Xenofobie a Xenofilie - další příklad mediální manipulace

Média se společně s některými politiky snaží dlouhodobě manipulovat veřejností tak, že používají jednostranně zaměřené výrazy. A to v takové intenzitě, že už je za své přijala i část z těch lidí, proti kterým jsou namířena.  Aniž by si toho všimli.


 

Tyto termíny ztratily navíc jejich nadpoužíváním svůj pravý význam, takže už slouží pouze jako označení někoho, kdo má opačný názor. Jako urážku Dnes všichni používají k označení zástupců jedné strany pouze výrazy, které používá strana druhá - ta, která je pro migraci (Brusel a USA). Dokonce média i politici z komplikovaného problému, jakým migrační krize je, vytvořili problém dvou stran. Jakoby neexistoval téměř nikdo s jiným názorem, než s tím přesně daným médii a rozděleným do dvou úhledných šuplíčků. Realita je však taková, že většina lidí má jiný názor, než jaký je nám každý den podsouván. Neexistují pouze 2 skupiny obyvatel, kteří jsou buď pro migraci nebo proti migraci. Stejně jako svět není černobílý. Proč tedy média neustále označují lidi, kteří nesouhlasí s migrační politikou EU, ať už přímo nebo nepřímo prostřednictvím politiků, vlastních "odborníků", neziskovek či kdejakým aktivistou jako xenofoby, rasisty, fašisty či nacisty, zatímco druhou stranu jako sluníčkáře, což je pojem, který si vymysleli sami sluníčkáři? Zde je opět důkaz, jak jsou naše média nestranná...

Zřejmě žádný novinář, politik nebo ČT "odborník" nikdy neslyšel o xenofilii. Je tedy načase jim tento pojem připomenout:

 

Xenofilie

Xenofilie je láska či náklonnost k cizímu, bezmezné přijímání toho, co pochází z jiného prostředí. V kulturním pojetí je pojem xenofilie často spojován s zvnitřněným pocitem méněcennosti vlastní země. Na škále odmítání a přijímání se jedná o přesný opak xenofobie (obavy z cizího).

Pro upřesnění si ještě napíšeme definici slova xenofobie, dnes tak oblíbené urážky:

 

Xenofobie

Xenofobie je projev chování, který spočívá v nedůvěře, odporu a nepřátelství ke všemu cizímu. Vedle lidských jedinců je pozorována i u dalších živočichů. Je to forma strachu ze všeho neznámého, především z cizinců a všeho cizího (tedy z projevů odlišných kultur, zemí, náboženství, apod.), resp. všeho, co přichází z ciziny, případně co je (co pochází) mimo vlastní sociální útvar (skupinu, podnik, kmen, národ, stát apod.) Tento strach může přejít až v nenávist. Do jisté míry může být xenofobie přirozeným projevem. Obavu z cizích můžeme u člověka pozorovat již na kojencích ve věku do tří měsíců.

Který z těchto termínů je podle vás přesnější pro označení některé skupiny řešící problémy dnešních dnů? Opravdu lidé, kteří nepodporují migrační politiku EU mají strach ze všeho cizího? Nemají ti lidé problém s něčím konkrétním? S něčím tak konkrétním, jako je Brusel? Nebo jako je Angela Merkelová? Případně Islám? Je Islám to všechno cizí?

Pokud média používají jeden termín pro označení jedné skupiny lidí, kterou sama vytvořila, neměla by používat i ten druhý termín?

 

Termín xenofobie není jediný způsob, kterým média manipulují veřejností tak, že některé obyvatele označí jako špatné nebo hloupé. Zde jsou další příklady:

 

Média: Proč lidé demonstrují, když tu skoro žádní uprchlíci nejsou?

Realita: Uprchlíci tu skoro žádní nejsou, protože lidé demonstrují.

 

Média: Proč někteří politici (především Zeman) straší lidi uprchlíky, když tu žádné nemáme?

Realita: Uprchlíci k nám nechtějí, protože je slyšet nesouhlas některých politiků (hlavně Zemana) s přijímáním uprchlíků.

 

Média: Zakuklenci jsou demonstranti.

Realita: Zakuklenci jsou fotbaloví chuligáni, kteří se demonstrace nezúčastnili. Viz Zakuklenci nejsou demonstranti! Aneb lživá mediální kampaň proti demonstracím.

 

Média: Demonstrantů přišlo jen několik stovek.

Realita: Demonstrantů přišlo okolo 10 000.

 

Média: Demonstranti se poprali s příznivci migrantů.

Realita: Lidé pokojně demonstrovali a pak odešli domů (pokud jim v tom nebránili těžkooděnci hlídající prázdné ulice).

 

Média: Demonstranti zaútočili na Autonomní centrum klinika zápalnými lahvemi.

Realita: Fotbaloví chuligáni hodili světlici do sqattu Klinika, kterou obývají anarchisté, co rádi zapalují auta. A pokračují v tom i nadále: Policejní auta hořela kvůli mučení vegana ve vazbě, napsali anarchisté

 

Média: Lidé u nás nechtějí přijímat uprchlíky.

Realita: Lidé u nás nechtějí masově a povinně přijímat migranty.

 

Média: Česká společnost se začíná radikalizovat, protože se vymezuje proti Islámu.

Realita: Češi se vymezují proti Islámu, protože Islám je radikální!

 

A proč je Islám radikální, jsme psali zde: Pravý Islám je ten radikální! Verše Koránu, o kterých nikdo nemluví.

 

Většina obyvatel naší republiky nepatří ani do jedné ze dvou skupin, které nám určují média. Pakli že se tam sami řadí, tak často nechtěně, protože používají slovník, který se naučili z médií. Extremistů je opravdu jen několik a to na obou stranách. Nenechme se vtáhnout do hry o politické korektnosti, kterou nás učí Brusel. Nepoužívejme slovník médií a politiků, na které každý den všichni nadáváme. Mějme vlastní rozum a nazývejme věci pravými jmény.

Každé v médiích vyřečené A má většinou i své nevyřčené B...

 

P.S.: Do komentářů můžete napsat další příklady, které vás nejvíce zaujaly (nebo spíše naštvaly), kdy se realita ohledně migrační krize u nás rozcházela s médii.

 

 autor SP

 

 

 

 

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
oprava
před 8 měsíci

Média: Lidé u nás nechtějí přijímat uprchlíky.
Realita: Lidé u nás nechtějí masově a povinně přijímat MIGRANTY.

SP
před 8 měsíci

Dobrý postřeh. Opravil jsem slovo "uprchlíky" na slovo "migranty".

Koumeles
před 8 měsíci

A koukám, že jsem narazil na další web který je součástí ruské hybridní války.

W
před 8 měsíci

Znám spoustu lidí, kteří jsou jako vy. Pokud něčemu nerozumí, něco nechápou nebo neznají, tak je to ruská propaganda.

Jaroslav Matuška/Zeoli t
před 8 měsíci

Tyhle hloupé pohádky o ruské propagandě...
http://josefhavranek.blog.idnes.cz/c/495...
=============
Musíme si pomáhat! Bunga bunga!

Jaroslav Matuška/Zeoli t
před 8 měsíci

Autore SP, Vy aspirujete na "červený index". OIpět za 1*...

Fanda
před 8 měsíci

Velmi dobře napsané.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...