Obří dluh Bóži Sobotky konečně dohání ČSSD

A pravda o zadlužení pozvolna vychází najevo. ČSSD vypisovala dluhy a Topolánek musel platit. Nejenom různé totální navýšení porodného, tužkovného a další Škromachovného z kasy "Zdroje jsou"...

"poctivý Sobotka" má nejenom byt z poslaneckých náhrad
"poctivý Sobotka" má nejenom byt z poslaneckých náhrad

Sobotka odeslal miliardu a přišel Topolánek

Šest let stará záležitost může otřást pozicí předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Před volbami v roce 2006 předložil coby ministr financí do vlády návrh na to přispět 1,5 miliardou korun na likvidaci ekologických zátěží ve společnosti Škoda Holding. Časopis Týden se teď zabývá podivnými okolnostmi této kauzy.

Dva týdny před volbami v roce 2006 poslal končící Paroubkův kabinet majitelům strojírenské plzeňské Škody bianko šek na 1,5 miliardy. Nad okolnostmi tohoto rozhodnutí se podle časopisu Týden vznáší spousta otazníků i proto, že podíl ve Škodovce tehdy zřejmě držel také tehdejší šéf ČEZ Martin Roman.

Plzeňskou Škodovku si za 800 milionů (prodejní cena státního podílu byla 350 milionů) pořídila před osmi lety společnost Appian Machinery. Zajímavé je, jak se jí podařilo zbavit ekologické zátěže v nabyté firmě. Stát se totiž původně zavázal likvidovat ekoškody v privatizovaných společnostech pouze do výše prodejní ceny podniku.

Do Škody Holding putovalo závratných 11 miliard

V případě Škody Holding však byl nepoměrně štědřejší. Nejprve se zavázal přispět dvěma miliardami, později jeho garance likvidace ekologických škod vystoupala až na 9,5 miliardy korun, tedy až do výše kmenového jmění firmy. Ani to však majitelům Appianu nestačilo a požádali si o další 1,5 miliardu. Tu jim čtrnáct dní před volbami v roce 2006 přiklepla Paroubkova vláda, po nich už se ale řízení státu chopila vláda Mirka Topolánka.

Materiál přinesl do vlády po omezeném připomínkovém řízení tehdejší ministr financí a nynější předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zatímco tehdejší premiér Jiří Paroubek si na okolnosti navyšování peněz pro Appian nevzpomíná, Sobotka připisuje návrh lidem, kteří přišli ze zrušeného Fondu národního majetku na ministerstvo financí a zabývali se tím ještě ve svém bývalém působišti.

Návrh si úředníci přinesli ještě z Fondu národního majetku

Právě oni podle Bohuslava Sobotky tento požadavek předložili. „Důvodová zpráva, ve které se vyjadřovali supervizoři, byla kladná. Neměl jsem důvod pochybovat. Navíc – pokud si vzpomínám – jsem tehdy usiloval o vypsání nového výběrového řízení na tuto etapu sanací,“ uvedl šéf ČSSD pro časopis Týden, který však dodává, že v lukrativních sanacích v jednotlivých areálech Škoda Holding pokračovala společnost Geosan.

Celkově tak jedna sanace ekozátěží ve Škodovce stála státní kasu 10,8 miliardy, zatímco likvidace obřích vysoce toxických mazutových lagun v Ostravě, kterou dělá také Geosan, přišla stát „pouze“ na dvě miliardy. Když se stal v září 2006 v první Topolánkově vládě ministrem financí Vlastimil Tlustý, dostal od ministerských inspektorů zprávu, že majitelé Škody některé miliardové položky účtovali dvakrát – Fondu národního majetku a ministerstvu financí.

Za vstřícností státu mohlo být tajné sponzorování ODS a ČSSD

Tlustý však nepodnikl nic a když tento materiál poslal jeho nástupce ve druhé Topolánkově vládě Miroslav Kalousek na policii, tak ta případ později odložila. Vstřícnost státu vůči Škodě bývá dávána do souvislosti s tím, že bývalý manažer Škody Plzeň a pozdější šéf ČEZ Martin Roman se nikdy nezbavil majetkových vazeb na Appian a firmy s ním spřízněné.

V byznysových kruzích se léta špitalo o tom, že Roman pomáhal tajně sponzorovat dvě největší strany, ODS a ČSSD. Časopis Týden proto nastoluje otázku, zda nemohly být i evidentně neobyčejně vysoké platby státu pro Škodovku malou domů pro dlouhodobě neviditelného „dobrodince“ politických stran.

Vytahují se kauzy, které nerespektují ani základní fakta

Spekulace o jakémkoli možném pochybení stranického šéfa vedení ČSSD odmítá takřka jako jeden muž. „Bohužel v poslední době se objevují v souvislosti s předsedou úplně prefabrikované kauzy, které nerespektují ani základní fakta. Autoři by si měli ověřovat, co píší, a nevytvářet virtuální světy,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD i sněmovny Lubomír Zaorálek.

„Je pochopitelné, že s blížícími volbami budou útoky na ČSSD a předsedu, jako její symbol, sílit. Pravidelně se to opakuje. Věřím, že je to opět jen vytváření virtuální reality,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz senátor a další místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který v tehdejším Paroubkově kabinetu zastával funkci nejen ministra práce a sociálních věcí, ale i místopředsedy vlády.

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...