Goldman Sachs už hovoří o posledních dnech amerického cyklu - blíží se krize!

Goldman Sachs: americký úvěrový cyklus blíží ke svému konci a projeví se během nadcházejících dvanácti měsíců.

 

Kvůli růstu dluhu a jeho monetizaci (znehodnocování peněz inflací, co snižuje jeho reálnou hodnotu tiskem peněz) centrálními bankami se vytváří nutný předpoklad, aby se udržovaly ceny investičních papírů uměle nafouknuté a tak je to i s globálním dluhem, který by mohl růst donekonečna, přinejmenším do té doby, dokud svět nakonec neprorazí svou uvěrovou hranici, což je kritické téma rozsáhle diskutované v roce 2015 Mattem Kingem ze Citigroup.

Největší světový dlužník – Spojené státy

Jaká je na základě historických analýz dluhová kapacita největšího světového dlužníka, Spojených států a co se stane, až tu řečenou kapacitu překročí?

 

„Úvěrový trh má za sebou poměrně dlouhou dobu expanze. Nic ale netrvá věčně, tudíž se dostáváme do poslední fáze rostoucího cyklu,“ říká Michael Swell, šéf z oddělení portfolio managementu banky Goldman Sachs na Business Insider. „Souběžně s tím se objevují i první obavy, což se týká především amerických korporací. Množí se totiž varování, že s koncem cyklu nebudou firmy schopny unést svůj celkový dluh, který na sebe za předešlou dobu uvalily.“

První fáze obvykle začíná ekonomickým zpomalením vyúsťujícím v krizi, která s sebou stahuje velké množství firem neschopných splácet své závazky. Poté následuje proces konsolidace, kdy je potřeba míru zadlužení zredukovat. Třetí fáze se už nese ve znamení obnovy, kdy firmám rostou zisky. S tím souběžně roste i ochota bank půjčovat a otevřenost firem se opětovně zadlužovat. A právě to je podle Goldman Sachs aktuální situace, která se však chýlí ke konci. Proč?

Podle Swella existují tři hlavní důkazy. Prvním z nich je rostoucí zadlužení amerických firem, které je podpořeno úrokovou politikou Federálního rezervního systému. Firmy se ochotně zadlužují, ovšem zdroje ke splácení těchto dluhů se tenčí, stejně jako se v poslední době tenčí i korporátní zisky.

Podle agentury S&P se objem dluhu 2000 největších amerických společností ke konci roku 2015 vyšplhal až na 6,6 bilionů dolarů. Pro srovnání, před šesti lety toto číslo dosahovalo „pouhých“´3,8 bilionů.

Zdvihnutý prst jako důkaz varování má i analytický tým Deutsche Bank. Podle jejich informací se nebankovní dluh amerických firem zvýšil o 2 biliony dolarů od svého pomyslného dna ze čtvrtého čtvrtletí roku 2010. Jeho podíl na americkém HDP se tak dostává na úrovně, které byly naposledy dosaženy v krizových letech 2001/2002 a 2008/2009.

Jako další důkaz končícího cyklu se jeví zužující se marže, což je podle Swella jeden z nejrelevantnějších ukazatelů možných problémů. Těsně před krizí mají marže tendenci růst. Pravdou je, že vrcholu bylo dosaženo již během třetího kvartálu 2014. Od té doby marže intenzivně klesají, a to zhruba o 7 % z 18 390 dolarů na jednoho zaměstnance z roku 2014 na aktuálních 17 045 dolarů.

Posledním varovným signálem je rostoucí počet účetních nesrovnalostí, se kterými se americké firmy potýkají. Svou roli ale hraje i ekonomická a politická nejistota, se kterou se Spojené státy aktuálně potýkají.

 

Podle Goldman Sachs je však tento trend neudržitelný, obzvláště pokud vezmeme v potaz propad firemních zisků a stav amerických mezd. Jakmile nebudou mít společnosti z čeho financovat své dluhy, bude to jasným signálem toho, že aktuální fáze úvěrového, potažmo hospodářského, cyklu je definitivně u konce. A přesně to bude čas, kdy pomyslné dveře otevře další ekonomická krize.

 

 Originál:

Goldman says credit cycle is entering its late stages - Business Insider

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

opus111
před 4 měsíci

Druhý test: kde je problém?

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...