Rádio Svobodná Evropa pláče nad ruským občanem a ECHO 24 rozšiřuje

 

Lež má krátké nohy!
Lež má krátké nohy!

(prý) Kafka pokrymsku: jak ruský nacionalista přišel o práci

Odsouzen Kyjevem, vyhozen Moskvou

 

V březnu 2014 se splnilo největší přání proruského aktivisty Valerije Podjačije: jeho rodný Krym byl anektován Ruskou federací. Život pod vytouženou ruskou nadvládou mu ale nepřináší žádné výhody. Lze dokonce říci, že nyní zažívá nejhorší období života, píše Rádio Svobodná Evropa. Jeho příběh je jak vystřižený z Kafkových děl či Hlavy 22.

Osmačtyřicetiletý profesor a proruský aktivista Podjačij dlouhodobě loboval za to, aby se jeho rodný poloostrov odtrhl od Ukrajiny a vrátil zpět pod ruskou nadvládu. Vedl dokonce proruské uskupení Lidová fronta, které tlačilo na Ukrajinu, aby poloostrov postoupila Rusku výměnou za to, že Moskva Kyjevu odpustí finanční dluhy.

Za svou činnost byl ale dohnán k soudu a v únoru 2011 shledán vinným ze "zasahování do územní celistvosti a nedotknutelnosti Ukrajiny". Krymský soud jej odsoudil ke třem rokům podmíněně.

Když o tři roky později nastala anexe Krymu, vítal ji s nadějí na lepší zítřky. Velmi se ale mýlil. V okamžiku, kdy Krymská federální univerzita v Simferopolu, kde učil aplikovanou matematiku, v loňském listopadu učitele vyzvala, aby znovu zažádali o svá pracovní místa, čekalo na Podjačije nemilé překvapení. O svou práci se ucházet nemohl. Proč? Měl záznamu v trestním rejstříku.

Na základě ruských zákonů totiž i po anexi Krymu zůstala v platnosti všechna rozhodnutí ukrajinských soudů. Podjačij je proto nezaměstnaný a místo toho, aby mu nyní jeho proruský postoj přinášel uznání a respekt, stál ho post vyučujícího, jediný zdroj příjmů.

Na otázky Rádia Svobodná Evropa odpovídat nechtěl. "Už jsem řekl všechno, co jsem říct chtěl", prohlásil jen. Dodal také, že nemá v plánu zpochybňovat rozhodnutí soudu, protože je občanem, který "dodržuje zákon". "Budu čekat na rehabilitaci", doplnil Podjačij.

Jeho nešťastný osud nicméně popudil jeho druhy z Lidové fronty. Podle nich s ním Rusko jednalo velmi pokrytecky. "Místo toho, aby tomuto člověku, prokázali vděčnost, nazývají ho zločincem", řekl Vadim Mordašov, právník a bývalý zákonodárce za Lidovou frontu. Doplnil také, že členové Lidové fronty podepisují různé petice, kterými chtějí jeho jméno očistit.

 

Vážně je normální, když kritizujeme Rusko, dodržuje-li právo a rozsudky? V každé civilizované zemi se rozsudky ověřují, dokonce i u nás Kájínek a další. Vládne snad v Rusku car či diktátor, který ukazuje pouze palcem nahoru a dolů? Takže kritika, že soud má prověřit ukrajinský trest a nikoliv car, je špatná, ale přitom se píše, že se Putin chová jako car a diktátor? 

Mimochodem, i u nás se různí další zločinci dožadovali i za přepadení amnestie, neb byli političtí: přepadávali občany, protože tím prý bojovali proti komunistické straně. Čím hůř, tím prý v budoucnu líp.

(Samozřejmě toto může být slušný občan, ale jak to ECHO24 a další proameričtí vazalové bez rozsudku vědí?)


 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Doga malor
před 8 měsíci

Je to uplně jedno u nás je to uplně same tož hoši ze Svobodné evropy kde je vaše kritika¨ kterou jste oplyvaly. 20 let jsme oddalily váš ekonomický pád je vycucano a hurá na Rusa.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...