Jak devalvace guvernérů ČNB likviduje odměnu za práci obyčejným lidem s ruskou perlou na závěr!

 

Možná bychom se měli podívat na záhadnou (dlouhodobou) akci oslabování koruny i z jiného pohledu – normálního občana v praxi, protože nesmyslů už bylo napsáno dost. A jedině přímé setkání s fakty může rozsoudit záhadné výpočty celého spektra obdivovatelů svých politických Bohů a šamanů.

 

 

Můžeme si to ověřit a porovnat například v Chorvatsku, kde většina obyčejných lidí poslední léta zažila dovolenou.

Když se poprvé stanovil volný kurz koruny, mnozí z nás si pamatují úlety od drastického poměru 1/50 k dolaru, až ke Komárkově 1/3 k marce. Obé byl nesmysl, protože praxe a obyčejný život prověřil, kdo skutečný odborník je a kdo není. Tenkrát stanovený kurz vydržel velmi dlouho - důkaz, že tehdy byli odborníci na svých místech. (Urážky a komedie jiných čísel netřeba - toto je hlavní ukazatel!) Co to třeba porovnat s Chorvatskem, kde by naše měna měla dnes ukázat svoji sílu, protože prý nás vede dnešní vláda k zázrakům? Skutečně si lidé, kteří jezdí do Chorvatska (většinou se středními a nižšími příjmy) toto v praxi toto ověří?

 

 

Chorvatská ekonomika by se dala charakterizovat jako středně rozvinutá v rámci Evropy. HDP na obyvatele je zde přibližně o 7 000 USD nižší než v Česku! Průměrná (hrubá) mzda v roce 2016 činí přibližně 8500 kun, což je v přepočtu asi 30 000 Kč. (Záhada pro srovnání: 1Q/16  26480 Kč) V praxi by výkonnost naší ekonomiky měla znamenat, že našinec by si sedl do restaurace, dal si pivo, oběd, či v krámu koupil žemle, housky a jásal by, že je mu lépe s průměrným platem než doma. Přece trh dělá rozdíly a lidé žijící v kvalitnější zemi mají (dle výpočtů ČSSD a jejich nadšených zastánců) také kvalitnější měnu a tudíž v cizině by to mělo být znát.

Ouha, po příjezdu do Chorvatska (Itálie a dalších zemí) to však platí pouze jaksi statisticky, avšak v praxi vidíme jiné. Všichni víme o pivu: u nás lahvové kolem patnácti korun, v Chorvatsku kolem 15 kun. Ale co třeba houska? U nás dvě koruny, v Chorvatsku 1-2 kuny. Zase divné, proč ne obráceně, když se tak úžasně máme? A pokud jdete na oběd, obyčejné – třeba špagety stojí cca 100 Kč, v Chorvatsku od 50 – 100 kun. Poměr je jedna kuna za necelé čtyři koruny.

Mnozí lidé tuto destinaci znají, protože tam osobně jezdí. A zatímco Česká republika je prý vedena excelentně, lidé neuvěřitelně bohatnou (alespoň to tvrdí vláda), tak jako by i zde platilo úsloví:

operace se zdařila, pacient zemřel. Prostě statistik se nikdo nenají a nenapije, ať už se zfalšují jakkoliv!


Důkazy jsou docela jednoduché. Zatímco politici a jejich fanatičtí zastánci předhazují číselné ukazatele statistik, v praxi stačí zajet do Francie, Itálie, Chorvatska či kamkoliv jinam a zjistíme, že máme jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou. Samozřejmě až na oligarchy jak z Ruska, tak z České republiky.

A ještě jedna perla: Rusko devalovalo dle ceny ropy a vysmívali se mu „experti“ od Bloombergu po Financial Times a BBC. Když totéž dělají centrální bankdy západu a rozhazují měnu z helikoptéry od ECB až po naší centrální banku, je to úžasný ekonomický tah. Prostě je dokázáno, že zatímco vládám na papíře vše excelentně vychází, lidé na jihu Evropy si dobře nežijí a našinec si tam dokonce připadá jako chuďas.

Takže závěrem: důkazy v praxi jsou jednoznačné. Modleme se, aby nenastala ekonomická krize, protože tento podvod vlády a ČNB by rázem znamenal katastrofu. Dnes by naopak měla ČNB zastavit pomoc vládě, protože už kapacity na další práci nestačí, a tak by i vláda měla okamžitě najet na vyrovnaný rozpočet. Není víc strojů, lidí, kapacit.

