ZÁVAŽNÉ! Staňte se signatářem INICIATIVY 2080 (Robejšek, Cílek, Zelený a další)

 

První předsedkyně správní rady Institutu 2080 Dana Bérová a Petr Robejšek
První předsedkyně správní rady Institutu 2080 Dana Bérová a Petr Robejšek

ZNĚNÍ INICIATIVY 2080

Svět se nám vymyká z rukou. Domněle skončené konflikty ožívají a přibývají nové problémy. Nestabilita v islámském světě, hybridní války, klimatické změny, vysychající zdroje, proudy utečenců, transformace ekonomiky a mnohé další. Nestačíme držet krok s překotností dneška a navíc dostáváme nepříznivé zprávy o budoucnosti. Zanedbávání rodiny vede k demografické nerovnováze, ve společnosti přibývá sociální nestability a strachu. Společnost přitom neprochází jednorázovou krizí, nýbrž hlubokou strukturální změnou. Ohlašuje se konec éry ekonomického růstu a zadlužení společnosti se blíží ke kritické hranici.

Svět se stal složitým, nepředvídatelným a začíná být i neřiditelným. Mnohá rizika jsou podceňována, některá přehlížena a většinu nedokážeme ovlivnit. Ze změn máme strach a neumíme je uchopit jako příležitost. Chybí nám přehled o tom, čemu se vlastně chceme vyhnout, čeho chceme dosáhnout, a především co je opravdu důležité.

Když se díváme špatným směrem, tak i slepá ulička vypadá jako pokrok, ale k úspěchu již dávno nevede ani "zlatá střední cesta". Ačkoliv ve světě nepochybně panuje nepořádek, snaha o stále větší kontrolu a detailnější řízení nepomáhá. Je hrubou chybou vynakládat energii na snahu řídit vše. Koňské dávky staré medicíny již nezapůsobí. Je na čase začít myslet jinak.

Chceme-li objevit a ovlivnit to, co je pro budoucnost skutečně důležité, musíme změnit přístup a zvolit zcela nový pohled na svět. Chceme-li budoucím generacím předat naši zemi v dobrém stavu, pak potřebujeme nové myšlení.

Kde začít? My, signatáři Iniciativy 2080, nabízíme tuto odpověď.

Když se pozorně rozhlédneme kolem sebe, zjistíme, že většinu skutečně podstatných událostí způsobí jen malý počet vlivných proměnných. Podle Paretova principu totiž způsobí přibližně 20 procent příčin 80 procent důsledků.

Navíc je prakticky vyloučené chápat a ovlivňovat vše, co se okolo nás děje. A právě Paretův princip ukazuje, že to není ani nutné, ani účelné, nýbrž že je to dokonce škodlivé.

Tato převratná myšlenka dokáže změnit život každého, kdo ji bude používat. Umožňuje totiž porozumět hlavním mechanismům důležitých událostí, jak v našem vlastním životě, tak i ve společnosti a politice. Pomáhá nám najít to, co je skutečně významné, a napřít síly správným směrem. Lze ji shrnout do několika silných poznatků:

  • Většina žádoucích výsledků je důsledkem menšiny velice podstatných aktivit.
  • Lidé však zbytečně vynakládají příliš mnoho energie na nepodstatné aktivity.
  • Značná část našeho konání proto nepřináší výsledky a je ztrátou času a sil.
  • Lepší by bylo soustředit se jen na několik skutečně podstatných oblastí.
  • V nich je pak účelné vyhledávat a ovlivňovat jen opravdu důležité proměnné.

Přeskupme proto výdej energie a hledejme těch efektivních 20 procent a důsledně vytěsňujme oněch neefektivních 80 procent našich aktivit.

Také náš soukromý a profesní život ovlivňuje v dobrém i ve zlém jen zlomek událostí. Svůj osud můžeme zásadně zlepšit, když je včas rozeznáme a soustředíme na ně svou energii. Změňme proto hospodaření s časem a silami, především v našem vlastním životě. Soustřeďme se pouze na to podstatné.

Signatáři Iniciativy 2080 jsou si vědomi toho, že většinu vnějších rizik nedokážeme odvrátit, ale stále můžeme ovlivnit alespoň to, co se děje v naší vlastní zemi. Leží nám na srdci její osud, a proto jsme vyhledali nejdůležitější proměnné a definovali způsoby, jak k nim přistupovat.

Podle našeho názoru se bude o osudu naší země rozhodovat v závislosti na vnímání významu těchto hodnot – rodina, kvalita života, péče o bohatství země, bezpečí a spravedlnost.

To kupříkladu znamená, že podpora a ochrana rodiny jako pospolitosti, ze které mají vzejít děti, je klíčovou úlohou strategicky uvažující politiky.

