Záhadná diskuze Singer versus Markéta Šichtařová


Proč je koruna nepřirozeně oslabená i dnes, když údajně ekonomika šlape jako hodinky dle slov Sobotky a Babiše?

ČNB Světlonoš
ČNB Světlonoš

 

O co jde? 

Jakoby se bavil slepý s hluchým, což je především u Singera překvapením. Na jednu stranu to paní Šichtařová nenapsala polopaticky, takže se dá zaměnit číslo za trend, na druhou stranu se dá předpokládat, že to Singer pochopí a nebude se točit na marginálii v článku, který je o něčem jiném. Ale je zde ještě možnost, že Singer pochopil, že je myšlen trend a nikoliv číslo, ale právě upozorněním na ono číslo chce odvést pozornost. 

 

 

Proč Singer tak podrážděně reaguje?

Pokud se podíváte na graf, tak jasně vidíte, že ostrý start je ve druhém čtvrtletí, byť je to ještě v červených číslech. A trend je očividný, ale Singer se chytí toho, že je rozjezd v červených číslech. Václav Klaus či Šichtařová jsou proti oslabování, Singer naopak, i když je vzestup třeba 5% a my mnozí souhlasili v době, kdy byl HDP v červených číslech. Od okamžiku, kdy trend byl vzestupný a ekonomika se dostala do černých čísel (zde modrých), jednoznačně také už odmítáme pevný kurz a netržní prostředí. 

Jenomže se zdá, že Šichtařové blog popíchl Singera z jiného důvodu. Paní Šichtařová totiž přirovnává fixní kurz (ČNB drží kurz na 27 korunách) k hrátkám, jako bychom byli už napojeni na euro, zatímco by pro ekonomiku měl být dnes už správný  floating, neboli plovoucí kurz - tržní.  Češi milují masochismus - Blog iDNES.cz

sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=550598

A to především proto, že případná krize by chudší občany vrhla do kolen, což si Singer nechce připustit a věří, že lépe bude delší dobu. Nelze dlouhodobě deformovat tržní prostředí a ostře škodit jedné skupině, zatímco druhé dlouhodobě pomáhat.

Takže shrnuto: kdyby nebyla reakce Singera, jakoby se píchlo do vosího hnízda, je diskuze ekonomů zda to či ono legální. Protože to není o statických číslech, ale ČNB musí umět čísla nejen "číst", ale i předvídat. A krásný příklad je na Kalouskovi, který ekonomiku vedl velmi dobře v oné turbulentní době, ale nic mu to nebylo platné, když lidé zděšeně pozorovali, jak se hroutily americké banky, lidé tam byli vyhnáni na ulici, dokonce na Wall Street plakali, že už jim nezbyde ani na Maserati a na strip bary, což pro ně bylo děsivé ponížení. A jejich pláč i zde přebírali mnozí lidé, zarazili spotřebu, přestali utrácet a drželi solidaritu s Wall Street, a snad by se na ně chudáky i skládali, aby si mohli koupit nová Maserati. A samozřejmě z toho dnes tyje Sobotka s Babišem, když lidé útrácejí jak utržení ze řetězu, protože už bude na věky líp...

Přitom naopak dnes by si měli lidé odkládat na horší časy...

A zuřivost Singera pravděpodobně pramení z těchto několka vět Šichtářové:

V době vzestupu ekonomiky se tak najednou podniky dočkaly nečekané výhody: jejich zboží v zahraničí zlevnilo. Podnikům vzrostl odbyt. Ekonomika přidala ještě víc. Podniky se z té náhlé výhody samozřejmě snažily vytěžit co nejvíc. Když levně, tak tedy levně. Začaly stále víc sázet na nízkou cenu, nikoliv na kvalitu. Z České republiky se tak pořád víc stává levná montovna západuČNB už tři roky s námi hraje takovou hru. Simuluje, jak by to vypadalo, kdybychom měli euro. Neboli kdyby byl kurz koruny k euru fixní, neměnný. „My přeci nemáme fixní kurz“, můžete namítnout. A technicky vzato máte pravdu. Ale prakticky se kurz pohybuje v tak tenounkém kurzovém pásmu těsně nad 27,00 korun za euro, jako by fixní vlastně byl. 

Takže na závěr: paní Šichtařová, jednoznačně je to podvod a zrada na českém občanovi. Část lidí dostává oslabením nezasloužené výhody, zatímco druhé části se tím hází klacky pod nohy. A vláda se tváří, jakoby vývoz byl její zásluhou. Co tím Singer sledoval a dnes Rusnok pokračuje, je záhadou. Jakoby vážně připravovali přechod koruny na euro bez souhlasu lidí!

Pozor, všimněte si, jaký datum uvádí Šichtařová, Singer zpochybňuje (slabě červená v Singerově textu) a přesto důkaz je: 

23. dubna 2013

Zamrazilová (ČNB): Česká ekonomika se odráží ode dna, recese končí



 I zde jsme to kritizovali: 

Jak devalvace guvernérů ČNB likviduje odměnu za práci obyčejným lidem s ruskou perlou na závěr!

Lže guvernér Singer (a Rusnok) s oslabováním koruny, nebo premiér Sobotka?

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Petr Pokorný
před měsícem

Nechci se plést do vaší vášnivé debaty, ale je zajímavé, že onen pán pod různými přezdívkami každému odpovídá, že ničemu nerozumí. Přesto bych rád bych uvedl, že tabulka v textu je od roku 2013, tudíž je bezpředmětné, když druhý to dokazuje čísly a rokem 2012. (prý domácí úkol) Ale pokračujte, je hezké, když je živá diskuze, i když nikam nevede. A ekonomické dno je tam, kde je dno stejně jako v moři, kdy hladina je 0, takže když se dostanete na dno do dvanácti kilometrů a pak vyplouváte k hladině, tak jdete do plusu, byť to samozřejmě je mínus od hladiny. Ale prosím pokračujte, už vás nebudu dalším obtěžovat. Hezký večer přeji.
(Samozřejmě text je přesně na to, co v tabulce vidíte - rozdíly mezi kvartály a na které reagovala členka bankovní rady Zamrazilová, která tomu samozřejmě asi také nerozumí dle jednoho diskutujícího odborníka)

*antibuzna*
před měsícem

Také vám pane PP musím odpovědět, že ničemu nerozumíte.

