Česko volá po otevření jednotného trhu se službami v EU

E15 - 15 minut pro EKONOMIKU & BYZNYS

Česko a dalších 11 zemí Evropské unie chce, aby členské země otevřely jednotný trh se službami. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) poslal komisaři pro vnitřní trh Michelovi Barnierovi dopis, v němž volá po posílení jednotného trhu se službami, který přispěje k růstu evropské konkurenceschopnosti. K dokumentu se připojilo také Estonsko, Dánsko, Irsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Nizozemsko, Švédsko, Slovinsko, Slovensko a Velká Británie.


„Služby představují 75 procent evropské ekonomiky, ale jen osm procent malých a středních podniků je nabízí přes hranice. Hlavním důvodem je fakt, že některé státy stále uplatňují ochranářské bariéry proti podnikům z jiných členských zemí,“ uvedl Kuba.

Dodal, že v době rozkolísané ekonomiky je potřeba tyto bariéry odstraňovat. Česko požaduje, aby všechny členské země zavedly co nejrychleji směrnici o službách a zajistily fungující dvojjazyčná kontaktní místa.

Směrnice o službách měla napříč Evropskou unií platit už v roce 2010. Její hlavní ambicí je zjednodušení procedur spojených s poskytováním služeb v zahraniční, například požadavek na sídlo podnikatele v cílové zemi. Směrnice zavádí jednotná kontaktní místa, která podnikatelům poskytnou kompletní informace o tom, jak mohou svoje služby začít poskytovat v zahraničí. Směrnice i kontaktní místa už v ČR fungují.



Česká republika spolu s dalšími 15 zeměmi EU představuje skupinu obdobně smýšlejících států, které vytvořily neformální skupinu pro podporu růstu ekonomik EU. Hlavním cílem je definovat a odstraňovat překážky, které brání volnému pohybu zboží a služeb a zatěžují podnikatele.

 

Autor článku: čtk

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...