Ropný pláč na nesprávném hrobě: kdo seje vítr, sklízí bouři!

 

USA poklesla brada. Po roce 2000 hýřily USA superlativy, že jim svět bude s plynem a ropou ležet u nohou, OPEC a Rusko měly paběrkovat a v roce 2012 - 2013 s těmito fantasmagorickými zprávami žil celý proamerický svět.

Je rok 2016, opak je pravdou, Rusko trhá rekordy a likviduje břidlice jednu za druhou a tak nezbývá Washingtonu nic jiného, než vyvolat válečné běsnění.

 

Závislost světa na ropě z Blízkého východu opět roste, varuje IEA

Světu hrozí čím dál větší závislost na dodávkách ropy z Blízkého východu. V rozhovoru s listem Financial Times to řekl šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Nízké ceny totiž podkopávají vládní snahy o snižování spotřeby ropy a současně omezují nákladnější těžbu v zemích, jako jsou Spojené státy, Kanada či Brazílie.

 
Vážně se probudili až teď, když je Rusko vyvedlo z omylu?

Těžaři z Blízkého východu nyní podle Birola mají na světovém trhu s ropou největší podíl od sedmdesátých let minulého století. „Blízký východ je primárním zdrojem dovozu (ropy),“ uvedl šéf IEA. Podle údajů IEA se Blízký východ podílí na světové produkci ropy 34 procenty. To představuje nejvyšší úroveň od roku 1975, kdy tento podíl dosáhl 36 procent. V roce 1985 se přitom podíl Blízkého východu v důsledku rozmachu těžby v Severním moři propadl až na 19 procent.

Světové ceny ropy se nyní nacházejí pod 50 dolary za barel, zatímco ještě v první polovině roku 2014 přesahovaly 100 dolarů za barel. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), v jejímž čele stojí Saúdská Arábie a její spojenci z oblasti Perského zálivu, však na výrazný pokles cen na rozdíl od minulosti nezareagovala omezováním produkce a rozhodla se místo toho bránit svůj podíl na trhu.

Jak se učit efektivně hospodařit s ropou, když je levná?

„Blízký východ nám připomíná, že má největší zdroje levné ropy,“ uvedl Birol. Předpověděl, že těžba v tomto regionu v příštích dvou desetiletích pokryje tři čtvrtiny růstu poptávky. Levná ropa podle Birola maří snahy o efektivnější využívání pohonných hmot, protože motoristé se kvůli ní vracejí k automobilům s vyšší spotřebou. Šéf IEA v tomto ohledu poukázal například na vysokou poptávku po sportovně-užitkových vozech ve Spojených státech a Číně. „Levná ropa se ukazuje být špatnou zprávou pro zvyšování efektivity,“ prohlásil.

Mezinárodní agentura pro energii byla založena v 70. letech, aby bránila západní státy dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro členské země OECD, mezi které patří i Česká republika.


Tradiční producenti ropy podcenili břidlice, doženou je USA — ČT24 ...

Ameriku spasí ropa z břidlic | Peníze.cz

Co se stalo Lence Zlámalové příchodem do ECHO24?

Rubriky: , ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Spojené státy potřebují radikální změnu.
před 4 měsíci

Vzhledem k významu USA pro celý svět, držím palce Donaldu Trumpovi. Hillary Haf Haf Haf v případě vítězství "pojede" ve stejných kolejích jako současný prezident - takže zvyšování napětí ve světě /a výdělky zbrojního komplexu/, zadlužování své země bude pokračovat.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...