Čísla v textu vašeho článku jsou skutečně čsla pro jednotlivá čtvrtletí roku 2013, ovšem vyjdřují meziroční pokles ve srovnání se čtvrtletím předchozího roku, tedy rokem 2012.

Vaše úvahy o dnu v moři jsou tedy úplným nesmyslem.

Lomcovák
před měsícem

Vedení ČNB šíleně lže a neustálými devizovými intervencemi a prodlužováním kurzového závazku naopak zajišťuje výdělky spekulantům.

Vlastně už skoro tři roky, vždyť ČNB začala intervenovat 7. listopadu 2013, za tu dobu vynaložila ČNB na intervence už přes 600 miliard korun! Přesně 563 miliard korun k 31. srpnu 2016 a během prvních deseti dní v září vynaložila ČNB kolem 50 miliard korun...

Nemluvě o tom, co bude ČNB dělat potom. Dříve nebo později bude muset eura prodat (= nakupovat korunu) a tím korunu zase posilovat...

Na spotovém trhu setrvává česká koruna nad 27 CZK/EUR, což působí uklidňujícím dojmem. V pozadí na forwardovém trhu se ale děje něco jiného.

Příliv spekulativního kapitálu způsobuje, že koruna proti euru posiluje na forwardovém trhu a nutí ČNB masivně intervenovat, zejména přes léto a teď v září. ČNB tak vykupuje nejen celý obchodní přebytek, ale navíc i spekulativní kapitál.

Například 09. 09. 2016 byl skok na eurokorunovém 6měsíčním forwardu 18 haléřů nebo 12. 09. 2016 14 haléřů:

https://www.cnb.cz/en/financial_markets/...

Jak vydělat na ČNB a díky guvernérům Singerovi a Rusnokovi prakticky bez rizika:

Jste spekulant z eurozóny, například banka. Máte eura a kam s nimi, Himmel Herrgott Donnerwetter? Koupit si za ně německé státní dluhopisy se záporným úrokem, ne ne! Tady máte báječnou příležitost na české koruně. Někdo Vám nabízí forwardový obchod, že odteď za jeden rok Vám prodá miliardu eur za 26,50 CZK/EUR. Vezmete tedy svou miliardu eur a koupíte si za ně koruny při spotovém kurzu 27,10 CZK/EUR. Teď máte 27,1 miliardy korun. Za rok forward zrealizujete, koupíte si miliardu eur za 26,5 miliardy korun při kurzu 26,50 CZK/EUR s zůstane Vám 0,6 miliardy korun jako zisk (27,1 miliardy korun - 26,5 miliardy korun = 0,6 miliardy korun). To je pěkný výnos 2,2 % p. a. a pokud byste během toho roku 27,1 miliardy korun ještě i někde úspěšně investovali, tak vyděláte ještě víc.

*antibuzna*
před měsícem

Tvrdíte, že už teď vydělávají spekulanti a přitom v závěru napíšete, že za rok si koupí více EUR.

Takže vlastně nic nevydělávají a jen strkají do ČNB EURa a čekají na to posílení koruny.

ČNB je to jedno, protože by stejně intervenovala tak jako tak, takže vykupuje ten spekulativní kapitál a méně dává na intervence.

A do roka přijde inflace a koruna už nikdy nebude pod 27Kč. A spekulanti si mohou akorát zatlačit slzu, jak spláčou na výdělkem. :))

Ten, co to cáluje
před měsícem

Hele opusiantibuzno, pokud nepochopíš, že -1,2 je lepší než -2,1 viz tabulka a motáš to s kladnejma číslama, tak mi vlez na hrb, protože i těch několik vět tobě vysvětlovat je těžší, než skládat uhlí. Leda ti udělat motykou díru do hlavy a lejt ti to tam po hektolitrech. Ty jsi vynechal srdmou třídu? Tam se to učí. Hele, kolik je 2+2=? A kolik je -2+2*? Máš na to tejden, puč si učebnice a nekopíruj.

*antibuzna*
před měsícem

To je to tvoje naprosto mylné chápání výpočtů s procenty.

Tvrdit, že -1,2 je lepší než -2,1 když neuvedeš z jakého základu, když nerozlišuješ jestli je to mezi ročně nebo mezočtvrtletně, máš v tom prostě guláš a vůbec se v tom neorientuješ. Ukazuje na tvou nulovou znalost matematiky a ekonomie.

Uvedu ti čísla prvních třech čtvrtletí roku 2012 a v roce 2013 docházelo k dalším poklesům, tak se nemohlo nic zlepšovat.

Za domácí úkol si to můžeš přepočítat, máš na to půl roku.

1. čtvrtletí 2012 ...4 000 646
2. čtvrtletí 2012... 3 992 644
3. čtvrtletí 2012... 3 980 666

A v roce 2013 si k tomu připočti ještě -2,2% a -1,3% a -1,3%

https://www.czso.cz/csu/czso/cri/tvorba-...

https://www.czso.cz/csu/czso/cri/tvorba-...

https://www.czso.cz/csu/czso/cri/tvorba-...

Ta Kalouskova ekonomika to byla jízda z kopce. :))

Lomcovák
před měsícem

"Guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl, že ČNB by mohla držet stávající měnový závazek i ve druhé polovině PŘÍŠTÍHO ROKU, tedy až za stávající platný plán počítající s ukončením intervencí v průběhu první poloviny příštího roku.

Rusnok svým vyjádřením CHTĚL ZCHLADIT probíhající příliv spekulativního kapitálu, který zdražuje výrazně korunu na forwardovém trhu, což ztěžuje pozici podniků při jejich snahách po zajištění kurzového rizika."

http://www.kurzy.cz/zpravy/407277-rusnok...

Tím tedy Rusnok spekulanty fakt zchladil, snad si to budou ještě za rok pamatovat.

RUSNOK Z ČNB VEN! O MĚNOVÉ POLITICE NIC NEVÍ, JE JEN ZEMANŮV KÁMOŠ!

n
před 2 měsíci

Tady se prášííííí....

