Ekonomická sofismata aneb data, ze kterých by se snad i Bastiat zbláznil

Frédéric Bastiat by byl v šoku
Frédéric Bastiat by byl v šoku

 

Jsou poslední dva měsíce roku dvoutisicátého patnáctého a  ekonomické Nobelovy ceny za úžasný výpočet, při kterém našli  experti důkaz, že jsou na světě bohatí a chudí, byly rozdány.

 

Pojďme se na ekonomiku končícího roku 2015 podívat nikoliv očima amerických Nobelových hvězd, ale očima člověka. A najednou vše vidíme úplně jinak. Je to záhada, nebo Fata Morgana? Vynechme čísla, můžeme je doplnit později a pouze si popišme situaci zářných a nezářných ekonomik.

Tak nám zase USA a České republika vzkvétá. A nejsou prý lidi...

Čím to, že sýčkové poukazují, že Babišové dělají další dluh, i když je zde Rajská zahrada? A co teprve USA, kteří se už málem dopracovaly komunismu a pečení holubi jim létají do úst? Jak si potom vysvětlit, že je v USA skupina lidí, která si kupuje tryskáče, rakety, pozemky na Měsíci a Marsu a 90% občanů má starosti, aby mělo co do úst, potažmo na doktora a školní pomůcky? Vidíme úžasné Billy Gatese a jejich milodary, ale jaksi už se nikdo z nich nehlásí k tomu, že USA spotřebovaly čtvrtinu všech dluhů světa a pokud by dluhy splatily, byly by chudší než Bangladéš? Vidíme úžasné pozlátko pár pologramotných filmových hvězd,  mozkové kapacity z celého světa pracující pro lidi divného charakteru, kteří drží v šachu vojensky celý svět. Ten svět, který porazili jejich otcové a dědové vyhlazením indiánů a neskutečně těžkou prací v počátcích vzniku USA.

Všimli jste si, jak báječně v USA klesá nezaměstnanost, až srdíčko zaplesá?

Přestože se propouští, těžební průmysl je v depresi, strojírenství též, až... Až na zbrojní výrobu, která po Majdanu na Ukrajině v USA zázračně akceleruje. Najednou námořnictvo dostává obrovské sumy prý pro zářný budoucí svět, výrobci leteckých pum a letadel zvyšují výrobu o desítky procent a... Nejsou lidi. Plavidla Freedom nemá kdo vyrábět, pumy nemá kdo vyrábět, když ještě nedávno zbrojní průmysl USA propouštěl. A Lockheed Martin najednou nestíhá. I Financial Times se nad tou zářnou ekonomickou expanzí USA rozpývá. Stejně jako v roce 2002, když USA zaútočily na Afghanistán a Irák...

Nyní se dojednávají zakázky "pro Evropu", kdy NATO (rozumněj americká válečná mašinérie) žádá všechny státy, aby nakoupily americké zbraně. Litva s Polskem jsou v čele, už začaly pomáhat USA z krize......

I Babišův zázrak jede plnou parou vpřed

a i u nás nejsou lidi. Zástupy odpochodovaly do Bruselu, kde pracují na výhodných dotacích. Zástupy dalších, aby kontrolovaly ty, co kontrolují a zatímco stamiliardy korun míří na západ či Kajmanské ostrovy, Babiš je nucen dohlédnout, aby ani koruna na vesničkách nepřišla nazmar a aby ani jedna slepička či králíček od babiček nebyl prodán na černo. Ještě to tak, aby si kdejaká babka k důchodu přivydělala. Prý bratru se rozkrade i deset miliard v hospůdkách a tržištích, tvrdí kapacity z ministerstva financí, zatímco z naší země odchází každoročně několik set miliard a západ nám za to děkuje.

Možná se mnozí ptají, proč je najednou zájem o migranty, když nezaměstnaných je stále hodně. I Babiš prosí, aby mu nějací Ukrajinci do jeho Agrofertu došli. Inu, když Ukrajinec bude pracovat za deset tisíc, našinec se s tím spokojit musí také. Tuto strategii už dávno dříve zavedly USA, kdy zaměstnance drží pod krkem zástupy Mexičanů, kteří pracují za příslovečnou "babku". A tak se sice proti migrantům bojuje, ale tak nějak jinak, jenom do výše mezd, aby těm nejbohatším zbylo na pozemky na Měsíci, či na Marsu.

A že najednou Škoda Mladá Boleslav má stop stav? Že se nyní opravuje opravené a prošustruje se nemožné, jenom aby prapodivné dotace byly utraceny? Příští rok propad prostě svedeme na kohokoliv a vítězství je naše. Divný to ekonomický svět v současnosti. V příštích týdnech začnou docházet čísla, že se možná budeme divit. A možná také ne, Ono pracovat v ekonomické státní správě může být sice ošidné, ale nikoliv beznadějné. Stačí, když statistika vydá například číslo 2, jedni jásají, jak je líp, zatímco druzí pláčou, jak je ta dvojka malá. A našinec zakroutí hlavou, neb ať se dívá, jak se dívá, stále vidí číslo dvě a nic jiného.

No řekněte, neměl to Bastiat v devatenáctém století bez Nobelových expertů ekonomie a Nobelova dynamitu přece jenom snažší?

 

Petr Pokorný

 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Leon Tuzemák
před 12 měsíci

Velmi trefné.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...