Jak by ráda vláda Sobotky s Babišem informovala o ekonomice a la Volkswagen!

 

Zatímco profesorové jako Klaus či Zelený (nebo Robejšek apod.) dávají k dispozici čísla na sebe navazující a související, tragédie Jiřího Havla (po smrti) či Mládka (o Sobotkovi ani nemluvě) jsou jeden velký cirkus.

 

Bohatství národů
Bohatství národů

Tento text bude polopatický - neboli jakési memento, zda perpetuum mobile existuje, či nikoliv.

Kdybych napsal, že v počtech platí: 2=2=2, ale makroekonomicky platí 2≠2≠2, dostal bych od pánů profesorů záhlavec, pokud bych toto nespecifikoval.

Asi nikdo nebude překvapený, pokud se v atletice (v časových sportech) čeká na ideální vítr. Zatímco vítr v zádech udělá 2+, protivítr udělá 2-. S větrem v zádech je jakýkoliv rekord nepřípustný. A co udělala seriozní firma Volkswagen? Použila "ideální vítr" jako výpočet provozní! Naměřila ideální stav bez zatížení a oznámila hodnoty. A že auto za provozu jede proti větru, do kopce a z kopce? S tím už se nenamáhala. Prostě tam vložila podvodné zařízení a tím prý spotřebu stabilizovala.

I atletika může najít relativně ideální stav: montované či nafukovací haly, kde je vítr nula. Pouze se nesmějí křížit, nesmí dva současně startovat z různých disciplín apod.

 

A přesně o totéž jde v makroekonomice. Zatímco v počtech už v první třídě platí, že 2=2=2 a to až do nekonečna, v makroekonomice musíte přidat vnější faktory, které nejsou podřízené počasí, ale například vnějším vlivům. Tak za vnější vlivy platí například nákup dluhopisů, kvantitativní uvolňování, ale může to být i rating, nezakládající se na ekonomických ukazatelích, ale na jakýchsi politických prognózách viz Velká Británie po brexitu, Rusko, když ho USA chtějí dostat na lopatky apod. Stejně tak platí, že se musí započítat vnější ukazatel - krize na trzích, kam se vyváží, což bylo od roku 2008 a nebýt kvantitativního uvolňování (tištění peněz a rozhazování z helikoptéry), krize by byla viditelná dodnes. Ona skutečně je, ale není viditelná. A to tištění peněz se proto dá označit jako: 2≠2≠2!

V čem je problém?

I ČSSD použila "ideální vítr" jako výpočet provozní!

Zatímco normální lidé pracují ve sportu, technice či politice s ukazateli, které MUSÍ doplnit základní výpočet o vnější faktory, Mládek a především zesnulý Jiří Havel - bývalý ekonom ČSSD, zásadně toto odmítali a odmítají. A i zde vidíte, jak jeden zanícený sociální demokrat odmítá, že jsou jiná čísla s větrem v zádech či když se běží, nebo jede na kole v protivětru. A to je celý spor, který se vede nejen zde, ale i na vysoké úrovni mezi Keynesiánci a zastánci seriozní ekonomiky. Ale i ten Keynes netvrdil, že stát se má zadlužovat i v době úrodné, ale má použít dlužné peníze na rozběh ekonomiky a pak to následně zaplatit. Druhá teorie ve zkratce zní, že si nakoupím za to, na co mám.

Takže stejně jak ve sportu, v průmyslu, tak i v politice by mělo platit, že zatajení vnějších faktorů je trestné. Experti jako třeba profesor Zelený by na následném příkladu nenechali nit suchou, ale pro pochopení to většině (jak jsem již dříve vyzkoušel) obyčejných lidí stačí. Takže stejně jako započítání všech ukazatelů (u bytů a topení třeba návětrná strana severní má automaticky větší spotřebu tepla v ústředním topení), tak zde je do výpočtu použit dodatečný ukazatel - vnější faktor: Kdo nejvíce zadlužil naši zem? Už nám nelžete, zde jsou fakta!

A hned je najednou vše viděno v jiném světle!

Bez dalších dopočtů prostě strohá čísla, jak jsou ukazována v diskuzi neplatí. Vítr v zádech je v tomto případě kvantitativní uvolňování ECB a FEDu, kam my a následně Německo vyváží, či devalvace koruny od ČNB nyní. Protivítr byl v době strašné krize, kdy na západě nikdo zboží nekupoval, protože byla ona krize. A právě zápočet všech těchto vlivů musí být přidán k HDP. A vlády mají tendenci chlubit se HDP, ale co je za ním už ne. Pravda je prostě ukrytá!

Možná úplně zjednodušeně by se dalo napsat: pokud je vzestup ekonomiky souběžně s okolními státy, vláda je zbytečná. Dokáže-li vláda některými zásahy zmenšit škody, pokud jsou okolní státy v krizi a banky se hroutí, měla by dostat poděkování lidu!

