Kalousek je politicky lump. Ale že toto je zásluhou tandemu Kalousek - premiér Nečas...?

 

Kdo to ocení? Proč je taková fraška a divadlo kolem vzestupu české ekonomiky a ceny za další dluhy?

 

Česko otevřelo kapitolu záporných úrokových sazeb. Výnos dvouletého dluhopisu vlády spadl hluboko pod nulu a je nejníže v historii země. Na dvouleté půjčce České republice věřitelé nejenže nevydělají ani korunu, ale ještě ročně zaplatí úrok 0,1 procenta.


Co se děje? Svět se zbláznil? ANO!

Že tvrdá opatření posledního kvalitního tandemu  po Václavu Klausovi se zhodnotí, věděla většina nezmanipulovaných.

Ale šílenství, že půjčíme peníze a za to, že si půjčku někdo vezme, mu dáme odměnu....?

Prý ekonomové vymysleli perpetuum mobile...

16.4.2015 8:38   | 

Se záporným znaménkem už proběhly i obchody s českými bondy se tří- a čtyřletou splatností. Česko se zároveň stalo první zemí na světě neplatící eurem, kde vláda může při svém financování využít luxus záporných sazeb. Za to je poděkování. Ale kdo za tím stojí? Výjimkou je Švýcarsko, tam je však v minusu i klíčová sazba centrální banky.

Premiérová česká „negativní“ aukce může přijít co nevidět. Právě aktuální výnosy bondů totiž rozhodují o dluhové politice ministerstva financí. „Upravujeme emisní kalendáře státních dluhopisů na měsíční bázi. Přizpůsobení emisí bude realizováno v závislosti na výsledcích dalších aukcí státních pokladničních poukázek a jejich srovnání s výnosy státních dluhopisů se splatností do tří let,“ uvádí Radek Ležatka z ministerstva. Poslední dluhopisová aukce Česka proběhla 25. března. Průměrný úrok bondů s tříletou splatností tehdy dosáhl 0,011 procenta.

Experti radí držet dluhové choutky na uzdě. „Primární snahou vlády by mělo být nevytvářet nové dluhy i při takto nízkých sazbách. Jsem rovněž skeptický k tomu, že by se na tom dalo něco extra vydělat, dominantní by také mělo být dlouhodobější financování,“ uvedl europoslanec Luděk Niedermayer.

Pane Niedermayere, podepíši: Petr Pokorný

 

Znovu:

Česko se zároveň stalo první zemí na světě neplatící eurem, kde vláda může při svém financování využít luxus záporných sazeb. Je to sice krásné, ale toto příště udělá celý svět.


Máme nad touto šíleností jásat? Nemáme ty magory poslat do blázince, než zešílí celý svět? (I když v porovnání s ostatními státy: Petře Nečasi a Kalousku - děkujeme.)

Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/pristi-ceske-dluhopisy-budou-mit-zaporny-urok-1181159#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Co se děje? Svět se zbláznil? ANO!Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/pristi-ceske-dluhopisy-budou-mit-zaporny-urok-1181159#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Leon Tuzemák
před rokem

Záporné úrokové sazby mají např. Dánsko (neplatí eurem, ale dánskou korunou), Švýcarsko (neplatí eurem, ale švýcarským frankem) a Švédsko (neplatí eurem, ale švédskou korunou), takže Česko není, cituji: "první zemí na světě neplatící eurem, kde vláda může při svém financování využít luxus záporných sazeb".

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...