Jak dlouho ještě budeme jíst polský hnůj? Piškoty..

 

Když jsem před nějakou dobou koupil po delší době piškoty, snědl jsem dvě a vyhodil je do popelnice. Myslel jsem, že jsou staré, prošlé, ale nechtělo se mi vracet do krámu.... Petr Pokorný

 

 Dnešní ECHO 24 mě vyvedlo z omylu

‚Ani pes je nežere.‘ Lidé se bouří proti změně piškotů Opavia

 Vlastník českého výrobce cukrovinek, americká společnost Mondelez, se brání tím, že výrobní technologie závodu v Polsku, kam výrobu piškotů přesunula z Opavy, ještě dolaďuje. I tak ale přiznává pouze „občasné odchylky ve změně tvaru”.

Piškoty vyrobené nově v Polsku jsou oproti těm původním z Opavy světlejší, tvrdší a mají oválný tvar podobný malému citronku. Lidem vadí i cena neúměrná současné kvalitě. Skoro čtvrtkilové balení piškotů vyjde podle serveru kupi.cz až na 33 korun, což z nich činí nejdražší piškoty na trhu. Za návrat výroby do Česka už dokonce vznikla i petice a facebookové stránky ‚Chceme zpátky opravdové tradiční piškoty Opavia‘.

 

‚Možná tvar, ale jinak jsou piškoty stejné‘

Firma Mondelez, pod kterou česká značka cukrovinek Opavia spadá od roku 2012, před několika měsíci přesunula výrobu piškotů z Opavy, jejíž historie sahá až do roku 1840, do závodu v Polsku. Prý z „technologických a kapacitních důvodů.“ Na výslednou kvalitu to ale podle zastoupení společnosti nemá vliv.

„Výrobní linka, která je umístěna v polském závodu společnosti Mondelez, byla převezena z opavského závodu. Jsme si vědomi, že s přesunem do jiného závodu a zaváděním produkce v jiné továrně se vyskytly občasné odchylky v tvaru a konzistenci piškotů. Na jejich odladění však intenzivně pracujeme,“ uvedl pro deník ECHO24.cz šéf komunikace firmy Mondelez pro Českou republiku Lukáš Hora.

Proti oficiálnímu vyjádření Mondelezu ale mluví přímo srovnání starého obalu piškotů vyráběných ještě v Opavě a toho nového z Polska. Liší se totiž množství pšeničné mouky i výživových hodnot, jiné je zastoupení bílkovin, sacharidů, tuků i vlákniny. Současně už není na obalu uvedeno to, že piškoty jsou bez konzervantů a barviv a mají nízký obsah nasycených mastných kyselin.

Další a další polský hnůj na našem jídelním stole. Pokud výrobu doporučila americká firma a dává tam hnůj americký, dnes nezjistíme. Ale osobně jsem je ochutnal a rozdíl je jako mezi oslem a koněm. Oba mají čtyři nohy...

Původní zdroj:

‚Ani pes je nežere.‘ Lidé se bouří proti změně piškotů Opavia

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...