*antibuzna*
před 2 měsíci

Dnes se podívejme na další úžasnou větu velkého ekonomického myslitele PP.

cituji z článku: "A krásný příklad je na Kalouskovi, který ekonomiku vedl velmi dobře v oné turbulentní době, ale nic mu to nebylo platné, když lidé zděšeně pozorovali, jak se hroutily americké banky, lidé tam byli vyhnáni na ulici, dokonce na Wall Street plakali, že už jim nezbyde ani na Maserati a na strip bary, což pro ně bylo děsivé ponížení. A jejich pláč i zde přebírali mnozí lidé, zarazili spotřebu, přestali utrácet a drželi solidaritu s Wall Street, a snad by se na ně chudáky i skládali, aby si mohli koupit nová Maserati."

Kalousek, že vedl ekonomiku dobře? To myslí PP vážně?

Co na to říká ČSÚ?
https://www.czso.cz/csu/czso/cri/tvorba-...

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost * / byl v 1. čtvrtletí podle zpřesněného odhadu nižší meziročně o 2,2 % a v mezičtvrtletním srovnání o 1,1 %. Předběžný odhad zveřejněný 15. května předpokládal pokles HDP o 1,9 % meziročně, respektive o 0,8 % v porovnání s předchozím čtvrtletím. Výkonnost ekonomiky, měřená vývojem hrubého domácího produktu, klesá nepřetržitě již šest čtvrtletí. Aktuální HDP je o 2,9 % nižší než ve 3. čtvrtletí 2011, kdy dosáhl svého posledního maxima.

Ještě hlubší pokles o 5,6 % postihl českou ekonomiku na přelomu let 2008 a 2009, odezněl však během tří čtvrtletí.

Ale ale, on ten pokles odezněl během 3 po sobě jdoucích čtvrtletích ??? Tedy za dobu kratší než rok bylo po KRIZI ???

A to nám chce vážně PP namluvit, že teprve potom lidé začali šetřit, teprve když krize odezněla? Ale no tak. :))

Žádné, že Kalousek si vedl velmi dobře. Kalousek to kardinálně nezvládl a osm čtvrtletí mu klesala ekonomika, světe div se, hned po zotavení z roku 2009 !!!

Nad takovými články PP se opravdu začínám velmi dobře bavit. :)))

Lomcovák
před 2 měsíci

Ale uklidni se, antibuzno, vždyť Německo pokleslo za rok 2009 o - 5 % a v následujících letech se taky plácali ve stagnaci, například 0,7 % in 2012.

Co bys chtěl, jsme jen montovna a 17. spolková země.

Grafík:
http://www.tradingeconomics.com/germany/...

*antibuzna*
před 2 měsíci

Každý, kdo si rozklikne ten odkaz, tak mu musí být jasné, že vina je pouze na straně Kalouska.

Ten graf jasně ukazuje, že po ostrém ale velmi krátkém poklesu v roce 2009 přišlo rychlé oživení a ekonomika Německa je dlouhodobě v plusu. A v době , kdy Kalosek měl 8 měsíců ekonomiku v propadu, tak ekonomika Německa byla v růstu.

Od dubna 2009 až do září 2013.

Je na tom ještě velmi vtipné to, že ve čtvrtém čtvrtletí 2013 se Německo dostává do mírného mínusu, ale v ČR už roste HDP.

Ten odkaz, který jsi dal, přesně ukazuje, že Kalousek zavinil krizi v ĆR.

http://cdn.tradingeconomics.com/charts/g...

*antibuzna*
před 2 měsíci

Oprava:
Ne 8 měsíců, ale 8 čtvrtletí měl Kalousek ekonomiku v propadu.

*antibuzna*
před 2 měsíci

Věř mi, že jsem úplně v klidu.

Vůbec jsi nepochopil podstatu mého příspěvku, doslova provozní slepota.

Já jsem přeci ve svém příspěvku nezpochybňoval, že přišel propad v roce 2009. Nikdy nic takového !!!

Já jsem jasně napsal, že z toho propadu se ČR vzpamtovala během tří čtvrtletí !!! A v roce 2010 už byl export vyšší než v roce 2008, saldo zahraničního obchodu bylo v roce 2010 vyšší než v roce 2008. Mnohokrát už jsme to tady napsal. Neustále děláte, že nic takovéhi nevidíte. A opět v mém příspěvku jsi to zcela zazdil !!!

A přestože od roku 2010 export neustále roste, tak Kalousek to neuřídil ve prospěch ČR a dusil českou ekonomku a ve výsledku, až po tom zotavení, zažila ČR 8 čtvrtletí ekonomického propadu. Už nevím jak to mám napsat srozumitelněji !!!

rok...export..import...saldo

2006... 2 311 465... 2 215 211... 96 254
2007... 2 576 724... 2 482 832... 93 892
2008... 2 570 700... 2 483 622... 87 078
2009... 2 329 418... 2 177 082... 152 336
2010... 2 645 451... 2 522 933... 122 518
2011... 2 907 068... 2 752 602... 154 466
2012... 3 123 079... 2 928 094... 194 985
2013... 3 183 857... 2 947 652... 236 205
2014... 3 599 437... 3 324 889... 274 548
2015... 3 822 925... 3 543 720... 279 205

Pokud to ani teď nevidíš ??? Není ti pomoci !!!

*antibuzna*
před 2 měsíci

to: ten co pořád cáluje a nerozumí výpočtům s procenty :))

------------------------------------------------------------------------------------------

-3% není základ. Nastuduj si výpočty s procenty.

Naprosto mylně se domníváš, že se průběh jednotlivých čtvrtletí 2013
srovnával vždy se stavem na konci roku 2012.

Naprosto mylně tedy vyvozuješ, že za první čtvrtletí to byl propad od počátku -2,1%, pak od počátku už jen -1,2% a potom od počátku už jen -0,3%. To je naprosto mylná úvaha !!!

Propad nebo růst se vždy počítá od posledního výsledku buď běžného čtvrtletí nebo čtvrtletí předchozího roku.
Data v článku se jasně vztahují ke čtvrtletím předchozího roku.

Takže názorně model na základu 100

100 mínus 2,1% = 97,9
97,9 mínus 1,2% = 97,9 - (97,9/100*1,2) = 97,9 - 1,174 = 96,72
96,72 mínus 0,3% = 96,72 - (96,72/100*0,3) = 96,72 - 0,29 = 96,43

Procento je relativní vyjádření změny vzhledem k danému základu.
Základem je v tomto případě výše HDP.

Tímto je základ každého čtvrtletí jiný a procenta není možno mezi sebou sčítat nebo dokonce tvrdit, že tvoří nějakou řadu nebo trend.

