Tři upozornění pro naše milé čtenáře na prázdniny.

.

 

 I my jsme jenom lidé a tak i my musíme odpočívat. (Duševně), protože doba je překotná a je třeba načerpat síly. "Nepřítel" však nikdy nespí a tím chci naznačit, že prázdninový režim nebude "nulový" režim vypnutí, ale v případě, že se něco závažného bude dít, okamžitě se budeme akcelerovat.

 

Za druhé bychom chtěli moc a moc poděkovat za příspěvky, které nám posíláte. Tento web není v režimu profesionální, neboli naše platy na něm nejsou přímo závislé (mimo cti a prestiže pravdy -  důvěryhodnosti vůči našim českým spoluobčanům), ale určité výdaje jsou vždy a vaše příspěvky jdou na pokrytí těchto nákladů, na kterých se dobrovolně spolupodílíte, což nám dává morální odměnu, že nadpis v záhlaví snad platí.

 

A třetí je věcnější. Jistě jste si všimli, že reakce na některé ekonomické texty (převážně psané mnou) jsou obzvlášť pikantní. A já se je pokusím několika větami diferencovat.

Všimli jste si, že mnohá čísla jsou přesná, ale přitom je nelze zasadit do žádného vzorce? Na tuto záhadu jsem narazil kolem roku 1975 a pak jsem ji začal sledovat pozorněji. Zajímavé je, že ač jsem se ptal mnohých ekonomicky zdatnějších, nikdo nedokázal odpovědět. Prostě to tak prý je. Jenomže já tvrdím, že ne!! A proto jsem kolem roku 1985 s naprostou jistotou tvrdil, že do roku 1990 režim padne. A to jsem nevěděl, jak nám později "východní Němci" a další pomohou. Čísla skutečně nelžou. Rozdíl je v tom, že se musí používat jinak - nikoliv staticky a čistě chronologicky. Zatímco pro banky a ministerstvo financí by nešel udělat státní rozpočet včetně všech operací, pro člověka, který chce "znát" budoucnost či vést stát, musí být pouze podpůrná. Je to paradox, ale je to tak.

Největší důkaz jsem o své pravdě dostal po roce 2008, kdy několik stovek lidí (včetně mé maličkosti - a lze dohledat) na různých ukazatelích varovalo před katastrofou, ze které jsme se nedostali dodnes a nedostaneme, byť díky podvodům tištění peněz apod. prý mají viz USA skvělou budoucnost. Vše jde dobře, akorát prý je divné, že například inflace není. Hlupáci, chtělo by se mi zvolat. Například Greenspan je nepoučitelný. Prostě jim to číselně vychází, ale skutečnost je jaksi jiná. Lidé prostě vnímají to, co potřebují a jak se cítí, a nikoliv, co jim nadiktuje číselný sled centrálních bank.

A to je základem i zde prapodivných doplňků v diskuzích. Já na ně nechci reagovat z důvodu, že jsou špatná. Většina je (asi) přesná. Rozdíl je v tom, co je výše popsáno. Zahrabu-li se do čísel, neuvidím systém. Přes třísku neuvidím les. Přesná čísla, která nikam nevedou. A opět důkaz? Kdo se o to trochu zajímá, ví velmi dobře, jak systém předpovědí na přesných číslech centrálních bank se po roce 2008 naprosto zhroutil od USA přes Německo, Velkou Británii, Francii, a centrální bankéři, ministři financí bezradně krčili rameny, když hledali ekonomické dno. Prostě měli přesná čísla, ale ta neplatila. Jistě se ptáte proč. No, protože čísla nefungují, když nevíte, co bude dál. Proto jsem vymyslel přepočet, který lze nasadit na každý stát (pozor, je pouze informativní, bankéři by mě správně rozcupovali) "Kdo nejvíce zadlužil naši zem? Už nám nelžete, zde jsou fakta!" a uděláte-li prognózu na tomto systému, najednou vidíte i další úskalí, která nás čekají. Proto se často liším od ekonomických serverů, protože moje metoda je částečně intuitativní, podložená dopočty možných, kdežto oni jsou v zajetí přených čísel a nálady společnosti je nezajímají. Život se však nezakládá pouze na číslech, ale i odhadech, do kterých ta čísla (peníze) vsazujeme svými nákupy. A to je ta nenáviděná či zbožňovaná "Neviditelná ruka Adama Smitha".

Takže: vloží-li sem někdo přesná čísla, nekritizuji, naopak jsem rád, pouze s naprostou jistotou tvrdím, že se musí "umět číst" za pomoci dalších ukazatelů. A důkaz důkazů je začínající krize od roku 2000, kdy reagovali naprosto bezradně až když krize byla v roce 2008 a i proto

je v záhlaví tento strašně důležitý nápis:

Vážení čtenáři, ověřujte si, kdo poskytuje informace, které platí i po letech!

 
 

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Vykulený
před 4 měsíci

A cyklostezky jsou výdělečný, jak psal jindre. To je magor.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...