Pozor: nehoruji pro revalvaci (opak devalvace), protože by to sice pomohlo turistům, ale nezaměstnanost by dramaticky stoupla, lidé s nízkými mzdami by padli na ústa definitivně apod. Volám pouze v tomto období po rázném zastavení zadlužování - vyrovnaný rozpočet a ukončení pomáhání vládě devalvací. Prostě nastolit zreálnění - skutečný stav ekonomiky! Nic víc! Ostatní jsou lži v diskuzích. A kdy jindy když ne teď? Až zase začne ekonomika krizí uvadat? To dokáže říct pouze Špidla a Sobotka!

V praxi je i u nás život jiný

Česko patří v EU k zemím s nejnižší minimální mzdou a také s nejnižším poměrem minimálního výdělku k průměrné mzdě. Při přepočtu na kupní sílu se ČR díky nižším cenám řadí mezi státy se střední minimální mzdou. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

S příjmem mezi 20 a 30 tisíci korunami si musí umět poradit 27 procent rodin. Dalších 15 procent si musí vystačit s deseti až 20 tisíci a čtyři procenta rodin nedosáhnou ani na deset. Necelá polovina, konkrétně 46 procent českých rodin, se musí spokojit s měsíčním příjmem nižším než 30 tisíc. Ale i ti movitější mají občas potíže s živobytím. Problém ufinancovat své potřeby totiž přiznalo 57 procent lidí. Napjaté rozpočty a dluhy pak dopadají na rodinný život i výchovu dětí.

Vyplynulo to z výzkumu Predikce ohrožení rodiny, který si objednala Nadace Sirius u společnosti Median.

 

Dokončení údajů do úplné mozaiky.

Minimální mzdu si stanovilo 22 z 28 zemí unie. Nejnižší mělo na začátku roku Bulharsko, 215 eur (5810 korun). Nejvíc se naopak vyplácí v Lucembursku - 1923 eur (51 967 korun). V ČR částka činí 366 eur, tedy 9900 korun.

Minimální mzdu nemají Dánsko, Itálie, Kypr, Rakousko, Finsko a Švédsko. Částka pod 500 eur se vyplácela v deseti členských a čtyřech kandidátských zemích. Nejvyšší byla v Polsku, a to 431 eur (11 648 korun). Víc než Češi mají i Estonci, Chorvati, Slováci a Lotyši. Na Slovensku se vyplácí 405 eur (10 945 korun), tedy víc než o tisícikorunu ve srovnání s Českem. Méně než pracovníci v ČR dostanou lidé v Maďarsku, Litvě, Rumunsku a Bulharsku.

Mezi 500 a 1000 eur si minimálně vydělají lidé ve Slovinsku, Portugalsku, Řecku, Španělsku, na Maltě a v kandidátském Turecku. "Ve všech pěti členských zemích byla minimální mzda ve skutečnosti nižší než 800 eur měsíčně," uvedl Eurostat. Tisícovku eur přesahuje minimální mzda v sedmi členských státech.

A proč ano či ne minimální mzda? To bude námětem příště.

________________________________________

A nyní perlička

V Rusku je strašně, strašněji než strašně

Tak to popisuje skupina, která má vydávat záporný obraz o Rusku, hrůzy, děs a výsměch.

Byli někdy v Praze, Ostravě, New Yorku či Paříži?

Tak toto je reklama na Rusko


Podle průzkumů až třetina Rusů nakupuje méně potravin než dříve a šetří i na lécích. Téměř polovina Rusů přiznává, že pokud jsou léky na předpis příliš drahé, nekoupí si je. „Ceny nepřestávají růst,“ uvedla pro Moskou Times Irina Kuninská, která kupuje léky pro svou matku. „S matčinou nízkou penzí a mým klesajícím platem už nevíme, jak máme nakrmit rodinu,“ stěžuje si.

Miliony lidí chudnou. Loni přibyly v Rusku podle CBC News tři miliony lidí, kteří přežívají pod hranicí chudoby. Celkem žije pod hranicí chudoby téměř 20 milionů lidí. Prezident Vladimir Putin má stále vysokou podporu, jeho vládu schvaluje stabilně až 80 procent obyvatel Ruska. „Podporuji Putina a jeho politiku, líbí se mi, jak bojuje s terorismem. Neobviňuji ho z této situace. Ovšemže tu máme některé věci špatné, ale která země nemá,“ říká Slava Kukuškin, otec čtyřleté dcery, čekající ve frontě na polévku v ubytovně pro bezdomovce, píše Mf Dnes. (Komedie, když si přečteme výše napsané.)

