost. A tak se hrozbami snaží vynutit si naši úctu. Očividně nechápou, že jak společenské ocenění, tak nenávist je prostě ohodnocení jejich činů veřejností.

Do těch Do speciálních oddílů se vojáci hlásí sami. Co na zahraničních misích dělají se tají. Ta pomoc se dost změnila od té původní polní nemocnice. Pak se mluvilo o týmu stavařů, později střežení, pak se provalilo o navádění bombardérů na cíl a odstřelovačích. Místo chránění civilistů, když se naši vojáci dostali pod palbu, tak utíkali do nejbližší vesnice. Touha po zářezu na pažbě. Já jsem ty zprávy nijak nevyhledával, ale z toho co si za ty roky náhodně pamatuji, tak se Češi dost zaměřili na děti. Vyvinuli počítačovou hru zdarma, kterou když si děti instalovali do počítače, tak kromě hraní sloužila ke sledování aktivit jejich rodičů. Ti zabití členové hlídky zase rozdávali dárky dětem, a snažili se z nich při rozhovoru vytáhnout nějaké informace. To jsou jen drobty, které se provalily, pravda bude asi daleko horší.

Věci nejsou dobré, tak že ještě než přejdete do diskuse, pamatujte, že ta krátká doba svobody je už za námi a vše co tam napíšete, může být použito proti vám. Vaše jméno a příjmení mají, zbytek údajů jim idnes na požádání dodá.

Předešlé

Jetvart Manukjan
Tak se nám totáč vrátil

S dovolením autora:

Jetvart Manukjan

manukjan.blog.idnes.cz (rss)

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Zeolit
před rokem

Jaromír Petřík v diskusi pod blogem Jetvarta Manukjana:
Máte tam sice nějaké nepřesnosti (např. Taliban nevznikl v době boje proti okupaci ze strany SSSR, ale až v době občanské války po pádu Nadžibulláha) a Kesudis se o našich vojácích vyjadřoval opravdu urážlivě, ale podstata Vašeho článku je pravdivá.
Podle mne je daleko horší vyjádření našeho "diplomata" Bartušky na adresu upálených obyvatel ruského původu v Oděse, než slova Kesudise.

A Bartuška dostal pouze napomenutí, Kesudise čeká soud.
Takže opravdu podivné měřítko pro svobodu názorů u nás.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...