Mimořádná analýza: drama začíná, akciové trhy se hroutí, sněhová koule se rozbíhá. Je to finální atak na dolar?

 

 

To, co se děje v těchto dnech, má sice jasné kontury, ale totální blokaci médií. Nikdo si nechce přiznat, že dolar se třese a s ním i USA! A smích nad rublem tuhne na rtech, když pokračuje další fáze burzovních a ekonomických otřesů!

 

 

Stručně: stále rychlejší ataky čínsko-ruského tandemu už USA nedokáží odrážet. Důkaz je jasný. Před dvaceti léty by se burza v New Yorku na atak Číny a Ruska skoro nehla. Dnes na zásahy z těchto zemí panikaří celý svět. Devalvace Ruska a Číny svědčí o katastrofické budoucnosti těchto států, tvrdí mainstream, ale jenom okrajově se píše, že přední vývozci jsou zoufalí, protože devalvace prudce zdražila dovážené zboží. Prostě těch dramatických podnětů už je tolik, že nejdou utajit. A s hrůzou se čeká, co udělá s dolarovou zónou blížící se zvedání sazby FEDu.

 

Podívejme se nejdřív na graf cyklů a v jaké fázi se státy nalézají.

 Z něho je vidět, že v jaké fázi ten který stát je. A přestože USA by měly být na vrcholu, skutečnost je jiná. Proto jsou tak zranitelné a zoufalé, zatímco Čína očekává expanzi už brzo a Rusko příští rok. Dokonce se spekuluje, že FED místo zvýšení sazby začne opět s kvantitativním uvolňováním!!!

A panika USA už graduje, stíhačky z USA se stěhují do Evropy! Pokud vyprovokují konflikt...?

Washington – Spojené státy do Evropy v dohledné době vyšlou bojové stíhačky F-22. S odvoláním na zástupkyni Pentagonu Deborah Jamesovou o tom dnes informovala agentura Reuters. Prý o to žádáme a USA láskyplně vyhoví... Čerta starého, mimo Poláků a Pobaltí je tady nikdo nechce. Budeme přinuceni?

 

Proč je nyní panika na burzách?

Protože žádné ozdravení na západě nebylo. Zatímco Rusové nechávají tvrdý dopad na celou společnost a rubl se dramaticky propadl, USA žonglují s dolarem a zlatem, protože mají MMF a Světovou banku ve svých rukách, tudíž podvody nikdo neřeší. Navíc kvantitativní uvolňování je v této zoufalé situaci pouze obezlička a bublina akciových trhů v USA to potvrzuje!

Fondové trhy v USA
Fondové trhy v USA

Co se vlastně ve skutečnosti děje?

K faktorům, které posouvaly akcie k novým maximům, patřily:

  • Tučná podpora trhů i ekonomik ze strany centrálních bank
  • Rekordně nízké sazby: díky nimž společnosti získaly levněji prostředky, které mohou částečně využít k podpoře akcií – ať už formou vyšší vyplacené dividendy nebo formou zpětného odkupu akcií
  • Korporátní marže na maximu (měřeno poměrem zdaněných zisků firem vůči celkovému HDP)
  • Benefitování některých firem z expozici vůči asijským trhům a jejich výraznějšímu růstu oproti růstu ekonomiky USA
  • Všeobecný optimismus, že oživení ekonomiky je již na dohled

Vzhledem k tomu, že na podporu ze strany Fedu se již trhy nemohou spolehnout a zvyšování sazeb je na dohled, spolu s tím, že korporátní marže vůči HDP mají historickou tendenci vracet se k dlouholetým průměrným hodnotám se tato základna začíná bořit.

