Zvýšení minimální mzdy - nutnost, nebo socialistická zvrácenost?

 

700Kč, málo, víc a nebo nic? Nekonečné diskuze, zda minimální plat patří do klasické ekonomické soustavy.

 

Od 1. ledna 2016 zvýší minimální měsíční mzda o 700 korun na 9 900 Kč a minimální hodinová mzda z 55 Kč na 58,70 Kč. Minimální mzda pro zdravotně postižené se navýší o 1 300 korun na 9 300 Kč. V návaznosti na to se valorizují i nejnižší úrovně zaručené mzdy pro zaměstnance, jejichž mzdy nejsou sjednány v kolektivních smlouvách a pro zaměstnance ve veřejných službách a správě.

 

 

Rok 2015 a největší bohatství světa se kumuluje u 10% občanů

zatímco 90% občanů světa se pohybuje mezi přežíváním a živořením. To přece  není dle Adama Smitha a jeho Bohatství národů. Jak se to mohlo stát?

Všimněte si zajímavého rozporu

nadnárodní a velké společnosti nejraději přijímají cizince na daném území vždy s dovětkem, že místní nezaměstnaní si tolik práce neváží, zatímco cizinci a emigranti ano. A slyšíme to v každém státě západního světa, i když je tam nezaměstnanost až deset procent, tudíž nikoliv ta tříprocentní menšina, která prostě dělat nechce a nikdy dobrovolně pořádně dělat nebude.

A naopak místní jsou zoufalí, že si nemohou vydělat ani na nájem, zatímco majitelům nadnárodních firem či velkých společností zisky neuvěřitelně stoupají.

Pendleři a jejich výdělky

nejznámějším podvodem na místním obyvatelstvu jsou pendleři, kteří žijí na území státu s jinou daňovou a cenovou sazbou a spokojí se s nejmenším platem ve vedlejším, bohatším státě.

A jak to funguje?

Pobídkami a zvýhodněními zahraniční firmy dostávají různé daňové prázdniny a k tomu ještě přijmou mnoho lidí za pofidérní mzdu. V okamžiku, kdy jsou zaměstnanci nespokojeni, protože předpokládají, že po zaučení se platy zvednou, nastupuje výhrůžka: na platy víc nedáme a kdo bude dělat problémy, dostane výpověď. A z agentury se přijme zahraniční provokatér - Bulhar či Ukrajinec, který nad nejnižší mzdou jásá, neboť v přepočtu na jejich měnu hodně vydělá a navíc má práci zajištěnou.

Že dostanou hrubého 12000 - 15000 a nájem ve městech je kolem 10 000?

To přece není problém zaměstnavatele, stojí v memorandu podnikatelské komory, protože toto má ošetřit stát. Ale stát se logicky brání: přece mzdy nejsou sociální dávky, ale to, co si občan za práci zaslouží. Bohužel by stát dokázal donutit vlastní firmy, aby se této logice podřídily. Nikoliv však nadnárodní, které přesouvají kapitál dle svého zvýhodnění a na který nemá možnost dosáhnout žádný stát.

Takže byť nám vadí statisíce Ukrajinců, Bulharů, Albánců na našem území, podnikatelé a koncerny si to pochvalují. Bez nich by tam za žebráckou mzdu lidé nešli a mzdy by musely zvednout, tudíž dividendy a zisky by si zmenšily. A politici to tolerují: přece ta zaměstnanost...

tiskový papír
tiskový papír

 

Taktéž USA a Mexiko: celý svět vidí, jak se pohraniční sběř a narkomafie chová k mexické chudině. Ale proč to řešit? Přece to je zdroj podnikatelů v USA a místní lidé leží po ulicích, nemajíce práci - od černochů po bělochy bez rozdílu. A aby to tak strašidelně nevypadalo, tak se udělá tabulka, ze které jsou vyjmuti lidé čekající na práci, lidé na pohovorech, lidé nechodící na pracák atd., atd.. To se to potom jásá, jak je malá nezaměstnanost.

A ta úlitba je, že velkopodnikatelům jakoby trošičku uberou zisky, ale malinko, aby je to nebolelo zvednutím minimální mzdy.

Takže na závěr: minimální mzda z pohledu svobody jednotlivce a Adama Smitha je nesmysl. Ale z výše uvedených důvodů, kdy zaměstnavatel si může objednat ze zahraničí třeba milion zaměstnanců za nejnižší mzdu, prostě musíme tolerovat netržní zvýšenou minimální mzdu a dokonce tlačit na její maximalizaci. Proč by měli dostávat dotace bohatí na zateplení (chudý na svojí část nemá), na auta - šrotovné, a další absurdity jako odpočty z daní ve velkém, když chudí platí vzdělání i budoucím lékařům a soudcům?

Pouze je smutné, že o co větší mají zisky nadnárodní společnosti a akcionáři, o to dramaticky jsou poškozeni nejmenší živnostníci a malincí podnikatelé, které si tyto výhody nemohou dovolit a ještě jsou šikanováni.

 P.S. Je to paradox, ale tím, že na území je statisíce zahraničních zaměstnanců od agenturních po ilegální, v podstatě zaměstnanci živí zahraniční pracovníky, protože domácí nemohou přijmout nejnižší mzdu, současně však umožňují nejvyšší zisky velkým firmám, které si mnou ruce, že skoro minimální mzda jim neubírá dividendy a odměny. To není kapitalismus a trh, ale vydírání a hyenismus!

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
smajlik
před rokem

Absolutní souhlas! Bohužel jde o velmi minoritně publikovaný názor.

((((((
před rokem

Excelentní, naprostý souhlas. Posílám dál!

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...