Lže guvernér Singer (a Rusnok) s oslabováním koruny, nebo premiér Sobotka?

 

Dostali jsme na Pařátu dnes množství mailů a i zde v diskuzích se objevují připomínky, zda to je, či není dobré. Uveďme vše na pravou míru a část můžeme dokonce potvrdit slovy guvernéra Singera. Lišíme se nyní pouze v jednom: zda je to prospěšné, nebo zločin a to už nechám na vás. Svůj názor zde dávám.   

 

1) Spor Pavel Kohout versus ČNB a guvernér Singer

2) Ostrý spor guvernéra Singera a ekonoma Kohouta očima průměrného

3) Guvernére Singere, Rusnoku, zastavte okamžitě devalvaci koruny! Je to zločin!

Takže slova guvernéra Singera květen 2016

Česká ekonomika loni rostla nejrychleji za posledních sedm let. Přesto si myslí Singer, že se koruna měla oslabit víc a možná dříve. A není v takové kondici, aby ji uvolnění kurzu (konec oslabování) nepoškodilo. Proto bude pokračovat dál a počítá s tím i nástupce Jiří Rusnok.

Premiér Sobotka zase (opačně) jásá, že naše ekonomika šlape excelentně, Marksová rozhazuje peníze všemi směry a státní zaměstnanci mají "pré". Přidává se mohutně státním úředníkům, lékařům, učitelům, důchodci dostanou stovky korun, byť inflace je skoro nulová a ceny jsou nehnutelné.

Je jasné, že jeden z nich evidentně občanům lže. Buď je kondice dobrá, tudíž není třeba korunu oslabovat a lže guvernér, nebo kondice je pouze zásluhou oslabovaní koruny dobrá a občany zločinně podvádí premiér Sobotka a ministr financí Babiš. Nemohou mít pravdu oba (obě instituce).

Takže to shrňme: ministryně Marksová rozhazuje desítky miliard a společně s Dienstbierem vybírají na neziskové organizace a nepřizpůsobivé státní pokladnu do mrtě. Ty peníze nejsou v hotovosti, ale za peníze, které si ministr Babiš půjčuje v řádu oněch desítek miliard korun. Prostě na dluh. Zda sedmdesát miliard či padesát zatím nevíme, ale víme, že minulý rok to bylo sakra drahé. 62,8 mld rozházela Marksová dle Špidlova receptu: zdroje jsou! Jenom vždy pípne: ano, vážně je to dluh. Máme se tudíž dobře. Takže se máme dobře, protože si půjčil premiér Sobotka 62,8 miliard?

A nyní to hlavní!

Aby náš stát byl v lepší kondici a mohla si Marksová se Sobotkou a Babišem půjčit 62,8 miliard, čtěte nyní pozorně. Pochopí každý, kdo umí číst a je to obludné!

Aby mohla Marksová a Sobotka říct, že si vede stát dobře i přes půjčených 62,8 miliard korun, musí guvernér Singer zabránit posílení, neboli oslabit korunu stejně, jako to dělá guvernérka Nabiulinová v Rusku. Je v tom však malilinký rozdíl. Oslabení rublu Rusko nestojí ani jeden rubl, kdežto oslabení koruny ČNB, tudíž guvernérem Singerem stálo:

Neuvěřitelných 520 miliard korun!


(I ruská RB nakupuje dolary, eura či zlato, ale nikoliv na oslabení měny, ale aby v případě krize na západě měla z čeho krýt ztráty. A to je ten pohyb rublu, kdy je svázán s ropou a plynem, ale najednou nečekaně ještě víc oslabí a maistream se směje, jak jsou na tom bídně. Přitom opak je pravdou, nakupují, aby se případně nedostalo Rusko do nečekaně těžké krize a nezadlužovalo se jako Řecko nebo USA)

A dodejme perličku, čím se guvernér Singer obhajuje: pokud se v budoucnu koruna posílí, až ukončíme zeslabovaní, naše nezávislost je taková, že nás ta ztráta prostě nezajímá. Na to my se neohlížíme, říká guvernér ČNB Singer!

Shrnuto: snad je to zde hodně lidově popsáno. I když Václav Klaus byl proti hned od začátku, já byl přesvědčen, že několika měsiční uvolnění na rozběhnutí po západní krizi nám pomůže, navíc v období, kdy kolem všichni dělají totéž. Jenomže aby Singer uměle snižoval cenu koruny za obrovskou ztrátu dokonce 2,5 roku a Rusnok vyhrožuje, že bude pokračovat a vláda toho zločinně využívala, je skutečně na trestní oznámení už jenom proto, že lidé ten zločin většinou nevidí a uchlácholí je slova, že ještě nejsme předlužení. A vhledem k tomu, že to umožňuje guvernér Singer a nabádá vládu umělou cenou levných peněz, ať rozhazuje peníze z helikoptéry, je v podstatě on tím zločincem. A jak tenkrát napsal Pavel Kohout: Je „Helicopter Mirek“ (Singer) vskutku ta správná přezdívka pro guvernéra?"