 

„Díky nízké nezaměstnanosti je vleklá ekonomická stagnace z politického hlediska přijatelná,“ míní Vladimir Osakovský, hlavní ekonom v ruské sekci Bank of America. „Navzdory recesi zůstává lidem stabilní příjem,“ vysvětluje.

„Politici s tím nebudou nic dělat, pokud to pro ně neznamená hrozbu,“ domnívá se Polevoj. Omezení státních útrat tak v Rusku nehrozí, vláda letos naplánovala největší deficit od roku 2010.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/miliony-lidi-na-pokraji-chudoby-rusove-setri-hlavne-na-lecich-a-jidle-1i2-/eko-zahranicni.aspx?c=A160719_125738_eko-zahranicni_kris#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main

A tímto záhadným ukončením, kdy se dá představit cokoliv strašného, děsuplný článek končí. A co si pod tím představit? Hroutí se rozpočet? Ne, Rusko je připraveno na deficit 3,5 - 4%, za loňský rok činil 2,6 procenta a v roce 2014 pouze 0,5 procenta. Předtím byl vyrovnaný. Pro srovnání - při západní strašné krizi byl nejvyšší deficit naší republiky 6,7 % a nic strašného se nestalo. 

-5,6 -6,5 -6,7 -2,8 -3,2 -2,4  

I minulý rok, kdy už jsme se měli úžasně, byl deficit -2,4%. Francie má stále kolem 4%, Itálie přes 3% a banky v jsou katastrofálním stavu.

Úsudek prázdninového srovnání si udělejte sami. Cestujete, tudíž se sami přesvědčte, a nedejte na zastánce fanatismu. Až se vrátíte na konci prázdnin, sami budete na svých peněženkách vidět, co je skutečnost a co fanatická obhajoba číselných sloupců. A pak není problém i pro nezasvěceného posoudit, kdo s prominutím kecá a kdo ne! Prosím, zkuste si to.

Totiž to, že se naše úžasné ekonomické vzepětí ekonomiky neprojeví, na možnosti ukázat si to i v zahraničí může právě centrální banka, která neschopné Sobotkově vládě pomáhá, seč může. Ale prý za to stále může Nečasova vláda. Trapné a hloupé, když stačí, aby se nestarala ČNB o záležitosti vlády a přestala jí pomáhat a lidem ubližovat!


 
 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

opus111
před 3 měsíci

Pepi:
myslel jsem to ironicky.Nejvíc mě udivují lidi co se zastávají bordelu za každou cenu
-------------------------------------------------------------

Když jsem ten váš příspěvek četl jako ironii, tak mi to přijde jako skuhrání a ještě méně objektivní než předtím.

V ČR by jistě mohlo být mnoho věcí lépe, ale žádná společnost není dokonalá.

Já porovnávám, že za vlád pravice se situace vždy jen zhoršovala, zatímco za vlády ČSSD se situace vždy výrazně zlepšovala.

Zvláště toto poslední období ČSSD od roku 2014 je doslova raktové co se týče zlepšení situace. Ve všech oblastech života se situace zlepšuje. Nezaměstnanost klesla o 40% a je nejnižší v EU což nám můžou Chorvati jen závidět, když tam mají 18%.

V ČR je poslední tři roky téměř nulová inflace, přesněji kolem 0,3%, takže výrazný růst platů je růst reálný, nedochází ke znehodnocování důchodů ani úspor.

Vláda nastavila výraznou podpru rodinám s dětmi, ať už to jsou odpisy z daní nebo školkovné.

Co nejvíce oceňuji, že vláda B. Sobotky šlape tvrdě na krk zlodějským exekutorům.

Vláda ukázala sociální smýšlení, když nastal problém s OKD a horníci se nemusí strachovat co s nimi bude, pokud by skutečně došlo k masivnímu propouštění.

A bylo by to dlouhé psaní, kdybych chtěl vypsat vše pozitivní co se této vládě podařilo a ještě podaří.

Takže zaměřovat se jen na nějaký "bordel" není zcela na místě, vidím v tom jen vaše negativní uvažování.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...