Za druhé ropa

USA jako hegemon nepočítaly se semknutím rusko-čínského tandemu. Dnes už USA nejsou bohatý stát, který vojenskou doktrínou (zvyšováním zbrojení dokázat přinutit k zhroucení jako to bylo u SSSR) pošle Rusko ke dnu. Naopak předlužení USA je šílené a je otázkou možná měsíců, kdy se zhroutí. Ještě kdyby bojovaly ekonomicky pouze proti Rusku, ale dvojblok společně s Čínou už americká ekonomika neutáhne! Musí nejen uzbrojit, ale ještě financovat vývoj a na to už USA nemají. Proto chce Evropu zatáhnout do paniky, abychom zvedli dramaticky výdaje na zbrojení. Proto potřebují provokatéry typu Porošenka, Jaceňuka či polského  prezidenta Dudy, kteří do světa vytrubují,  že už nálety ruské armády jsou nad Kyjevem (Varšavou). USA se přepočítaly: zatímco nárůstem ropy z břidlic a poklesem ceny ropy věřily, že Rusko a posléze OPEC, Venezuela a další cuknou a zbývající ropné arabské státy vojensky rozpráší, Rusko se dohodlo s Čínou, Venezuelou, Saudskou Arábií a těžba ropy má každý měsíc další rekordy. A zatímco zóna kolem Ruska to řeší (správně) devalvacemi, americký dolar si zhroucení nemůže navenek dovolit. Byl by to konec nadvlády USA a možná i rozpad kdysi tak hrdé a bohaté země!

Proto se snaží obklíčit Rusko a vyvolat ozbrojený konflikt. Proto je dohoda USA - Polsko a Ukrajina za ceny lidských životů, aby rozpoutaly běsnění a šílenou paniku. Proto založily a vyzbrojují USA Islámský stát a obviňují z toho jiné. Nesmí se konflikt přenést na území USA, ale Evropa se může postřílet!

A všimněte si, jak navenek se bijí ekonomové podléhající americké propagandě a dolarovým odměnám v prsa, že břidlicová expanze vzkvétá, zatímco údaje z burz, údaje z hroucení těžebních strojů v USA a propouštění dokazuje opak. Dolar prostě nedevalvují na polovinu, to raději jadernou válku s Ruskem a Čínou!

 

Co je fraška: Ukrajinci mají hrůzu z Ruska, proto jich tolik v milionech emigrovalo pod křídla Putina.

Poláci prý mají hrůzu z Ruska, ale zoufale hledají cesty, jak propašovat svoje výrobky, zeleninu a ovoce směrem na východ - samozřejmě do Ruska.

Západní státy prý podporují USA, ale při založení banky AIIB odmítly Bílý dům respektovat mimo Japonska a... České republiky pod taktovkou Babiše a Bělobrádka, kteří před podpisem navštivili USA. Komedie?

 

Samozřejmě žádná láska mezi Ruskem a Čínou není, ale stačí se podívat, jak tento tandem skvěle spolupracuje a nepodráží se. Mohou se spolehnout jeden na druhého a to se cení. Putin úzkostlivě dodržuje všechny dohody a čínská strana též. Nebyl zaznamenán jediný vážnější konflikt, vše se řeší dohodou. A to přesto, že se USA mezi ně snaží vrazit klín, napadá Rusko ratingem, vojenským běsněním  a sankcemi, zatímco Čínu se snaží přetáhnout na svoji stranu a zve vedení do USA. A zpět k ekonomice: Rusko průběžně devalvuje dle ceny ropy a plynu. To se samozřejmě Číny netýká, ale zase zmizela "čínská levná práce", přestože slovutní ekonomové ještě před pár měsíci tvrdili, že chudáci Číňani dělají za minimální mzdy - jsou prý vydíráni. (Ze dne na den změnili mínění a údaje? Hloupost, odmítali to přiznat) A tak Čína devalvuje řízeně. Panika v USA narůstá.

Dnes Čína snížila sazbu  a uvolnila peníze: Bílý dům jásá. (I z toho je vidět, že Čína už je silný hráč).

