Mimořádně: masakr s ropou, otřesy burz - nastává soudný den?

 

To, co se děje od včerejšího rána na burzách, nemá už s realitou nic společného. Spíše to vypadá na vyděšenou dravou zvěř před zemětřesením, či lesním požárem!

 A nelze než souhlasit se Sorosem:

Současná situace připomíná rok 2008

A pak následovala děsivá krize západu, tragédie na Wall Street, čtyři roky skutečného zoufalství, obrovské množství sebevražd a zničených rodin. A nezapomínejme, americké dluhy se raketově zvyšují a co platilo včera, neplatí dnes. A tak jsme stále odváděni stranou k Ukrajině, Rusku, zatímco na západě opět tiká strašlivá bomba, přímo nukleární!

Ropa atakuje 30 dolarů za barel

Saudská Arábie zoufale snížila cenu pro Evropu, aby ji neztratila a aby zabránila Iránu s obchodem, současně však vyvolala vojenský střet s touto zemí.

Čínský  jüan devalvoval o půl procenta a otřásl nejprve čínskou, posléze všemi burzami světa! „Čína má obrovský přizpůsobovací problém, „ řekl Soros na srílanském fóru. „Nebojím se říci, že jde doslova o krizi. A řeší to devalvací, podobně jako Rusko

Americký dolar s přestávkami děsivě tvrdne a razantně se snižuje vývoz! Nikdo za tu cenu nechce dělat větší obchody!

Podle dat agentury Bloomberg klesla hodnota světových akciových trhů od pondělí do středy o téměř 2,5 bilionů dolarů. 

Mimochodem Putin před čtyřmi roky připravoval Rusko na dramatický otřes  a svými výnosy vyloženě dotlačil u základních komodit k soběstačnosti - viz zemědělství - pšenici a nebo třeba vepřové maso. Byl tak geniální, že toto předvídal?

A pokračujme:

Podle vyjádření texaského FEDu zkrachovalo v posledním čtvrtletí 9 těžařských společností, které mají dluh vyšší než 2 miliardy dolarů V tomto sektoru bylo možno zpozorovat takové množství bankrotů naposledy během finanční krize. (2008)

Vzhledem k očekávaným nízkým cenám i v tomto roce lze předpokládat, že bankrotů bezesporu přibyde. Firmy na nedostatek zdrojů reagují omezením svých kapitálových výdajů spojených s těžařskými aktivitami. Mezi čtvrtým čtvrtletím 2014 a třetím čtvrtletím 2015 poklesly o 51 %. Americká ropná produkce v tomto roce poprvé od začátku břidlicové revoluce nevzrostla a v příštím roce se očekává její pokles. I počet zaměstnaných v tomto sektoru poklesl v USA od svého vrcholu v říjnu 2014 o 14,5 %.

 Podle analytiků americké EIA američtí alternativní (převážně břidlicoví) těžaři sníží v tomto roce svou denní produkci o doposud rekordních 570 000 barelů denně. Pokles US produkce nebude stačit na výraznější narovnání doposud přebytkového vztahu mezi produkcí a poptávkou. Ta bude v první polovině tohoto roku na úrovni 1 miliónu barelů denně oproti minulým 2 miliónům. Prostě masakr a to není nadnesené slovo v aktuální podobě!!

Saudská Arábie žádá Rusko o součinnost a nabízí ekonomickou spolupráci - Adel al-Jubeir - ministr zahraničí (odpověď Ruska není známa). Saudům dramaticky docházejí finance a vypisují dluhopisy. Současně se obávají případné obrovské vzpoury. Co udělají USA?

 Ruský rubl se blíží k poměru 80:1 za dolar. Protože je navázán na ropu, nemá problémy (zatím), ale psychologicky to vypadá strašidelně byť pozor!!!

Autore Chris Weafer ze společnosti Macro-Advisory.
Zdroj: BeyondBrics

Může si Rusko udržet stabilitu s cenami ropy pod 30 dolary?

Jedním z důvodů, proč si ruské akcie vedly v roce 2015 poměrně dobře, byla pragmatická reakce vlády. Ta se snažila vyvážit dopad sankcí a nízkých cen ropy držela se pevné rozpočtové disciplíny a odmítla požadavky velkých korporací na použití devizových rezerv. Největším přínosem byl ale obrat v kurzové politice centrální banky. Ta se po 15 letech podpory rublu přiklonila k uvolnění jeho kurzu v návaznosti na to, jak se mění cena ropy. Umožnilo jí to udržení finančních rezerv u 360 miliard dolarů a ministerstvo financí udrželo rozpočtový deficit ve výši 2,5 % HDP.  Některé sektory pak těžily z toho, že spotřebitelé se zaměřili na domácí zboží.

Celý tento příběh se ale změní, pokud budou ceny ropy na 30 dolarech za barel. Někdo tvrdí, že nízké ceny ropy jsou v dlouhém období pro Rusko pozitivem, protože donutí vládu, aby řešila vážné problémy v oblasti investic, podnikání, a podobně. Jde o relevantní (zásadní) argument, ale pro investory, kteří se zaměřují na kratší období, nejde o žádnou útěchu. Ropa za 30 dolarů za barel povede k tomu, že rubl se bude k dolaru obchodovat s kurzem mezi 75 – 80. (My tvrdíme, že může jít až ke 100) Domácí producenti se tak budou radovat tím více, ale pro centrální banku bude ještě těžší dosáhnout inflačního cíle.

Zdá se, že Čína zahájila proces, který se současnou cenou po dnešku velice tvrdě otřese. Nechce se věřit, že by tyto tahy Čína s Ruskem nekonzultovala nejen v rámci BRICS, ale i vůči rychlému propojování bank a v nákupech zboží za národní měny. Kdo do toho jde prvotně vabank nelze naprosto s určitostí říct. Ale je jisté, že tato pokerová hra se blíží ke konci. Opět: zda v řádů dnů, týdnů, nebo několika měsíců se nedá určit. Stále se přikláníme kolem poloviny roku, ale tyto turbulence a dramaticky bankrotující americký břidlicový sektor to může rozběhnout dřív. Nechce se věřit, že by v Rusku v důsedku nízké měny mělo nastat povstání, navíc, když o tomto dramatickém období jsou Rusové velice dobře informováni (narozdíl od nás) Spíše by mimo defauty v USA mohly dramaticky zhoršit vztahy ještě víc kolem Saudské Arábie a lidské masakry přitvrdit.


Včera v poledne čínský regulátor zrušil blokaci burzy při jejím větším výkyvu.  Kdo pří dramatickém pohybu bude vítězem? Právě při čínsko-ruském odpoutávání se od amerického dolaru? Nemá tentokrát po delší době Soros naprostou pravdu? Vypadá to, že ano a příští dny, maximálně měsíce ukáží!

 

Rubriky: ~ Štítky: ,

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...