Justice dluhy vymáhá, sama je však neplatí. Soudce to nezajímá.

Čtyři sta miliónů korun zaplatil stát za to, že soudci, notáři, exekutoři či resortní úředníci způsobili někomu škodu a stát ji musel nahradit.

Kontroloři zaznamenali meziroční skok z 88 miliónů odškodnění zaplaceného v roce 2009 na loňských 133 miliónů.

Na pokuty mají fondy

Ze 128 případů, v nichž se vyplatilo 57 miliónů korun odškodnění, do letošního května viníci plně zaplatili jen v osmi případech, tedy se státu vrátilo jen 5,4 miliónu korun. Peníze na náhrady nemusí ministerstvo hledat ve svém rozpočtu, ale má na ně rovnou připravenou každý rok určitou sumu v tzv. všeobecné pokladní správě. Odtud si je vždy vyžádá a ministerstvo financí mu je poukáže.

„Pomáhá“ tomu i legislativa. Jak minulý týden upozornilo Právo, třináct let starý zákon pouze umožňuje resortům vymáhat náhrady za pokuty, které svou liknavostí způsobili například úředníci.Ale to nikoho nezajímá, když poplatníci za to musí platit v daních. A tak se soudci, notáři či exekutoři s placením nenamáhají. Pro ně je jediné: peníze i za zeptání vybrat, namastit si kapsy, ale pokutu platit nemusí ani exekutor, přestože sám okrade i toho, kdo nic neudělal. Záhadný zákon...

Statisíce za advokáty, ale také za ušlý zisk

„Letos jsme zaznamenali velký růst kárných řízení kvůli průtahům v řízení,“ připustil Lichovník. V případě odškodnění jde prý podle okolností o desítky tisíc korun. Jiné je to ale u trestních řízení. „Tam bývají vysoké náklady mj. kvůli odměnám pro advokáty. Je-li někdo osvobozen, pak se mu hradí i statisícové částky,“.

Ale proč by se soudce měla namáhat, když z jeho kapsy, stejně jako notáře či exekutora se pokuta neplatí a zaplatíme jejich špatnou práci my! Neuvěřitelné!!

Zločinci lékaři, špatná justice a okrádající bankovní systém. Stále dokola. Stále stejní. A lidé pláčou. Jak dlouho ještě?

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...