Pokud chce někdo vidět trend HDP, je nutno si spočítat skutečné HDP vždy na konci daného čtvrtletí a udělat z těchto údajů HDP graf na časové ose. Pro eliminaci deflátoru je nutno použít ceny roku 2010 a bude to naprosto jasné.

Pak se jasně ukáže, že graf neustále sestupuje (HDP se snižuje) až do konce třetího čtvrtletí, alespoň podle těch dat uvedených v článku, pro znalé věci doplním, že se jedná o meziroční srovnání daných čtvrtletí, (ČSÚ používá dvě srovnávací metody, srovnání k čtvrtletí předchozího roku nebo srovnání mezi bezprostředně po sobě jdoucích čtvrtletí daného roku), a k obratu dochází počínaje čtvrtým čtvrtletím 2013.

Opět jsi ukázal, že absolutně nerozumíš výpočtům s procenty, přestože jsem tě provedl touto problematikou velmi podrobně.

Ten, co to cáluje
před měsícem

Jelimánku, už mě nudíš. Já ti dával matematický hypotetický příklad. Můj pes je chytřejší než ty. Ten ví, kde má základnu, i když se mu změní. Uf, takhle natvrdlýho a ještě nonstop psacího blázna aby člověk pohledal. Základna je tam, kam jí posunu. Fakt nechápeš? Mozeček se zavařil? Základna tedy byla tam, kde bylo dno a pak se ekonomika zlepšovala. Jó, jó, to je tak, když v ČSSD začal vládnout mašínfíra a pak to převzal ten, co nikdy nepracoval se svými pochlebníky.

*antibuzna*
před měsícem

Ale to se fatálně mýlíš, ty ZÁKLADNO" :))

Marně mi chceš vnutit, že dno bylo na konci roku 2012.

Tak to není!

Ještě tři čtvrtletí se výkon ekonomiky snižoval.

v 1 čtvrtletí o 2,1% nižší výkon

ve 2 čtvrtletí se k tomu sesšupu o 2,1% přidalo ještě o 1,2% nižší výkon

a ve 3 čtvrtletí se k tomu sešupu 2,1% + 1,2% přidalo ještě 0,3% nižší výkon a to byla ta tvoje základna, to dno.

Takže možná tvůj pes ví kde má základnu, ale ty rozhodně nevíš, kde je dno Kalouskovy ekonomiky.

Takže ti to napíšu ještě jednou. Dno Kalouskovy ekonomiky je konec 3. čtvrtletí 2013.

Ty ZÁKLADNO. :))

*antibuzna*
před 2 měsíci

HDP v cenách roku 2010

ČSÚ umožňuje export dat v cenách roku 2010, což automaticky zohledňuje deflátor, velmi užitečná věc.

rok......HDP

2010... 3 953 651
2011... 4 032 910
2012... 4 000 653
2013... 3 981 303
2014... 4 089 400
2015... 4 274 880

Jasně vidíme, že od konce roku 2011 do konce roku 2013 žádný obrat k lepšímu nenastal.

Jestli pisatel článků vidí nějaké trendy zlepšení mezi 2011 až 2013, tak je zcela, ale naprosto zcela mimo realitu.

*antibuzna*
před 2 měsíci

cituji z článku:

"Pokud se podíváte na graf, tak jasně vidíte, že ostrý start je ve druhém čtvrtletí, byť je to ještě v červených číslech."

Jaké težké nepochopení !!!

Dokud je ekonomika v červených číslech, tak stále snižuje svou výkonnost a vůbec nejde o to, jestlili rychleji nebo pomaleji. Dokonce je zákonité, že po několika letech zpomalování, když se blíží zpomalování ekonomiky ke dnu, tak se ten úbytek výkonnosti zmenšuje, protože ekonomika naráží na samé dno svého propadu.

Jaké težké nepochopení těchto makroekonomických procesů! Jasně to ukazuje, že pisatel tohoto článku nebude nikdy schopen objektivně vyhodnocovat ekonomické procesy.

Jestliže je ekonomika po sobě tři roky v červených číslech, tak je to obrovské zpomalení a nikoliv nějaký trend k lepšímu jestliže se ty červená čísla rok od roku zmenšují.

K obratu doško až ve 4 čtvrtletí 2013, jednak už byl u vesla Rusnok a zvýšil minimální mzdu a dále přišly intervence.

Další léta už jely naplno dotace a progarmy zaměstnanosti atd.

Pan Singer velmi výstižně a současně vtipně glosoval, že příští kuchařka Šichtářové se bude jmenovat "Konopí v kuchyni moderní ženy".

Pokud to někdo ihned nepochopil, tak Singer tím řekl, že Šichtářová , když ty píše ty její články, tak musí být zhulená. :))

Ten co to cáluje
před 2 měsíci

Hlupáku, vzestup je proti předešlému čtvrtletí a to ukazuje trend. Takže když bude mít v krizi vesnice 50 nezaměstnaných a bude to červené číslo, tak 45 je lepší, i když to stále bude červené číslo. Takže každý normální a nejenom pravicový toto pochopí. Pouze opusantibuznavencamarie ne. Proto ozubená pleš dělá z lidí blbce, protože si pokaždý najde nějakou časovou délku a na ní provádí tvoje kecanice. Zamrazilová i Šichtařová mají samozřejmě pravdu, ale ty už jsi pěkně zhulený.

*antibuzna*
před 2 měsíci

Jenže dokud jsi v červených číslech, tak ten počet nezaměstnaných se ti v té vesnici nebude snižovat, ale stále zvyšovat, i když pomaleji.

Jen jsi dokázal, že absolutně, ale absolutně ničemu nerozumíš, a ještě máš tu nebetyčnou drzost někoho urážet !!!

zkusím ti to demonstrovat na modelu 100 000 nezaměstnananých.

začínáme v 4 čtvrtletí 2012 na 100 000 nezaměstnananých

první čtvrtletí pokles -2,1% to jest přibude ti 2 100 nezaměstnaných

druhé čtvrtletí pokles -1,2% to jest 102 100/100*1,2 = 1225 přibude ti dalších 1225, je to sice menší přírustek, ale jak vidíš tak v součtu máš nezaměstnaných stále více

třetí čtvrtletí pokles-0,3% tojest (100000+2100+1225)/100*0,3= 310 přibude ti dalších 310 lidí na ÚP.

