Pokles ve stavebnictví - je to vždy katastrofa?

Vezměme si trochu suchých čísel. Jak je správně číst? Ta jsou skoro katastrofická a opozice bez ohledu na skutečný problém tvrdí, že světovou krizi zavinila ODS a dnešní vláda. Ale dost ironie:

Stavební produkce v červenci 2011 klesla meziročně reálně o 11,1 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla o 10,0 %. Červenec 2011 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 6,4 % a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 19,9 % Stavební produkce od počátku roku do konce července klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 17,6 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců*) v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v červenci 2011 meziročně snížil o 7,0 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 0,5 % a činila 30 392 Kč.

Rozeberme si druhý odstavec

Ještě nedávno jsme plakali, že Ukrajinci, Slováci a další z východu obsadili pronájmem všechny volné byty, ceny šly raketově nahoru a přitom obsadili všechna pracovní místa. Developeři vytáhli ceny bytů do neuvěřitelných výšek a střední třída neměla skoro ani na nájemné, natož na nový byt.

Co se stalo dnes?

Ceny bytů už druhým rokem klesají. I ceny nájmů, i když to není až tak patrné, začínají klesat. I v hlavním městě je velice znát, že ubylo obrovské množství cizinců a nabídek bytů je stále víc. A nejenom bytů. Stále častěji je vidět i množství inzerátů, prodávající celé domy nastojato ve staré zástavbě a kancelářské prostory jsou neprodejné, dokonce nepronajmutelné. Obrovská nabídka vysoko předčila poptávku a největší vyděračské developerské firmy, které nevěděly, jak očesat zákazníky, bankrotují. Developerská firma ORCO, která vyšroubovala ceny nemovitostí do nesmyslných výšin, je před krachem.

Jsou to vše špatné, nebo dobré zprávy?

Určitě dobré, protože nesmyslný nárůst cen nemovitostí a obrovský exodus zahraničních dělníků se zastavil a bublina splaskla. Splaskla dřív, než se dostala do rozměrů USA, z nichž nastala světová krize. (I když svět bychom neohrozili, sami sebe ano) Trh s nemovitostmi se konečně čistí, aniž bychom museli dělat umělé zákony. Pouze je škoda, že je to souběžně s druhou fází krize a výběr daní to asi znatelně zbrzdí. Takže jsou to celkově dobré zprávy, pouze stát se bude muset ještě víc s nevýběrem daní poprat.

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
micahlik
před 5 roky

Dneska jsem si dal po delší době volno, pustil jsem se do izolování domu a už se pomalu blížíme ke konci http://www.dumabyt.cz/rubriky/dum/materi...

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...