Odkazy a připomínky mimo téma 

Mnozí sem přidáváte do diskuze velmi zajímavé odkazy mimo téma, které však vzápětí zapadnou a je to škoda.

Proto je do lišty vložen stálý odkaz, kde se bude moci cokoliv ukládat a případně se k tomu vrátit.

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Ždímají z nás peníze za nic!
před 9 měsíci

Slováci platí za plyn o tisíce korun méně! A teď jim ještě vláda rozešle 1,27 miliardy korun zpátky!

Slováci mají mnohem nižší cenu za spotřebovaný plyn, poplatek za odběrné místo si tam dodavatelé neúčtují a ještě jim na plyn dodatečně přispívá stát! Regulované ceny plynu pro domácnosti se loni díky rozhodnutí energetického regulačního úřadu na Slovensku snížily dvakrát.

Nejprve v lednu klesly o více než 1 procento, v září pak o téměř 4 procenta. Na začátku letošního roku plyn zlevnil v průměru o dalších 3,6 procenta. To ale není všechno! Premiér Robert Fico rozhodl, že lidem vrátí peníze – dalších 6 procent. Ty v těchto dnech hodlá rozeslat poštovní poukázkou.

Jde o 47 milionů eur (1,27 miliardy korun), které si rozdělí 1,41 milionu domácností! Zatímco tam se snaží pro odběratele skutečně zajistit dodávku plynu za rozumnou cenu, a za poslední dva roky klesla cena asi o téměř 15 procent, největší čeští dodavatelé na klesající cenu plynu na burze nijak nereagují.

Slováci odebírají plyn obvykle od státní společnosti SPP. Je to jediný původní dodavatel a dnes je stále zdaleka největší na Slovensku. Pod svými křídly má přibližně 75 procent celého trhu. Dá se říci, že jde o podobného dodavatele, jako je v Česku Pražská plynárenská, která patří městu Praha.

Plyn na burze už léta padá, poslední dva roky je to dokonce poměrně prudký pád. Jenže co udělali velcí dodavatelé jako Pražská plynárenská, RWE, E.ON, ČEZ, Bohemia Energy a Centropol? Nic! Cenu ve svých základních cenících drží stále stejnou!

A tím se zvyšuje rozdíl mezi nákupní cenou a tou, za kterou to lidem dodávají. A marže v základních cenících, které jsou nejčetnější, šplhají klidně ke 140 %! To je nehoráznost! Místo, aby cena pro koncové zákazníky kopírovala dění na trhu (jako třeba na Slovensku), dodavatelé si zvyšují zisky!

Více na BLESK

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalos...

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...