Takže začal jsi na 100 000 nezaměstnaných a skončil jsi na 103 635 a nikoliv jak ty ses domníval, že skončíš na menším počtu, že půjdeš z 50 na 45!

A úplně stejné je to, když si tam dosadíš HDP, pořád ta výkonnost ekonomiky bude klesat dokud jsi v červených číslech.

Pokud tady lidé nechápou takto jednoduché věci, což jsi ty dosvedčil sám na sobě naprosto ukázkově, tak nejste schopni absolutně nic ekonomicky objektivně zhodnotit.

A místo abyste studovali a vzdělávali se a snažili se opravdu něco pochopit, tak tady jen všichni štěkáte nadávky. Fakt ubohost.

Ten, co to cáluje
před 2 měsíci

Debile, chápeš vůbec, co píšeš? Srovnání meziroční není mezičtvrtletní. Takže kvartálně se to zlepšilo. Jsi vážně takový dement? Ty jsi musel mít z počtů kouli a k matice jsi nedošel. Udělej si risku na nejnižší úrovni, vynuluj čísla a najednou pochopíš, jak ti hrabe. Ale k tak složitý otázce nedojdeš, natož k odpovědi. Nepřibude totiž vůbec nic, protože základna není 0, ale třeba -3, tam je dno a následuje zhoršení, nebo zlepšení. Ale tvoje palice pomocného dělníka ČSSD toto nikdy nepochopí. Proto taky ozubená pleš nás vede do záhuby a uvidíš to za pár měsíců.

*antibuzna*
před 2 měsíci

Já jsem ti ukázal na modelu, že když jsi v červených číslech, tak nezaměstnaných přibývá a nikoliv ubývá, jak se ty domníváš, a to bez ohledu na to jestli jsou ta červená čísla menší nebo větší, vždy těch nezaměstnaných bude přibývat.

Pojďme tedy na konkrétní rok 2013.

Autor článku napsal, že ostrý start je ve druhém čtvrtletí. Je to samozřejmě nepravda, protože pokud to čtvrtletí bylo v červeném čísle, tak je to vždy pokles.

Naprosto nechápeš, jak ty výpočty probíhají. S těma tvýma ryskama jsi naprosto mimo mísu. Je to až legrační jak otevřeně demonstruješ tvůj naprosto pomýlený pohled na ekonomické výpočty. :))

To není tak, že by se výsledek každého čtvrtletí srovnával s tím, co bylona počátku roku. Konec každého čtvrtletí se stane základem pro srovnání s koncem dalšího čtvrtletí.

Jestliže je na počátku například číslo 100, tak pokles o 6% bude pokles o 6 a výsledek bude 94.

Pro další čtvrtletí se ti stane základem 94, jestliže je pokles 3%, tak se počítá pokles 3% z 94 (a nikoliv opět ze 100) to jest 94/100*97 = 91,18

Pro další čtrtletí už máš základ jen 91,18 (a nikoliv 100) a pokles o třeba 1% bude pokles na 91,18/100/99= 90,26

Jak vidíš, i když se procento poklesu snižuje, tak stále je výsledek nižší a nižší výsledné číslo. V reálu pak nižší a nižší výkon ekonomiky.

Teprve ve čtvrtém čtvrtletí 2013 můžeme hovořit o obratu.

Jinak řečeno na konci září 2013 dosáhl výkon ekonomiky ČR svého dna. Takže žádný prudký obrat ve druhém čtvrtletí !!!

Jen pro doplnění, není to podstatné, výkon za celý rok 2013 byl nižší než za 2012.

Kdybys byl méně sprostý a více přemýšlel, tak by ses mohl něco naučit, ale u tebe to zřejmě nehrozí hulváte.

Ten, co to cáluje
před 2 měsíci

Absolvoval jsi pomocnou školu kde? Když máš základ -3, tak -2,5 je co, vyschlá hlavo?
-3 + (-0,5)= -3,5
-3 + +0,5= -2,5
Všichni, co absolvují ZD, nebo absolvovali ZDŠ toto vědí a ví to i Singer, pouze tvoje socialistická palice to nechápe. A ty tady chceš lidi poučovat? Takže -2,5 je směrem k černým číslům lepší, než -3,5. Vy jste se u vás v pomocný neučili kladný a záporný čísla? Ne? Tak to jsi správně v ČSSD.
Nakresli si absolvente PŠ poloosu a naleje se ti to do hlavy hned.
Vlastně ne. A VO TOM TO JE: Blb zůstane blbem, ale je hodně slyšet.

*antibuzna*
před 2 měsíci

Je naprosto chybná představa, že intervence přináší užitek nějaké skupině lidí na úkor jiné skupiny lidí.

Nacházíme se v natolik unikátním období, že Intervence přináší makroekonomický užitek prakticky všem.

Makroekonomika není černobílý svět.

Nikdo není vyloženě čistý plátce a nikdo není vyloženě čistý příjemce.

Všichni máme v menší či větší míře užitek z intervencí a všichni můžeme někdy pocítit menší či větší náklady, například na dovolenou.

Po započtení plus a mínus, je výsledek u všech plusový.

Příklad: Někdo zaplatil před třemi lety za dovolenou 10 tisíc a dnes zaplatí 11 tisíc. Jenže díky růstu ekonomiky a růstu mezd ten samý člověk si třeba za rok vydělá o 20 000 více na výplatě.

Tak jak může takový človek tvrdit, že pro něho je intervence ztrátová?!

A takových příkladů by mohly být stovky. A když se to dá makroekonomicky do jednoho koše, tak intervenvce není pro nikoho ztrátová a navíc, inflace je nula!

Místní neekonomové totiž zcela pomíjejí fakt, že cílem intervencí je především nastartovat nízkou inflaci do 2%. Ale to už je zcela jiný příběh.

*antibuzna*
před 2 měsíci

Místní neekonomové absolutně nerozumí měnové politice ČNB a absolutně neví nic o tom, jak je nastaven režim měnových kurzů.

Evidentně toto neví ani Šichtářová a proto blábolí něco o "tržním floatingu".

V České republice byl do počátku roku 1996 kurs zafixován vůči koši měn, poté byl prakticky uvolněn výrazným rozšířením fluktuačního pásma a nyní se česká ekonomika nachází v režimu tzv. řízeného plovoucího kurzu, tzn. že kurz je plovoucí, ale centrální banka může přistoupit k intervencím, aby zabránila jeho extrémním výkyvům.

