Spor Peroutka, Hitler a prezident Zeman jako velký pšouk měsíčního miminka

 

bohém ze sekce mariášníků Ferdinand Peroutka
Bohém ze sekce mariášníků
Ferdinand Peroutka

 

Divadlo, které se strhlo zásluhou vnučky Ferdinanda Peroutky a bojovníků proti prezidentu Zemanovi, je o stále stejném: motiv prezidenta Zemana je znám, zatímco zarputilí sluníčkáři hledají pšouk miminka, který zmizel étericky neznámo kam.

 

Nic není černobílé a tak ani na text napsaný v době "Hitleriády" nelze nahlížet očima dnešní doby. Je to stejné, jako když vrah má velmi milou tvář. Máme právo soudit lidi, kteří k osobě budoucího vraha vzhlíželi s obdivem, když my už pozdějí víme, že to byl vrah, v případě Hitlera masový vrah? Navíc, známe nějakého Peroutku jako někoho, kdo něco napsal, nebo jako osobu, která nemusí být morálně totálně čistá?

Historik a politolog, profesor Jan Rataj: v tom článku je Peroutka až příliš k Hitlerovi a nacistům empatický, když ztotožňuje obdivně s nacistickým vůdcem a nacismem Hitlerem celý německý národ. Demokratické Německo zahnané do exilu či do koncentračních táborů jako by neexistovalo. V oslavné stati na Hitlera přebírá věrně floskule nacistické propagandy. Píše, že A. Hitler „mluví jako Němec, myslí jako Němec, jedná jako Němec“. Přebírá i nacistický slogan, že Německo je Hitler a Hitler je Německo. Hitler prý přinesl německému národu „pronikavé úspěchy“ a proto není větší hrdina v německé síni slávy než Hitler. Německý diktátor se stává vůdcem nejen Němců, ale i ostatních národů – tato slova Peroutka adresuje české veřejnosti 26. dubna 1939, v době, kdy už jsme byli okupováni. Říšskoněmeckou státní loajalitu osvědčuje zdůrazněním, že A. Hitler je také „český státní vůdce“.

  A i toto lze dohledat třeba v Mladě Frontě DNES

Ta písnička je stále stejná: sveřepí šakali zavile vyli...

A prezident Miloš Zeman nevyje se smečkou šakalů tak, jak od něho prozápadní smečka očekává! A za to, že se v mezinárodních otázkách nechová jako plazivý podřízený pes, ale vůdce smečky, mu většina národa děkuje, zatímco sveřepí šakali zavile a zuřivě vyjí...

 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Ježek
před 8 měsíci

Nesmírně krásně vyjádřeno

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...