Tuto a ostatní základní hodnoty chceme uskutečňovat podle určitých zásad.

Ty náš přístup konkretizují a dokazují jeho odlišnost od dosud používaných řešení. Nejdůležitější z nich jsou z našeho hlediska národní a lokální perspektiva, odpovědnost za politická rozhodnutí, zdrženlivá a vyvážená politika, respekt k oponentům, využívání domácích i zahraničních "best practices", a především samotný zákon 20/80.

Lze očekávat, že v brzké budoucnosti bude muset naše země čelit závažným sociálním, ekonomickým a bezpečnostně-politickým výzvám. To bude vyžadovat tvrdá, odvážná, často nepohodlná, ale promyšlená rozhodnutí.

Nemůžeme si proto dovolit zamlžovat realitu politickou korektností, destabilizovat společnost lehkovážnou tolerancí vůči čemukoliv a komukoliv, strpět beztrestnost nezodpovědného chování a podporovat přeceňování konzumu, který zastiňuje důležitější hodnoty.

Proti těmto postojům se jednoznačně vymezujeme. A nejenom to. Jelikož naše hodnoty se neprosadí samy, je třeba je posilovat a bránit tak, že budou vytyčeny hranice toho, co je česká společnost ochotná přijmout.

K ČEMU VÁS VYZÝVÁME?

Zákon 20/80 je ve své geniální jednoduchosti darem přírody myslícímu člověku. Je svrchovaným zákonem úspěšnosti a ti, kteří jej opomíjí, jsou zpravidla odsouzeni k neúspěchu.

Hledáme 20 procent těch, kteří jsou dost schopní, vzdělaní a angažovaní, aby nabídli svou profesionální zdatnost ve prospěch společnosti a budoucnosti naší země.

Proto my, signatáři Iniciativy 2080:

  • Vyzýváme odborně zdatné lidi všech profesí, aby o sobě dali vědět a podělili se s námi o své poznatky a životní zkušenosti ve prospěch celé společnosti.
  • Vyzýváme studenty vysokých škol, aby využili své znalosti ke zpracování praktických návrhů oněch zásadních změn, které povedou ke zlepšení života v naší zemi.
  • Vyzýváme umělce a novináře, aby nás podpořili zaostřením svého intelektu směrem k námi předestřeným problémům. Nejde o nic menšího než o naši budoucnost, a proto potřebujeme vaši podporu.
  • Především však vyzýváme každého schopného člověka, každého, kdo s námi sdílí naše vize a cíle, aby se k našemu myšlenkovému směru připojil a zákon 20/80 aktivně aplikoval do svého každodenního života ve prospěch svůj, své rodiny, svého okolí i celé společnosti.

Nejprve musíme nalézt prvních 20 procent rozhodných a aktivních. Začněme s tím ihned a každý sám u sebe.

Přečtěte si prosím znovu pečlivě text Iniciativy 2080, a cítíte-li se být součástí tohoto myšlenkového proudu, podepište ji a zapojte se.

Bez vás to nedokážeme!

Signatáři zakladatelé

Dana Bérová
konzultantka
Petr Robejšek
politolog a ekonom
Petr Šmída
investor
Miroslav Bělina
advokát, vysokoškolský pedagog
Jiří Horecký
prezident UZS ČR
Pavel Kohout
ekonom
Petr Kolář
konzultant, předseda Iniciativy pro evropské hodnoty
Magdalena Soucek
EY Country Managing Partner
Dagmar Morozová
ředitelka Institutu 2080

Signatáři podporovatelé

Jakub Cígler
architekt
Václav Cílek
geolog, esejista
Josef Donát
advokát, právník roku 2014 v oblasti práva IT
Dalibor Dostál
ředitel ochranářské společnosti Česká krajina
Petr Havel
agrární analytik, šéfredaktor Naše voda
Jiří Hynek
prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu
Michaela Chaloupková
členka představenstva a CSR leader Skupiny ČEZ
Martin Kratochvíl
skladatel a zakladatel Bonton a.s.
Jan Kubáček
politolog, ředitel Phoenix Research
Antonín Kuneš
ředitel Stojírny Bohdalice
Michal Kuník
generální ředitel Securitas ČR
Jiří Kůs
předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR
Ondřej Neff
spisovatel
Jiří Petrák
odborník v oboru dopravního stavitelství
Igor Petrov
člen představenstva Hutnictví železa
Ladislav Rabušic
sociolog
Milan Sameš
podnikatel v oblasti ICT
Pavel Slabý
generální ředitel skupiny JCDecaux
Jaroslav Slaný
děkan, přednosta kliniky
Jakub Wiener
vysokoškolský pedagog
Milan Zelený
ekonom

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

AntiOpus
před 4 měsíci

Soudruhu trole zalez!

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...