Takže vůbec nejde o to jestli je "facto nebo jure", režim je jasně stanoven: řízený plovoucí kurz

*antibuzna*
před 2 měsíci

Úvahy Šichtářové, to je vážně jen pro zasmání.

Šichtářová tvrdí, že nemáme tržní floating, což je samozřejmě úplný nesmysl a úlet.

Právě proto, že máme tržní floating, tak je možné, aby ČNB intervenovala.

Kdybychom měli pevně nastavený kurz, tak by ČNB mohla nakupova EUR jak by chtěla, ale kurz by se neměnil.

Možnost intervencí, je samo o sobě potvrzení tržního floatingu.

Dále je naprosto chybná představa, že firmy díky většímu vývaru z EURa snižují cenu a drží nějeký fixní zisk po převodu na Kč.

Tak tomu ani náhodou není. Ceny našeho zbož v EUR se nemění a proto má ČR větší zisky na kurzovém rozdílu při stejném saldu. Zákazníka v Německu nebo kdekoliv jinde vůbec nezajímá náš kurz.

Šichtářová vytváří naprosto nesmyslné ekonomické konstrukce a je zcela mimo realitu.

Pan Singer by Šichtářovou v jakémkoliv duelu spláchnul během pěti minut a možná i mnohem dříve. :))

Lomcovák
před 2 měsíci

Skvěle napsáno. :-)

Ten, co to cáluje
před 2 měsíci

Řekněte tomu jelimanovi nad vámi, že floating de jure existuje, ale de facto nikoliv, neb se intervencemi eliminuje a to měla Šichtařová na mysli. Já už na toho hlupeně nemám sílu.

Ten, co to cáluje
před 2 měsíci

Řekněte tomu jelimanovi antiopusi, že stabilita není okrádání jedné skupiny na úkor druhé. A že můžeme zrušit školy, montovny nepotřebují ani gramoty. Tam stačí i opus, který si něco přečte a vůbec to nechápe.

*antibuzna*
před 2 měsíci

A ty si opičí hlavo nastuduj, co je hlavník úkolem ČNB.

"Podle článku 98 Ústavy ČR a v souladu s primárním právem EU je hlavním cílem činnosti ČNB péče o cenovou stabilitu. Dosažení a udržení cenové stability, tj. nízkoinflačního prostředí v ekonomice, je trvalým příspěvkem centrální banky k vytváření podmínek pro udržitelný hospodářský růst. Předpokladem účinnosti měnových nástrojů vedoucích k cenové stabilitě je nezávislost centrální banky. ČNB dále pečuje o finanční stabilitu a bezpečné fungování finančního systému v ČR."

A nikoliv aby kurz lítal každý týden dvě koruny nahoru a dvě koruny dolů. To by se to spekulantům spekulovalo. Pak bys zase řval, že spekulanti vydělávají miliardy.

"V souladu se svým hlavním cílem ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí a dohlíží na peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a směnárnami. K zajištění stanovených úkolů ČNB zpracovává a vytváří statistické informace. Jako ústřední banka poskytuje ČNB bankovní služby státu a veřejnému sektoru. Vede účty organizacím a osobám napojeným na státní rozpočet. Na základě dohody s Ministerstvem financí provádí v souladu s rozpočtovými pravidly operace spojené s emisemi státních dluhopisů a investicemi na finančních trzích."

http://www.cnb.cz/cs/o_cnb/

*antibuzna*
před 2 měsíci

komentář pro Martin:

Vážený pane, vy prostě ignorujete ekonomická data !!!

rok...export..import...saldo

2006... 2 311 465... 2 215 211... 96 254
2007... 2 576 724... 2 482 832... 93 892
2008... 2 570 700... 2 483 622... 87 078
2009... 2 329 418... 2 177 082... 152 336
2010... 2 645 451... 2 522 933... 122 518
2011... 2 907 068... 2 752 602... 154 466
2012... 3 123 079... 2 928 094... 194 985
2013... 3 183 857... 2 947 652... 236 205
2014... 3 599 437... 3 324 889... 274 548
2015... 3 822 925... 3 543 720... 279 205

Jak vidíte, tak už v roce 2010 byl export vyšší než v roce 2008 a dále rostl. Není tedy absolutně důvod hovořit o krizi importované ze zahraničí.

Navíc v roce 2009 ČNB Kalouskovi razantně vypomohla oslabením koruny až na 29Kč/EUR, takže saldo, které se přičítá rovnou do HDP raketově vyskočilao z 88 na 150 miliard !!!

Přesto Kalousek vyrobil krizovou situaci, která bránila růstu ekonomiky a vytvářela extrémní zadlužování až do roku 2013, kdy to počátkem roku 2014 převzala Sobotkova vláda a nastartoval růst HDP.

Dluh Sobotkovy vlády za poslední tři roky vyrostl fakticky o pouhých 10 miliard. To však není podstatné, protože právem může někdo namítat, že se rozpustilo 90 miliard nadbytečných rozpočtových rezerv. Stále nemohu pochopit, proč Kalousek údajně v době krize strkal peníze pod polštář a neinvestoval, aby nastartoval růst HDP?

Chápu Sbotkovu vládu, že prodala dluhopisy za 200 miliard na záporný úrok, to dává smysl. Navíc, kdyby vláda tyto dluhopisy neprodala, tak bychom už měli o 190 miliard přebytkový rozpočet. Takže jak vidíte, i po zápočtu těch Kalouskových 90 miliard je Sobotkova vláda stále bez dluhu.

Co je však naprosto nejdůležitější fakt, že k dnešnímu dni o 10 miliard poklesla dluhová služba.

Martin
před měsícem

takže naše malá ekonomika byla v recesi kvůli vyrobené krizové situaci panem Kalouskem a ještě ho ti hnupi z EU dvakrát zvolili za nej ministra financí...v USA zbankrotovaly stovky bank a celá evropa se válela v krizi jenom ČR byla mimo a udělal to Kalousek...jste normální nebo si děláte prdel

ODPOVĚZTE NA MOU POLOŽENOU OTÁZKU...KOLIK SI VLÁDA SOBOTKOVA PUJČUJE každý rok ???????????

