Guvernérka Bank of Russia Elvira Nabiullinová na Fóru Exchange, těžba ropy a Čína

Nyní se vytvářejí  velmi závažné události  kolem Ruska. Blíží se dohoda v Rijádu o těžbě ropy, prohlášení ruského ministra financí (o kterém jsme informovali včera), navazující prohlášení guvernérky Nabiullinové a ekonomika Číny.

 

Vše už je propojeno pod značkou BRICS a vše spolu úzce souvisí.

V české totalitní televizi a v proevropských médiích slyšíme stále dokola, jak před schůzkou Rusko podrazilo všechny kolem. Je to samozřejmě nesmysl, naopak je to velice čestné jednání. (Nemůžeme tvrdit, že vždy a ve všem, ale toto ano). Co tím Rusko sleduje?

Rusko oznámilo, že do dne dohody, ke které se údajně zatím nepřipojil Irán, zvedlo svoji těžbu. Ale buď zpravodajové neví, nebo úmyslně neví, že Rusko to partnerům oznámilo s tím, že nelze příliš pomáhat USA a břidlicím. Kdyby totiž nezvedlo těžbu tyto měsíce, cena by nebyla 45 dolarů, ale 60 - 70 dolarů a břidlice by to v USA a Kanadě nakoplo. Takže po podpisu dohody Rusko bude snižovat dodávky na úroveň ledna, Irán bude zvyšovat o stejné množství a tím zabrání skokovému zvýšení a pomoci břidlicím v USA. Ta připravená dohoda je excelentní. A že se Irán nepřipojí? Nesmysl, ty ruské zbraně dodávané Iránu znamenají víc než strategickou dohodu. Venezuela je Rusku přímo zavázaná a USA tam dělají diverzi jak šílení, i když prohrávají. A Saudové, zdá se, nemají jinou šanci. Podrobněji samozřejmě nikdo neví, ale toto vyústění je i dle selského rozumu logické.

Pokles v Rusku v meziročním období bude do konce roku, ale kvartální otáčí trajektorii

 

Nejvíce posilující měna - rubl
Nejvíce posilující měna - rubl

Koncem roku 2016  bude ještě meziroční pokles  ruské ekonomiky, ale mezičtvrtletní růst se může "dostat do pozitivního teritoria," uvedla guvernérka Bank of Russia Elvira Nabiullinová ve svém projevu na Fóru Exchange, organizovaném na moskevské burze. CB Head zdůraznil, že mnohem důležitější než konkrétní termín návratu ekonomiky k růstu je  zajištění udržitelné vysoké míry růstu HDP. A opět Nabiullinová poukázala na potřebu strukturálních reforem, bez kterých nebude možné udržet dlouhodobě vysokou míru růstu ani v prudkém nárůstu cen ropy. "Mojí hlavní tezí je, že ekonomické tempo růstu  je náš vnitřní problém."  I kdyby byla cena ropy  $ 100 za barel, nemůžeme zvednout ekonomiku více než 1,5-2%, bez strukturálních reforem a zlepšení investičního prostředí, " vyslovila na fóru guvernérka Nabiullinová.

 

A jak je to s ropou mimo dohody s OPEC? Jak je na tom další odbytiště ropy a plynu - Čína?

 

Čína oznámila, že vývoz v březnu v dolarovém vyjádření rostl meziročně o 11,5% očekávaným 10%. V únoru vývoz propadl o 25%. Březnové oživení naznačuje možný  větší nárůst ekonomiky (+6,7%). Vývoz do USA rostl o 9%, do EU o 17,9%. Vývoz do Brazílie propadl o 39,4%. Vývoz oceli rostl meziročně o 30% na 9,98 miliónu tun. Dovoz klesl o 7,6% oproti očekávanému poklesu o 10,1%. Snížení tempa poklesu dovozu signalizuje oživení cen komodit a růst domácí poptávky. V juanovém vyjádření vývoz rostl meziročně o 18,7% při poklesu dovozů o 1,7%.

Možná by stálo za zvážení zjistit, kdo stojí za problémy v Brazílii, další zemí BRICS, porotože Indie šlape jak hodiny.  Poslední dobou zaznívá občas podezření, že v Brazílii operují američtí poradci, jako před ukrajinským Majdanem. (Důkazy zatím nejsou, ale podobnost je zajímavá a chce to sledovat.)

Pokud z toho vyplývá, že orientace na Čínu bude s částečným oživením ceny ropy základem ruské restruktualizace, není divu, že při malém zadlužení dostávají v USA panickou hrůzu a provokace US ARMY poblíž ruských hranic mají tento ukazatel.(Technické doplnění: že je tam Russia a logo Rossia chyba není, ale nevíme proč)

Předcházelo

Co skutečně řekl ruský ministr financí? Fakta, prognóza a naše mediální zpracování...

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

anabel
před 7 měsíci

Cokoli pod $ 60 = plýtvání nerostnou surovinou
Chudáci příští generace, bude jim předána vydrancovaná planeta bez energetických zdrojů...

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...