Kamaz připravuje k mistrovství světa ve fotbale roce 2018 bezpilotní dopravní vozy!

 

bezpilotní Kamaz
bezpilotní Kamaz


Společnost Kognitivní Technologies (CT) a její prezident Olga Uskov si dal obrovský úkol. Do mistrovství světa ve fotbale v roce 2018 vyrobit sériové bezpilotní vozy, zajišťující dopravu v Rusku!

 

Tento největší projekt pro ni je "Avtorobot" - společný podnik s Kamazem, který bude vyrábět bezpilotní nákladní automobily.

Na zkušebním polygonu proběhly testy  v areálu Kamazu v Tatarstánu a autopilotní Kamaz musel napřed reagovat na stacionární překážky - a velmi malé v poměru k náklaďáku, se kterými si poradil. Také zastavil před míčem vykopnutým do jeho dráhy a před člověkem, který mu také křížil jízdní dráhu, jak vidno na fotografiích i na videu níže.

Náklaďák se pustil také do slalomu, který zvládl bez potíží, a podle dostupných zpráv zvládá též jízdu v konvoji a ostrá odbočení. Umí také pochopitelně rozpoznat lidi. „Dnes naše náklaďáky umí jezdit autonomně v rychlostech do 60 km/h, což by stačilo pro městský provoz. Během pár let zvládnou bezpečně jezdit bez řidiče v rychlostech okolo 80 - 90 km/h,” uvedla automobilka už koncem září.

 

A oproti ostatním autopilotům má ten ruský jednu velkou výhodu - umí jezdit i za silného deště nebo na silnicích pokrytých sněhem.

Na jaře budou první ostré zkoušky robota v provozu, které budou zahrnovat doladění  na dané trase, odhalování jiných aut, dopravní značky, chodce, cyklisty a zvířata. Obrovský zájem má o tyto vozy i armáda, která přešla u všech bojových technik na bezpilotní ovládání (tanky Armata apod.) Analytik "VTB Capital" Vladimir Bespalov vysvětluje, že Rusko má několik technologických společností s kognitivní technologií, které mohou spolupracovat s KAMAZem, jako je například Luxoft.

Podobnou aplikaci založenou na stejných technologiích, tedy kamerách, Lidaru a GPS mapě, mají rozpracovánu i Američané. Rusové ovšem tvrdí, že ostrý provoz už připravují a na mistrovství světa už bude "šlapat".

Že by i v tak vysokých technologiích předeběhli USA, jako je tomu u vojenské techniky? V roce 2000 bylo Rusko před zhroucením a v USA tvrdili,  že tam žijí neandrtálci!

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Jeery
před 10 měsíci

Proc tu není třeba nedávné vyjádření Putina....?Nebo článek o Ruskem sportu ,který je protkan dopingem. ...spousta sportovců už nechce vůbec nastoupit proti rusum.
Putin připustil hospodářské potíže, není to prý ale kritické

3.12.2015 11:28

Ruská ekonomická situace je "skutečně obtížná, ale není kritická", uvedl prezident Vladimir Putin ve čtvrtečním poselství o stavu země. Připustil, že země musí počítat s delším obdobím nízkých cen ropy a plynu, které jsou hlavními položkami ruského vývozu, a že řada odvětví, například stavebnictví či automobilový a lehký průmysl, se ocitla v "rizikovém pásmu

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...