Ten, co to cáluje
před měsícem

Neriskujte to, on je blb. Jemu je jedno, že tam započítal peníze, co Kalous dal stranou, kdyby se krize ještě víc vyhrotila, Sobotkovci rozházeli všechno a povíme si to příští rok. To ovádko boží sem kopíruje různá usnesení, která nechápe, že jsou zmanipulovaná a tak každýmu, co napíše něco, co se odchyluje od sjezdu ČSSD mu v hlavě signalizuje, že jsou všichni zmanipulovaný kolem.

*antibuzna*
před měsícem

Opět jste zcela mimo realitu. Německo pocítilo krátký pokles poptávky, asi 2 čtvrtletí a potom hned byli v ekonomickém růstu.

Ten graf hovoří jasnou řečí.

Vývoj HDP Německo:

http://cdn.tradingeconomics.com/charts/g...

Odpověď na vaši otázku: ČR zvýšila státní dluh v polovině roku 2016
o 18 miliard korun.

V srpnu 2016 byl rozpočet v přebytku 85 miliard.

Martin
před měsícem

budu vás uctivě oslovovat jako diskutera

ale neodpověděl jste mi..tahle čísla má k dispozici každý

má otázka byla kolik si půjčil Sobotka od zahraničních bank na rok 2016... to je totiž jediná vypovídající cifra jak vládne koalice

a jinak to číso 16 mld kč to je darda... kam se ztratilo za čtvrt roku 150 MLD KDYŽ BYLI TAK V PLUSU

....ale nejdříve tu první otázku a bez vytáček..a né že to nenadejte...v tu chvíli se absoulutně znemožníte

*antibuzna*
před měsícem

Váš problém je v tom, že nerozumíte ekonomice. Nerozlišujete saldo státního rozpočtu a velikost státního dluhu. To jsou dvě naprosto odlišné kategorie.

18 miliard je naprosto zanedbatelná položka, když celkový státní dluh je nyní k srpnu 2016 celkem 1 691 miliard. Pokud píšete o 18 miliardách jako o dardě, pak vám chybí smysl pro proporci.

To jak vládne koalice rozhodně neukazuje jediná cifra, natož nějaké zahraniční půjčky, ale budič uvedu vám číslo: mínus 100 miliard.

Ano je to přesně tak, Sobotkova vláda snížila zahraniční dluh o 100 miliard Kč.

rok...........miliard Kč

2012... 380,3
2013... 395,2
2014... 300,0
2015... 283,6

http://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/riz...

Extrémně důležité číslo je pokles obsluhy státního dluhu, který poklesl o 10 miliard, právě proto, že se snižuje zahraniční dluh a také, že postupně se mění starší dluhopisy za nové se záporným úrokem.

http://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/riz...

Petr Pokorný
před 2 měsíci

Opusi111, alias antibuzno alias Venco alias Marie, počítačová adresa je dobrá věc. Marie, co sem píše, je skutečná žena, navíc má jinou IP. Takže pro ostatní, pokud bychom vás vyrazili, nemohou se divit, ale bude lepší, když vás vždy odhalíme veřejně. Přestanete být anonymní pod různými přezdívkami. Navíc rukopis je stejný. Pokračujte.

Marie
před 2 měsíci

Chcete snad tvrdit, že v ČR žije jediná Marie a právě ta doposud psala na zdejší web???

Hm, tak to už je diagnóza. :))

ADMIN
před 2 měsíci

Ne, ale ukázal jsem panu Pokornému IP adresy a prohlížeče podvodníka a skutečné Marie. A už nás neobtěžujte, nebo poletíte ze všech jmen a několika IP!

Marie
před 2 měsíci

Pokud si nepřejete, abych na vás reagovala, tak já si přeji, abyste především vy nereagoval na mne.

Je to srozumitelné?

Přece, pokud mi napíšete komentář, tak bych měla mít právo se k němu vyjádřit, nebo ne?

Vyjadřuji se slušně a korektně, žádný trolling, tak o co vám jde?

I kdybych tady vystupovala pod padesáti různými jmény, stejně jsme pro vás všichni anonymní. Tak jste se sám vyjádřil. Takže přezdívky jsou naprosto irelevantní. Dokonce podle vás se můžeme všichni vzájemně urážet.

Jen toho myslitele, co píše články urážet nesmíme. Tak OK, o co tedy jde?

Tak o co vám ve skutečnosti jde? Napište pravdu!

n
před 2 měsíci

Šiktářová...asi nás eu socani vyhodí z eu ....už ,aby to bylo...http://pravyprostor.cz/vyhodi-nas-z-eu/

Ten, co to cáluje
před 2 měsíci

Podvádět se nemá. Proto je taková slovní hříčka pravdivá: ten co nejvíce krad, byl sociální demokrat. Samozřejmě že není výhoda pro stát být jako montovna. Má to efekt několik let a pak se stane z vyspělého rozvojový stát. Takhle jsme se připoutali k rublu pak jsme do roku 2004 v porovnání se světem šli rychle nahoru a kdo vyjel ven, tak to viděl i zažil na vlastní kapse a teď zase stoupáme níž, jak se zpívá. Opticky jdeme nahoru podle ukazatelů, fakticky se hroutíme!

n
před 2 měsíci

Máte pravdu ..pravice si nakradla a teď je dohání sosani z lihovýho domu a v některých věcech je už totálně předběhli...

Venca
před 2 měsíci

Opticky jsi debil a fakticky jsi totální debil.

Vostok
před 2 měsíci

Hele opusi - antibuzbo atd... me by vážně zajímalo kolik ti za tvuj trolling platěj. Napiš to, nestyď se. Výše tvoji odměny, pokud se nebudeš bát a zverejníš ji, bude další kaminek do mozaiky světa Sobotky a jeho ekipy.
Díky předem za zveřejnění tvojí odměny.
Měj se
Vostok

Petr Pokorný
před 2 měsíci

Máte pravdu Opusi111, alias antibuzno alias Venco. V novém Pařátu už nebude možné mít deset přezdívek. I kdybyste psal z deseti počítačů.

Marie
před 2 měsíci

Domnívám se, že začínáte být paranoidní, když za každou přezdívkou, která v komentáři nesouhlasí s vašim viděním světa, hned vidíte Opus111.

Je vidět, že se vám ten člověk dostal hluboko pod kůži a do svědomí, kdy takto zrácíte sebekontrolu.