------------------------------------------------------

Kdo byl skutečně nekompetentní...

Takže pro ty, kteří měli odvahu dočíst to až sem a chtějí znát ony naprosté nesmysly a odkud čerpají i dnešní fanatičtí zastánci ČSSD:

Fond soudržnosti (kohezní fond)

 

Kohezní fond založila Maastrichtská smlouva v roce 1993 jako nástroj solidarity, jehož úkolem bylo pomáhat slabším zemím splnit kritéria pro vstup do Hospodářské a měnové unie, tedy maastrichtská kritéria.

Vážně Polsko, které dostává obrovské dotace by bez dotací vzkvétalo a žilo se tam blaze? Vážně francouzské zemědělství díky kohezním fondům funguje po letech úžasně a poráží svět? Nebo ani jedno neplatí a Jiří Havel žvanil a žvanil?

 

Zdanění bohatých - kolik by to dělalo? Dividendy snížit - to ano, ale to si dovolil pouze maďarský premiér Viktor Orbán a Evropské fondy jsou úplně komické - máme dávat víc, ale nemáme dávat víc, abychom se nezadlužili víc. Máme dávat ještě víc na školství, ale nemáme dávat víc, abychom se víc nezadlužili. Pozor - je strašná krize 21. 9. 2011.

Takže shrnuto: vláda má vydat více peněz, ale nemá se více zadlužit. Úžasné. Takže má zvýšit příjem vyšším zdaněním, ale současně má všem peníze nechat, aby více utráceli. A milionářská daň by tehdy udělala cca 3 miliardy, ale Česká republika potřebovala 100 miliard, aby pokryla krizi. A abychom mohli vybírat kohezní fondy, musíme tam vložit jednu třetinu, která v krizi nebyla. To byl ten deficit.

A zde po letech další důkaz

Ale nesuďme nebožtíka Jirku Havla příliš přísně. Tato vláda dokázala ještě větší zázrak: dokonce perpetuum mobile nejen že už funguje, ale ještě zvyšuje produkci. Zázrak zázraků.

(Pozor, následující čísla jsou zjednodušená, abyste je nemuseli přepočítávat - pouze pro pochopení)

Nemáte peníze? Nevadí. Na výplaty státních zaměstnanců potřebujete sto miliard. Z nich odvedete 20 miliard. Ale vy potřebujete vybrat víc na daních, jak tvrdil Havel, Sobotka, Mládek a další včetně Babiše. Jak to uděláte? Půjčíte si dalších 100 miliard, zvednete platy na dvojnásobek, z nich neodvedete ne 20, ale 40 miliard, a občanům ukážete, jak perpetuum mobile dokonce +  úžasně funguje. Že máte dluh o 100 miliard vyšší? No a co? Přece na daních jste vybrali o dalších 20 miliard víc. Zázrak? Ne, zhovadilost či dokonce zločin gaunerů kolem Sobotky a ČSSD - v USA se tímto zázrakem dostali na nejzadluženější stát světa!!! A dnes musí být válka, aby to jako Hitler zlikvidovali. To je ten zajímavý keynesiánský "socialismus". Vlastně i Hitler byl součástí  Národně socialistické německé dělnické strany...

A pro tento socialistický zázrak muselo zemřít mnoho milionů lidí. To vážně chceme?

P.S. Důrazně opakuji, že toto není přepočet, ale instruktáž, co by nám měli politici skutečně oznamovat. Dnes je obrovský vítr v zádech označení z výše 2+++ a ty tři plus by se měly stáhnout z trhu na horší časy. Třeba Španělé a Francouzi neplní Maastricht, ale nakupují jak diví. Evropská unie jim hrozí a to je tak vše. A my se na tomto vezem, i kdyby tam byla vláda Spejbla a Hurvínka. Ale volby jsou důležitější, tak se rozhazuje a zadlužuje i nyní. Až příjde další krize, tak už tam tito hoši a děvčata nebudou, a odnese to jiný!

 
 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Vicky Rosenberg
před 4 měsíci

@ opus111 Jj, dá se i nejen úvěrovou kreací komerčními bankami.

Tak třeba v Zimbabwe si vláda Roberta Mugabeho tiskla peníze nekryté výkonností ekonomiky a lifrovala je obyvatelstvu ve formě sociálních dávek a platů státních zaměstnanců, až dosáhli takové hyperinflace, že ještě loni se na nákup jednoho chleba chodilo s plastovou taškou plnou zimbabwských dolarů.

Nebo Helicopter Ben - guvernér FEDu Ben Bernanke před lety navrhoval přímé platby pro občany financované nově vytištěnými penězmi. Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi označil letos v březnu "peníze z vrtulníku" za "velmi zajímavý koncept". Máme se na co těšit.

12. 6. 2015 Za 35 000 000 000 000 000 zimbabwských dolarů jeden americký. Zimbabwe nabízí nový kurz
http://byznys.ihned.cz/c1-64156760-za-35...

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...