Malé dítě po léčbě v Litoměřicích s odumřelými články dvou prstů.

Ta kauzu odmítá komentovat. „Vzhledem k probíhajícímu šetření se k tomu nyní nebudeme vyjadřovat,“ vzkázal telefonicky ředitel nemocnice Leoš Vysoudil.

To Policie ČR byla vstřícnější. „Dne 19. září 2011 byly zahájeny v této věci úkony trestního řízení. Případ vyšetřují kriminalisté Územního odboru Policie ČR Litoměřice jako podezření z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle trestního zákoníku lze za tento přečin uložit trest odnětí svobody až na čtyři roky nebo peněžitý trest. Vyšetřování stále pokračuje, do současné doby nebyl nikdo obviněn,“ sdělila mluvčí litoměřické Policie ČR Alena Romová.

A co se vlastně stalo? „V lednu jsme odvezli našeho skoro dvouletého syna do litoměřické nemocnice. Měl horečky a průjem, zvracel,“ povyprávěla matka dítěte Petra Dryje. „Paní doktorka synovi vzala krev a zjistilo se, že má minerálový rozvrat. Byl hospitalizován.“

Infuze příčinou odumření?

Nařízena byla infuze. A právě její připevnění na ruku malého dítěte bylo podle matky příčinou odumření článků dvou prstů. „Synovy prsty nebyly lékaři kontrolovány. Navíc infuze byla nevhodně připevněna. Lékařka s ošetřující sestřičkou totiž infuzi připevnily k levé ruce, a to tak, že pod levé předloktí umístily dlahu, kterou připevnily obvazem. Flexilu měl zavedenou do dorza levé ruky. Celé prsty, a to včetně místa vpichu byly zafačované a nebyly tedy vidět,“ popsala Petra Dryje. „Můj syn byl následně přivázán k lůžku a kapačka mu byla připojena."

Dva dny poté bylo podle matky primářem rozhodnuto, že další kapačky se nejeví jako nutné. „Stav se zlepšoval, takže syn byl odvázán od lůžka, ale flexila mu zůstala pro případ, že by bylo nutné opět aplikovat kapačku,“ uvedla Petra Dryje, která podotkla: „Po celou dobu tohoto stavu nekontroloval nikdo z lékařů ani sester prsty ruky, místo vpichu. Kontrolovali synovu teplotu, ptali se, zda lépe jí a přijímá tekutiny. Prsty ale nebyly předmětem jejich kontroly.“

O další den později bylo rozhodnuto, že kapačku již nebude nutné aplikovat. „Primář požádal sestry, aby dlahu z ruky sundaly a vyndaly flexilu z ruky. Následně z pokoje odešel, aby se pak vrátil s výsledky rozborů. Syn měl salmonelu,“ pokračovala matka tehdy skoro dvouletého dítěte. „Sestřička následně sundala z ruky obvaz a vyndala flexilu. Synovy prsty levé ruky, ukazováček a prostředníček, byly místy tmavé, místy rudé, nehty byly z mého laického pohledu průsvitné. Konce prstu působily menší, jakoby seschlé.“

A co konstatoval primář? „Dlaha pravděpodobně skřípla tyto články, které kvůli nedostatečnému prokrvení odumřely,“ řekla Petra Dryje.

Na záchranu bylo pozdě

Chlapeček poté zamířil do Všeobecné fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Bylo konstatováno, že prsty jsou mumifikovány, nastala nekrosa a byl stanoven termín amputace odumřelých článků. Poté jsme navštívili Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou. Bylo nám potvrzeno, že možnost záchrany článků neexistuje. Se synem jsme jezdili i do hyperbarické komory. Začátkem února byla synovi provedena amputace konečných a středních článků prstů. Nakonec byla provedena ještě jedna operace, neboť na jednom prstu byla patrna kost,“ odvyprávěla maminka .

Podle Petry Dryje komunikace mezi ní, jako matkou dítěte, kterému odumřely články prstů, a mezi představiteli litoměřické nemocnice, byla mizivá. „Pan ředitel Leoš Vysoudil na schůzku s námi vyslal místo sebe náměstka Jiřího Štveráka. Nebylo ale možné se domluvit na jakémkoliv konkrétním postupu. “ konstatovala. „Čekali jsme na vyjádření jejich právníka, zda se dohodneme na odškodnění. Nakonec se rozhodli, aby byla na nemocnici podána žaloba.“

Ta byla nakonec podána, a to i trestní oznámení. Nyní probíhají znalecké posudky, svědecké výpovědi a další úkony. „Uvědomuji si, že je to nyní ve fázi tvrzení proti tvrzení. Přístup nemocnice vůči nám a vůči dítěti je neomluvitelný,“ uzavřela výpověď Petra Dryje. V žalobě se domáhá odškodnění ve výši milionu korun.

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...