Je škoda, že tento zajímavý člověk odešel z tohoto webu, protože jsem vždy ráda četla jeho komentáře, které šly vždy přímo k jádru věci, byl vždy objektivní a bez ideologického balastu. Což se o vašich článcích napsat nedá.

kubík
před 2 měsíci

Asi opuse drahá přítelkyně....

Vostok
před 2 měsíci

A taky Bendova... te by mnohonasobna pozornost

Vostok
před 2 měsíci

Oprava: správně má být mnohonásobná osobnost

dejv
před 2 měsíci

nejde vůbec o korunu, ale o Euro. Někdo ho zachraňovat musí a určitě v tom nebudeme sami. Dokonce i Švýcarsko Euro drželo hodně dlouho nad vodou. Pak se jim na to Švýcaři vyprdli a jaký z toho byl humbuk

gogo
před 2 měsíci

Státní dluh České republiky za první půlrok stoupl o 18 miliard na 1,691 bilionu korun. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 160 tisíc korun.

Tak to dopadá, když naši zemi vede Pat a Mat.

https://www.youtube.com/watch?v=fZueqXxM...

*antibuzna*
před 2 měsíci

Pravice nadělala dluh za 880 miliard.

Fakta jsou fakta, tam se nedá nic překrucovat:

https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn...

rok 2006 dluh 802 milird

rok 2013 dluh 1683 miliard

rozdíl je 880 miliard

Přestaň blábolit gogo!

gogo
před 2 měsíci

Musim Vam znovu pripomenout pane antibuzno/opusi111, vitaci uprchliku, Vase zdejsi pusobeni:

Urazky autora clanku Paratu; vulgarni urazky ostatnich ctenaru Paratu; spamovani takovym zpusobem, ze administrator webu musel opakovane zasahnout; obvinovani ministerstva financi a jejich statistickych dat; lhani, manipulace s daty a zverejnovani neuplnych udaju, znevazovani a obvinovani opozicnich politiku; urazlive vyroky o Aeronetu, nejnavstevovanejsim ceskem alternativnim webu, a jeho autorech; vitani uprchliku a nadsene schvalovani vladni proimigracni politiky; schvalovani zabijeni Evropanu islamskymi uprchliky; neznalost matematiky, velke nasobilky a odcitani cisel; monohonasobne opakovane kopirovani a vkladani dat bez sebemensiho porozumeni jejich vyznamu.

Urcite jsem na mnoho veci zapomnel, ale i tak splnujete vsechny pozadavky na poradneho trolla. Osobne navrhuji Vase sluzebni povyseni na supertrolla.

martin
před 2 měsíci

nevadí ti, že celá evropa a USA se dostali do recese natož ČR jako vocásek Německa jsme proste nerustem HDP měli v rozpočtu o mnoho stovek mld mín( 2008- 13) než za kladného růstu...já se Kalouska nezastávám, ale mluvíš v příspěvku jako by to nehrálo roli...potřebnost pujčit si pro ČR bylo 200mld ročně v době krize a myslíš, že si ted sobokové nepůjčují..proč teda roste dluh v době růstu

*antibuzna*
před 2 měsíci

Zaujalo mne to spojení "nepřirozeně oslabená koruna"

Neměli bychom si spíše klást otázku, zdali je pro ČR oslabená koruna výhodná či nevýhodná?

Oslabená koruna, společně s čerpáním fondů EU a mnoha ostatními stimuly Sobotkovy vlády na ekonomiku, pomohla rozjet hospodářský růst.

Kumulativní přínos oslabené koruny je nyní už kolem 200 miliard korun.

Oslabená koruna je výhodná pro stát, který má vyšší export než import.

Oslabení koruny se událo v naprosto nejpříhodnější době, kdy ČNB věděla, že Kalousek končí a s ním odchází také negativní sentiment a přesně to vyšlo. ČNB moc dobře věděla že příčinou krize v ČR je Kalousek a také to oba guvernéři řekli v OVM na plná ústa.

ČNB moc dobře ví, že se vyplatí intervenovat na udržení oslabené koruny, protože výnosy jsou nyní vyšší než náklady na intervenci, včetně kurzové ztráty, i kdyby koruna náhle posílila, třeba na 25Kč, což se však nikdy nestane, ale budiž.

Toto jsou skutečnosti, kterým Šichtářová absolutně nerozumí nebo spíše nechce rozumět. Šichtářová je pravicová hlásná trouba a její uvažování má za cíl špinit vše, co není z pravicové dílny.

Celý ten článek na blogu paní Šichtářové je jeden velký nesrozumitelný nesmysl.

A bývalý Guvernér Singer ji vyfakoval ještě docela slušně.

martin
před 2 měsíci

...mluvíš zase jednostraně...říct, že ekonomka tomu nerozumí a ty jo ...člověče kdo si...nejsi nakonec rusnok nebo singer

proč by dnes nemohla vdobě růstu posílit na 25 korun..to by to nestálo čnb 500mld při intervencíchza poslední roky

*antibuzna*
před 2 měsíci

Pane, evidentně vůbec nerozumíte ekonomice. Nastudjte si něco o výpočtu HDP výdajovou metodou.

Při samostudiu se dozvíte, že saldo zahraničního obchodu se přímo přičítá do HDP.

Jetliže saldo České republiky je kolem 10 miliard EUR ročně a nyní už i více, jelikož exportu se daří, tak posílení na 25Kč znamená přímou ztrátu pro exportéry ve výši 20-25 miliard Kč ročně.

Dále jsou tady kurzové rozdíly ČNB, kdy ČNB při posílení koruny vykáže také ztrátu v řádu deítek miliard korun.

A proč by to tedy ČNB dělala, jít vědomě do hodpářské ztráty nejenom v účetnictví ČNB, ale také ztráty pro ekonomiku ČR. Proč by to měla ČNB udělat? To nedává smysl.

Pro ČR je nyní mnohem výhodnější držet oslabenou korunu, která v nejbližší době stejně oslabi i bez intervencí, jelikož přijde inflace. Uvědomte si, že už tři roky je ČR v pásmu nulové inflace.

Asi nemá smysl vám to všechno vysvětlovat, protože nemáte o ekonomice ani páru, ale třeba vás to přiměje ke studiu. Člověk nikdy neví, co v druhém dřímá. :))

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...