Papež: Vzdělání je stále více výsadou elit


František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ,
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ,

 

Vatikán/Sao Paulo. „Ve světě, v jehož centru nestojí člověk, nýbrž strach, je vzdělání stále více výsadou elit.“

 

 

Papež František se těmito slovy obrátil k účastníkům 24. amerického kongresu katolické výchovy, který v tomto týdnu (13.-15.1.) hostilo brazilské Sao Paulo. Vzdělání se omezuje na hromadění znalostí, avšak nezahrnuje celou lidskou sféru. „Člověk, aby byl člověkem, musí cítit, myslet a jednat“, dodává papež ve španělsky namluveném videoposelství. Římský biskup dále oceňuje záslužnou práci vychovatelů, kteří všeobecně trpí největší nespravedlností – kromě nedostatečného ohodnocení nepanuje dostatečné povědomí o dobru, které mohou prokázat.

„Vzdělávací osnovy by se měly více otevírat směrem ke kultuře setkávání“, doporučil papež. Pokud se setkávají mladí lidé různých etnik a náboženství, učí se společné práci, vztahům s lidmi a zájmu na společném plodném díle. Petrův nástupce v této souvislosti připomenul argentinskou asociaci Scholas occurrentes, která pěstuje dialog prostřednictvím sportu a umění.

Vychovávat znamená jednat jako Ježíš, vysvětlil papež na závěr. Ježíš jednal navzdory zavedenému vzdělávacímu systému, znalcům zákona a jejich tvrdosti. Vychovává jiným způsobem a stylem, který spočívá na dvou zásadních pilířích – blahoslavenstvích, o která se opírá evangelium, a protokolu z 25. kapitoly Matoušova evangelia, podle kterého budeme souzeni.

Zdroj

Reklama

 

 

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Entroslav
před 9 měsíci

A je to tady. Předem připravené scénáře se začínají realizovat. Stejně ale vede "mistr" Donutil s jeho pohádkou O Sněhurce. :-))) To si snad všichni tito scénáristé a zaprodanci myslí, že jsme takoví b*bci?

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...