Čína  úspěšně zvládá přechod domácí ekonomiky k pomalejšímu, ale stabilnějšímu hospodářskému růstu, uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF) ve výroční zprávě o druhé největší ekonomice světa. A Rusko dnes oznámilo, že meziměsíčně se propad zastavil a o desetinu stoupl. Zastavme se ještě u tohoto údaje:

jak je možné, že údajně ekonomika, která nevyváží výrobu, žije pouze z vývozu ropy a plynu, je pod sankcemi USA, dle amerického zákona v podstatě nikdo pod absurdně nízkým ratingem nesmí v Rusku investovat a byly jasné zprávy z USA, že pod tímto tlakem se zhroutí, nejen brzdí trajektorii propadu, ale dokonce už je náznak obratu při ceně ropy 45 dolarů za barel? Protože to byla opět zoufalá americká lež a podvod a cyklický propad Ruska, stejně tak jako Číně pomohl k ozdravění a nikoliv úpadku. Rusko se tím odpoutává od jednostranného vývozu a závislosti na ropě a plynu a tandem Rusko a Čína opět posiluje. Druhá největší ruská banka VTB se ve druhém čtvrtletí překvapivě vrátila k zisku po ztrátách v předchozích dvou kvartálech a  oznámila, že vydělala 1,2 miliardy rublů (445 milionů korun), přestože ratingová agentura Standard & Poor’s oznámila, že Rusko je ze všech zemí planety nejvíce ohroženo možným snížením hodnocení: agentura zvažuje downgrade celkem 27 ruských subjektů včetně centrální vlády.

Jsou to skutečně idioti, nebo banda grázlů? Více na: http://euro.e15.cz/archiv/posledni-zhasne-rusko-opousteji-zahranicni-firmy-i-domaci-podnikatele-1201965#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/ruska-banka-vtb-se-vratila-k-zisku-je-ale-nizsi-nez-pred-sankcemi-1219332#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylin, př

Naopak devalvace začíná drtit nikoliv Rusko, ale:

Německé automobilky ztrácejí v Číně, nedaří se ani v Rusku nebo Brazílii,  hodnota prodeje vozů GM se loni propadla o hrozivých 74 procent. Konkurent z Detroitu Ford je na tom ještě hůře: propad u něho dosáhl 78 procent. Odejítt z Ruska, nebo alespoň omezit výrobu oznámily i Renault-Nissan a Peugeot-Citroën. Ztráty jsou pro ně devalvací obrovské. Taktéž vývoz zemědělských komodit z Evropy je tragický a Polsko pašuje do Ruska, co se dá.  Panika v Evropě a USA se zvyšuje a bombardování arabských států zesiluje. Uprchlíci svírají Evropu a USA prohlašují, že nás před Ruskem ochrání.

Je to všechno zmatené? Je, USA už zkouší cokoliv, co by zbrzdilo expanzi BRICS a vyhouplo USA zpětně do sedla. To se však nepodaří, ozdravění v cyklickém propadu USA nevyužily, zatímco Rusko a Čína ano.

Závěr: stále silněji se schyluje k poslednímu úderu na dolar. Zda už je toto závěrečný frontální útok, nebo jenom zrychlení direktů asi nikdo neodhadne. Ale konec hegemonie dolaru se děsivě blíží.

Vyprovokují skutečně USA jaderný konflikt, když už nebude ekonomicky možnost úniku?

Je to všechno zmatené? JeVíce na: http://euro.e15.cz/archiv/posledni-zhasne-rusko-opousteji-zahranicni-firmy-i-domaci-podnikatele-1201965#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylinkVíce na: http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/nemecke-automobilky-ztraceji-v-cine-nedari-se-ani-v-rusku-nebo-brazilii-1221527#utm_source=zpravy&utm_medium=selfpromo&utm_campaign=e15rss#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Petr Pokorný

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Jana
před rokem

Neumíte číst, řeč jde o prodejích v Rusku. A tam, podle mistrné koordinace finálního útoku na dolar, loni prudce poklesly prodeje automobilů. Ve spojení s letošním kolapsem čínské burzy a přechodem Brazílie od plutokratické pseudodemokracie k vyzkoušené vojenské diktatuře, tohle brzy zakroutí dolaru krkem. Už se to blíží!

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...