Čína - USA: kéž by nám prezident Obama vysvětlil "nezávislost" ratingových agentur z New Yorku

 

Jsou věci mezi nebem a zemí, které prostě pochopit nejdou. Jednou ze záhad je absolutní nekonečno, které úzce navazuje na absolutní nezávislost amerických společností na americké politice. (Tak nám to bylo alespoň vtloukáno do hlav před pádem komunistů)

Bylo by fajn, aby prezident Obama vysvětlil i tuto záhadu:

Čína

Průmyslový PMI se vrací nad 50 bodů poprvé od července loňského roku zásluhou vyšší produkce a výrazného nárůstu počtu nových objednávek. Mírně se vylepšila také zaměstnanost a nepatrně se zvýšily zásoby. Struktura indexu tedy naznačuje zdravý růst tažený vyšší poptávkou a nárůstem objemu výroby. Březen přináší rovněž důležitý růst poptávky ze zahraničí a výrazné zvýšení optimismu pro příští měsíce (příslušný subindex +4,7 b. m/m na 62,6 bodu).

Podmínky v sektoru služeb zůstávají dobré, index PMI pokračuje v akceleraci svého růstu a dostává se na letošní dosavadní maxima. Také v tomto případě detaily reportu poukazují na růst tažený novými zakázkami. Dnešní čísla přináší mírný optimismus, oba indexy PMI (vládní i Caixin) jdou stejným směrem, navíc detaily obou reportů jsou povzbudivé zejména díky zotavení produkce a nárůstu nových zakázek (včetně poptávky ze zahraničí). Údaje za březen jsou povzbuzením také pro čínskou vládu, jejíž měnová a fiskální stimulace může být v pozadí lepších březnových výsledků.

Tolik oficiální zpráva.

 

Takže co udělá americká ratingová agentura?

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) dnes zhoršila výhled úvěrového hodnocení Číny a Hongkongu ze stabilního na negativní, čímž signalizovala možnost zhoršení samotných ratingových známek. Agentura poukázala na rostoucí nerovnováhu v čínské ekonomice.  S&P učinila vůči čínskému ratingu stejný krok jako konkurenční ratingová agentura Moody's Investors Service. Ta počátkem března zhoršila výhled ratingu Číny ze stabilního na negativní.

A určitě si zase ta drzá komunistická Čína bude stěžovat:

Zprávu zřejmě nepřijmou vstřícně čínští státní činitelé, z nichž mnozí kritizovali předešlý krok Moody's a označovali jej za nepodložený.

 

Takže:

protože ekonomika Číny loni zpomalila růst na 6,9 procenta (o takovém čísle se USA ani nesní), jsou na tom v Číně špatně. Ač indexy jdou stejným směrem, má být Čína potrestána za nestejný směr. Ač má Čína lepší čísla, než se čekalo, a vzestupná, je to špatně. A tak za předpokladu, že americké agentury z New Yorku jsou lepší než nejlepší, přesto tady něco malilinko, ale skutečně jenom malilinko skřípe. A že ta náhodička byla stejná u Ruska, tak to se stává jednou za sto, ale možná i více let...

 Položme si hezky česky jednoduchou otázku: nedělá z nás někdo pitomce a skutečně si připravují BRICS vlastní agenturu pouze proto, aby oblbli svůj lid? Nebo k tomu mají skutečný důvod?

 

 P.S. Máme v České televizi jednoho experta politologicko-ekonomického vedle druhého. Plné hrsti expertů ze západních univerzit. Excelentních univerzit. Ale není nikoho, kdo by nám tyto záhady vysvětlil...

Údaje převzaty z Patria.cz a dalších ekonomických servrů.

 

 

 

Rubriky: ~ Štítky: ,

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

gogo
před 7 měsíci

Takze to vysvetleni cekame od Vas Koumeles, uz se tesim!

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...