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Pro ty, kteří chtějí vědět víc: Co jsou to vlastně měnové války a vyberme si náš příklad

Proč je slabá měna žádoucí?

V dobách ekonomické expanze dává mnoho zemí přednost silné měně. Silnější měna umožňuje občanům více nakupovat a vést kvalitnější způsob života. Silnější měna pomáhá rovněž udržet inflaci pod kontrolou.

Slabá měna má však také své výhody. Pokud má země slabší měnu vůči svým protějškům, její vývozy jsou levnější a o něco atraktivnější. Například Japonsko je známé svou touhou po slabé měně. Důvodem je snaha udržet exportní ceny na nižších úrovních, díky tomu pak budou chtít ostatní země od Japonska více nakupovat. Stejný případ můžeme spatřit v Číně, ta se snaží udržet slabý jüan vůči americkému dolaru, protože Američané budou kupovat levnější čínské výrobky.

JENOMŽE!

Některé teorie tvrdí, že slabší měna může být užitečná v období recese. Jiné teorie naopak tvrdí, že měnové války mohou způsobit ještě větší problémy. Asi největší hrozbou je pokus devalvovat vlastní měnu v několika zemích současně, taková situace může skutečně vést k nestabilitě a dalším závažným problémům. Pokud budou země mezi sebou manipulovat svou měnou, může být výsledný efekt zcela opačný, investice a mezinárodní obchod nebude fungovat, a to může zásadně ovlivnit žádoucí ekonomický růst.

A přesný opak toho, co se dnes děje, byť tenkrát se použily i jiné nástroje, jsme zažili v roce 1996, kdy Klaus stáhl "balíčkem" rozbíhající se inflaci a guvernér Tošovský ze strachu dramaticky sazbami přitáhl opratě ještě daleko víc. Klaus tenkrát šílel, protože se ekonomika úplně zastavila a on nemohl nic dělat. Pak nadával na Tošovského, kudy chodil. A až v roce tuším 2010 se Klausovi omluvil (i když se měl omluvit národu), že nebyly zkušenosti a on měl strach z hyperinflace. Tehdy jsem zuřil, ale dnes po letech tuto omluvu beru. Vážně nikdo s tím neměl zkušenosti a válečné Německo se počítat nedalo.

Zde:  

Pád Klausovy vlády

Proto z výše popsaného dnes ještě s větší jistotou tvrdím, že Klausova reforma byla nejexcelentnější z totalitního režimu na tržní a nebýt Tošovského přehmatu (budiž strachu), mohli jsme být o "level" výš. Stejně tak s naprostou jistotou tvrdím, že Kalouskovo šetření (nechme učených frází) bylo to nejlepší, co se mohlo udělat. Je to stejné, jako když každá rodina, co si není jistá další výplatou, raději na čas šetří. A pak, když podepíše se zaměstnavatelem smlouvu, vrhne se do obchodu na nákupy, tak totéž se děje nyní. Že západ není vyléčen nás zatím nezajímá, ale vrhnul do oběhu peníze a my za ně můžeme vyvážet zboží. Ale opatrnost je na místě! Pokud příjde krach, my padneme s ním. A to je pro mě osobně dnešní zločin guvernéra Singera, zatímco první měsíce po skončení restrikcí (Kalouskova šetření), jsem Klausovi oponoval, že na čas to beru. Viz výše poučka: všichni devalvovali, my měli také. V okamžiku, kdy jsme je předeběhli, měl Singer přestat s oslabováním měny, aby se opět vytvořilo přirozené prostředí a my se začali připravovat na možný západní krach. Místo toho opět navyšujeme dluh, byť kvůli úrokům dokonce snad záporným rádoby ekonom Babiš hlásá národu, jak hospodaří dobře!

Závěrem

Proto vždy tvrdím, že v čele nemusí být špičkový ekonom, ale někdo se špičkovým selským rozumem, který dá zadání excelentním "počítačům - ekonomům" a nikoliv tyto komedie v čele našeho státu. Prostě platí, že lže Singer, nebo Sobotka. Nejhorší je, že nás nyní ničí podle mě oba dva a Rusnok v tom chce pokračovat! Proto neustále tvrdím, že to lidé poznají až po letech. Bohužel. Nebo, až bude další západní krize! A mnozí už se na ni připravují včetně FEDu a ECB!

 

Další odkazy:

Co jsou to vlastně měnové války | FXstreet.cz

Současná měnová politika - cnb.cz

 

 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Humorista
před 6 měsíci

Ale je s ním legrace, to musíte uznat.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...